Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României

Lecția de istorie creștină, pusă la suflet de preasfințitul părinte episcop Sofronie

Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României

Ne-a fericit bunul Dumnezeu ca astăzi, luni, 30 noiembrie 2020, să sărbătorim în chip deosebit Hramul bisericii noastre, cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, care a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Tot astăzi, protopsaltul nostru, Daniel Bota, a urcat o treaptă în ierarhia creștină, fiind hirotonit diacon.
,,Avem creștinism de origine apostolică"
În cuvântul de învățătură, preasfințitul părinte episcop Sofronie ne-a pus la suflet adevărul credinței legate de încreștinarea poporului român.
,,Am avut marea binecuvântare, care este, totodată, și un privilegiu de a fi fost încreștinați ca popor, pe măsură ce ne formam prin simbioza daco-romană, de către un apostol al Domnului nostru Iisus Hristos, și nu orice apostol, ci Cel dintâi chemat la apostolat, Sfântul Andrei. Însă binecuvântarea mare pe care pământul țării noastre, poporul care locuia atunci în Dacia a primit-o prin Sfântul Apostol Andrei înseamnă și o mare responsabilitate față de păstrarea și transmiterea mai departe a dreptei credințe, a ortodoxiei creștine. Așa cum au făcut înaintașii noștri, acum și noi avem datoria, marea responsabilitate, cum spuneam, de a face în zilele noastre cu atât mai necesară propovăduirea Evangheliei în zilele de-acum, cu cât vedem că filosofii fără Dumnezeu și așezări ale lucrurilor ce încearcă să-l scoată pe Dumnezeu și biserica din centrul atenției umanității, se răspândesc tot mai mult (...)
Și cum spuneam, este o binecuvântare, un privilegiu, dar și o responsabilitate pe măsură, bucurie pentru că avem creștinism de origine apostolică; binecuvântare pentru că am arătat că nu orice popor are această șansă de a porni la drum în istorie prin botez, prin taina sfântului botez, adică prin încreștinare. Și să-și înceapă cursul istoriei sale sub semnul crucii biruitoare asupra morții, sub steagul domnului nostru Iisus Hristos, steagul biruinței...
Am avut un privilegiu răstignit
Onoarea de-a fi fost încreștinați de Cel dintâi chemat la apostolat a adus după sine și multă suferință pentru poporul nostru de la începuturile sale. Și așa cum vedem și în vremurile noastre, suferința nu a încetat, durerile nu s-au terminat, necazurile nu s-au sfârșit, lacrimile nu s-au isprăvit, ci toate acestea continuă și în timpurile noastre, punând la încercare și generația din care facem parte și chemându-ne pe toți la mărturisire, luminoasă și curajoasă a Evangheliei păcii într-o lume tulburată de războaie de tot felul, într-o lume care se înstrăinează de Dumnezeu și se comportă ca și cum Dumnezeu nu ar exista. Responsabilitatea mare ce ne revine nouă din binecuvântarea apostolică, din privilegiul răstignit dovedit de-a lungul întregii noastre istorii, responsabilitatea ce ne revine este aceea de a păstra vie candela credinței în țara noastră, în Europa unită din care facem parte...
,,Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea este un loc binecuvântat de pelerinaj prin prezența aici a moaștelor Sf. Ap. Andrei scoase la închinare..."
În cuvântul de învățătură, care s-a constituit într-o adevărată lecție de istorie, preasfințitul părinte episcop Sofronie ne-a îndemnat, părintește, ,,să nu uităm niciodată că țara noastră, România, este și trebuie să rămână creștină și ortodoxă, mărturisitoare a credinței, propovăduitoare a adevărului, apărătoare a dreptei credințe, înmulțitoare a binelui și risipitoare a celor rele, pentru ca prin dragostea lui Dumnezeu să putem fi la înălțimea chemării apostolice cu care am fost chemați ca și popor și de care vom da seama în Ziua Domnului, în ziua înfricoșătoarei judecăți; cum ne-am făcut datoria, cum ne-am împlinit responsabilitatea, cum am vegheat să nu se stingă candela credinței aprinsă de Sfântul Apostol Andrei în urmă cu aproape 2000 de ani, în Sciția Mică, în Dacia Pontică, în pământul înaintașilor noștri, pentru a lumina peste țara noastră până la sfârșitul veacurilor, iar apoi în veșnicie, conduși de Sfântul Apostol Andrei, la scaunul de judecată al Domnului Iisus Hristos, să moștenim împreună cu El... Împărăția Domnului nostru Iisus Hristos, gătită nouă, celor care credem și-L mărturisim încă de la facerea lumii. Amin"!
,,Daniel a fost hirotonit diacon ca să-L slujească pe Dumnezeu și să-i slujească pe oameni"
Cu mari emoții, mai mari ca niciodată, ne-a mărturisit apoi simțămintele și gândurile părintele vicar Vasile Bota, tatăl lui Daniel: ,,Daniel a fost hirotonit diacon ca să-L slujească pe Dumnezeu și să-i slujească pe oameni în această frumoasă biserică, construită cu atâta jertfă și dragoste pentru preaslăvirea lui Dumnezeu și pentru dăinuirea neamului nostru românesc. Emoțiile mă copleșesc cu adevărat... Emoțiile pe care le-am trăit astăzi, ca tată al lui Daniel, le-au depășit pe toate. Mai întâi este mângâierea unui părinte, care își vede fiul urmând calea cea bună și sfântă, a-L sluji pe Dumnezeu și a-i sluji pe oameni. Și-atâtea gânduri frumoase și înălțătoare mi-au trecut astăzi prin suflet..."
Cu lacrimi izvorâte din amintirea mamei, din vorbele sale, din bucuria și sfaturile sale, ne-a împărtășit simțăminte copleșitoare, adevăruri de credință și mesaje tulburătoare, cuvinte testamentare...
Vă mulțumim, preasfințite părinte episcop Sofronie și drag părinte vicar Vasile Bota și pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o astăzi, la sărbătoarea Hramului Bisericii Ortodoxe Sfântul Apostol Andrei din Oradea. Dumnezeu să vă ajute să împliniți toate câte le-a rânduit și hărăzit Dumnezeu pentru a ne lumina și îndrepta pe calea cea bună și sfântă pentru mântuire.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (100 de poze) în Galeria foto: Astăzi, am sărbătorit Hramul Bisericii  Sf. Ap. Andrei din Oradea și pe Ocrotitorul României.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 27 iulie 2021