Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României

Lecția de istorie creștină, pusă la suflet de preasfințitul părinte episcop Sofronie

Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României

Ne-a fericit bunul Dumnezeu ca astăzi, luni, 30 noiembrie 2020, să sărbătorim în chip deosebit Hramul bisericii noastre, cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, care a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Tot astăzi, protopsaltul nostru, Daniel Bota, a urcat o treaptă în ierarhia creștină, fiind hirotonit diacon.
,,Avem creștinism de origine apostolică"
În cuvântul de învățătură, preasfințitul părinte episcop Sofronie ne-a pus la suflet adevărul credinței legate de încreștinarea poporului român.
,,Am avut marea binecuvântare, care este, totodată, și un privilegiu de a fi fost încreștinați ca popor, pe măsură ce ne formam prin simbioza daco-romană, de către un apostol al Domnului nostru Iisus Hristos, și nu orice apostol, ci Cel dintâi chemat la apostolat, Sfântul Andrei. Însă binecuvântarea mare pe care pământul țării noastre, poporul care locuia atunci în Dacia a primit-o prin Sfântul Apostol Andrei înseamnă și o mare responsabilitate față de păstrarea și transmiterea mai departe a dreptei credințe, a ortodoxiei creștine. Așa cum au făcut înaintașii noștri, acum și noi avem datoria, marea responsabilitate, cum spuneam, de a face în zilele noastre cu atât mai necesară propovăduirea Evangheliei în zilele de-acum, cu cât vedem că filosofii fără Dumnezeu și așezări ale lucrurilor ce încearcă să-l scoată pe Dumnezeu și biserica din centrul atenției umanității, se răspândesc tot mai mult (...)
Și cum spuneam, este o binecuvântare, un privilegiu, dar și o responsabilitate pe măsură, bucurie pentru că avem creștinism de origine apostolică; binecuvântare pentru că am arătat că nu orice popor are această șansă de a porni la drum în istorie prin botez, prin taina sfântului botez, adică prin încreștinare. Și să-și înceapă cursul istoriei sale sub semnul crucii biruitoare asupra morții, sub steagul domnului nostru Iisus Hristos, steagul biruinței...
Am avut un privilegiu răstignit
Onoarea de-a fi fost încreștinați de Cel dintâi chemat la apostolat a adus după sine și multă suferință pentru poporul nostru de la începuturile sale. Și așa cum vedem și în vremurile noastre, suferința nu a încetat, durerile nu s-au terminat, necazurile nu s-au sfârșit, lacrimile nu s-au isprăvit, ci toate acestea continuă și în timpurile noastre, punând la încercare și generația din care facem parte și chemându-ne pe toți la mărturisire, luminoasă și curajoasă a Evangheliei păcii într-o lume tulburată de războaie de tot felul, într-o lume care se înstrăinează de Dumnezeu și se comportă ca și cum Dumnezeu nu ar exista. Responsabilitatea mare ce ne revine nouă din binecuvântarea apostolică, din privilegiul răstignit dovedit de-a lungul întregii noastre istorii, responsabilitatea ce ne revine este aceea de a păstra vie candela credinței în țara noastră, în Europa unită din care facem parte...
,,Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea este un loc binecuvântat de pelerinaj prin prezența aici a moaștelor Sf. Ap. Andrei scoase la închinare..."
În cuvântul de învățătură, care s-a constituit într-o adevărată lecție de istorie, preasfințitul părinte episcop Sofronie ne-a îndemnat, părintește, ,,să nu uităm niciodată că țara noastră, România, este și trebuie să rămână creștină și ortodoxă, mărturisitoare a credinței, propovăduitoare a adevărului, apărătoare a dreptei credințe, înmulțitoare a binelui și risipitoare a celor rele, pentru ca prin dragostea lui Dumnezeu să putem fi la înălțimea chemării apostolice cu care am fost chemați ca și popor și de care vom da seama în Ziua Domnului, în ziua înfricoșătoarei judecăți; cum ne-am făcut datoria, cum ne-am împlinit responsabilitatea, cum am vegheat să nu se stingă candela credinței aprinsă de Sfântul Apostol Andrei în urmă cu aproape 2000 de ani, în Sciția Mică, în Dacia Pontică, în pământul înaintașilor noștri, pentru a lumina peste țara noastră până la sfârșitul veacurilor, iar apoi în veșnicie, conduși de Sfântul Apostol Andrei, la scaunul de judecată al Domnului Iisus Hristos, să moștenim împreună cu El... Împărăția Domnului nostru Iisus Hristos, gătită nouă, celor care credem și-L mărturisim încă de la facerea lumii. Amin"!
,,Daniel a fost hirotonit diacon ca să-L slujească pe Dumnezeu și să-i slujească pe oameni"
Cu mari emoții, mai mari ca niciodată, ne-a mărturisit apoi simțămintele și gândurile părintele vicar Vasile Bota, tatăl lui Daniel: ,,Daniel a fost hirotonit diacon ca să-L slujească pe Dumnezeu și să-i slujească pe oameni în această frumoasă biserică, construită cu atâta jertfă și dragoste pentru preaslăvirea lui Dumnezeu și pentru dăinuirea neamului nostru românesc. Emoțiile mă copleșesc cu adevărat... Emoțiile pe care le-am trăit astăzi, ca tată al lui Daniel, le-au depășit pe toate. Mai întâi este mângâierea unui părinte, care își vede fiul urmând calea cea bună și sfântă, a-L sluji pe Dumnezeu și a-i sluji pe oameni. Și-atâtea gânduri frumoase și înălțătoare mi-au trecut astăzi prin suflet..."
Cu lacrimi izvorâte din amintirea mamei, din vorbele sale, din bucuria și sfaturile sale, ne-a împărtășit simțăminte copleșitoare, adevăruri de credință și mesaje tulburătoare, cuvinte testamentare...
Vă mulțumim, preasfințite părinte episcop Sofronie și drag părinte vicar Vasile Bota și pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o astăzi, la sărbătoarea Hramului Bisericii Ortodoxe Sfântul Apostol Andrei din Oradea. Dumnezeu să vă ajute să împliniți toate câte le-a rânduit și hărăzit Dumnezeu pentru a ne lumina și îndrepta pe calea cea bună și sfântă pentru mântuire.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (100 de poze) în Galeria foto: Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii  Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 13:55:34 Ora de vară a Europei de Est