Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiile Concursului de creaţie literară pentru tineri CONFLUENŢE 2020

Premierea va avea loc vineri, ora 13.00, în Cetatea Oradea

Premiile Concursului de creaţie literară pentru tineri CONFLUENŢE 2020

Concursul de creaţie literară pentru tineri CONFLUENŢE 2020, realizat de Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea printr-un proiect de tineret cofinanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, şi-a desemnat câştigătorii.

Premiul Special
Bogdan Adrian Ionuţ, pentru grupajul de sonete dedicate Marii Uniri;
 
Secţiunea ESEU (categoria de vârstă 19 - 25 de ani):
Premiul I
Reştea Marian Ionuţ Gabriel, 22 de ani, Oradea
Premiul II
Bogdan Adrian Ionuţ, 20 ani, Ţeţchea
Premiul III
Abrudan Raluca, 19 ani, Oradea
 
Secţiunea POEZIE (categoria de vârstă 14 - 18 ani):
Premiul I
Andor Paula Anamaria, 16 ani, Hidişelu de Sus
Premiul II
Bogan Marta Diana Mihaela, 18 ani, Călugări (Cărpinet)
Premiul III
Muşet Alina, 17 ani, Sălişte de Vaşcău
Menţiune
Bakro Natalia, 18 ani, Tileagd
Oşan Denisa Corina, 17 ani, Oradea
 
Secţiunea ESEU (categoria de vârstă 14-18 ani):
Premiul I
Duma Diana Crina, 18 ani, Oradea
Premiul II
Nan Natalia, 17 ani, Săcueni
Costruţ Cristian Mihai, 16 ani, Abrămuţ
Premiul III
Szabo Tamas Gabor, 17 ani, Oradea
Menţiune:
Onilă Giulia Bianca, 16 ani, Văşad
 
„Cuvântul nu cunoaşte distanţare"!
Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 4 decembrie 2020, începând cu ora 13.00, în Cetatea Oradea.
Până atunci, tinerii au avut prilejul să participe on-line la un work-shop cu tema „Tehnici teatrale de valorificare a unei creaţii literare", susţinut de actorul şi regizorul Sebastian Bărbălan. Toate lucrările premiate în concurs vor fi publicate în luna decembrie în volumul CONFLUENŢE, din a cărui prefaţă spicuim:
„Cuvântul nu cunoaşte distanţare! Atunci când este rostit pe înţelesul tuturor în aceeaşi limbă, el poate duce la o unitate care dărâmă ziduri şi frontiere! Adevăraţii slujitori ai Cuvântului slujesc de fapt unităţii naţionale. Invitând tinerii să-şi exprime trăirile creative prin cuvinte nu facem decât să înrolăm noi soldaţi în marea oaste a unităţii, pe frontul căreia şi-au consemnat sacrificiul Eminescu, Blaga, Voiculescu, Eliade, Cioran şi mulţi alţii.
Nu ştim cărora dintre noii recruţi le vor creşte aripile atât de mari încât, într-o zi, ne vor cuprinde cu ele şi ne vor înălţa acolo unde nu am putea să ajungem niciodată singuri. De aceea nu am dispreţuit niciun cuvânt, nicio idee, nicio frază sau vers. Unele ar putea părea lipsite de însemnătate, unele sunt construite în jurul altor subiecte decât cel al Unirii (fapt permis de Regulamentul concursului), dar toate nu reprezintă decât un popas de o zi, o radiografie a momentului într-un parcurs ascendent spre împlinirea creatoare. Am adunat toate cuvintele tinerilor într-o carte pentru a servi drept aducere-aminte şi mărturie pentru cei care încă privesc de pe margine, lipsiţi de curajul de-a spune ce simt şi gândesc. În acest fel, ne aducem şi noi contribuția la realizarea unităţii cu care suntem datori astăzi.
Însăşi denumirea concursului pe care l-am conceput pentru valorificarea ideilor creative despre Marea Unire ale tinerilor - Confluenţe - semnifică  un loc de întâlnire, un punct în care se intersectează idei, asemeni unor cursuri de apă.
Să nu contenim deci a face binele unindu-ne ideile în curgerea convergentă spre Unitate, aşa cum râurile ţării nu contenesc în a curge spre Mare"!
Mulţumim pe această cale şi celor opt tineri din judeţul Maramureş care şi-au trimis lucrările literare în concurs, dar cărora Regulamentul de organizare nu le-a permis intrarea în cursa pentru premii.
Mihaela-Maria Dindelegan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:13:38 Ora de vară a Europei de Est