Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”

Ieri, la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural s-a deschis expoziția

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”

În prezența domnului subprefect Feneși Tibor și a domnului comandat locotenent colonel Ioan Bogdan, precum și alți reprezentanți din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu" Bihor, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural a deschis expoziția „Jandarmeria Română 1850 - 2020".

Cei prezenți s-au bucurat de explicațiile domnului dr. Flavius Nicolae Roaită, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, curator al expoziției. Acesta a descris fiecare uniformă în parte și a prezentat exponatele, printre care se numără: replici ale uniformelor istorice, piese cu valoare istorică, brevete, manuale, regulamente și distincții militare, făcând o trecere în revistă a istoriei Jandarmeriei Române. Materialul filmat prezintă în detaliu întreaga expoziție.
Sursă video: Televiziunea Prin Obiectiv Oradea - https://youtu.be/WWd-BspshuU
O atenție deosebită a acordat personalității domnitorului Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853, 1854-1856), care prin Ofisul Domnesc din 3 aprilie 1850 a întărit „Legiuirea  pentru reformarea corpului de slujitori în jandarmi", lege votată de către Divanul Obștesc la 22 martie 1850. Astfel, numele lui este legat de înființarea Jandarmeriei. În secolul al XIX-lea, domnii Moldovei și Tării Românești, ulteriori domnitorii/regii României (până în 1948, când România a devenit republică), au purtat zilnic uniforma militară, de general, ulterior de mareșal. Picturile și fotografiile îi surprind rar în haine civile.
Totodată, curatorul expoziției a descris uniforma de general al principatului Moldovei. La bicorn, cocarda are culorile albastru și roșu, culorile naționale ale Moldovei. Bicornul a fost purtat și în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), de către generali, inclusiv de către domnitor. Ulterior, acesta va fi un element prezent doar la marina militară. Amintim că în epocă, Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Domnul Moldovei primea investitura de la sultan, inclusiv sabia. În toate portretele cunoscute, domnitorul poartă la gât Ordinul Otoman Nișan Iftihar (Ordinul Gloriei), pe pieptul drept, portretul sultanului, ordin personal al acestuia; lenta (diagonala) și prima placă de pe pieptul stâng sunt de la Ordinul Mântuitorului, grecesc, în grad de Mare Cruce.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (M.N.I.R.), cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,General de brigadă Anton. Berlescu" Bihor, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația RoMilitaria, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.
O contribuție semnificativă la conceperea expoziției a avut-o Adrian Nicolae Alexe, unul dintre cei mai reputați specialiști în istoria Jandarmeriei Române, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu.
Dorim să adresăm mulțumiri pentru sprijinul acordat Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu", Bihor.
 Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 8 decembrie 2020 - 28 martie 2021 și va putea fi vizitată de marți până duminică între orele 9.00-17.00. (B.P.)
Vedeți mai multe poze in Galeria foto: „Jandarmeria Română 1850 – 2020”.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 10:35:05 Ora standard a Europei de Est