Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „Copiii și drepturile lor”

Vineri, la Școala de Arte și Meserii „George Barițiu”

Concursul „Copiii și drepturile lor”

În sala festivă a Școlii de Arte și Meserii „George Barițiu” din Oradea, s-a desfășurat, vineri, etapa județeană a concursului național „Copiii și drepturile lor”, înscris în Calendarul activităților educative al Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, parte a proiectului educativ cu același titlu lansat, anul trecut, de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

La competiție au participat echipaje de câte trei elevi din clasele IX-XI de la opt unități școlare (de la colegiile naționale „Emanuil Gojdu” Oradea, „Arany Janos” Salonta, „Avram Iancu” Ștei, și „Samuil Vulcan” Beiuș, colegiile tehnice „Dimitrie Leonida” Oradea și „Ioan Ciordaș” Beiuș, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea).

Înainte să înceapă concursul în direct, prof. Georgeta Sadoveanu, inspector școlar cu activitatea educativă, a comunicat punctajele obținute de fiecare echipaj în urma evaluării celor patru produse de creație (eseu, afiș, pliant și fotografii), expediate anterior pe adresa Inspectoratului  Școlar. Liceenii din Ștei plecau, din start, de pe prima poziție, cu 370 de puncte, urmați de beiușenii de la C.T. „Ioan Ciordaș” (cu 365 de puncte), orădenii de la „Dimitrie Leonida” (357 de puncte),  salontanii de la C.N. „Arany Janos” (cu 348 de puncte), lăzăriștii (340 p.), „Samuil Vulcan” Beiuș (339,5 p.), Lic. Ped. „I. Vulcan” Oradea (332 p.) și „E. Gojdu” (cu 174 p.).

Echipajele au susținut vineri încă patru probe: un test grilă (în 15 minute), alcătuirea a două puzzle (în cinci minute), și răspuns la trei întrebări legate de imaginile reconstituite (în trei minute), un studiu de caz pe fișă, și răspuns la două întrebări pe marginea proiecției a două filme tematice.

La finalul întrecerii, clasamentul inițial nu avea să cunoască răsturnări spectaculoase: C.T. „Ioan Ciordaș” Beiuș (665,5 puncte) – locul I, C.N. „Avram Iancu” Ștei (650 puncte) – loc. II, Lic. Ped. „I. Vulcan” (636,5 p.) –loc. III, C T. „D. Leonida” (616 p.) – mențiune I, Lic. T. „A. Lazăr” (613 p.) – mențiune II, C.N.”A. Janos” Salonta (589 p.),  C.N. „S. Vulcan” Beiuș (582 p.), C. N. „E. Gojdu” (419, 5 p.).

 De menționat faptul că gojdiștii au avut ghinion, vineri. Un membru al echipajului a fost accidentat (pe trecere de pietoni), în timp ce venea la concurs. Un coleg a rămas să-l însoțească la spital, iar cel de-al treilea s-a prezentat să anunțe necazul, acceptând totuși să concureze de unul singur.

Pentru curajul de a concura de una singură, juriul i-a acordat gojdistei (Alexandra Albu, din XI B) un premiu special. Frumos gestul Alexandrei, și al juriului!

Celelalte patru premii speciale au fost câștigate de echipajele de la C.N. „Avram Iancu” Ștei - pentru Cel mai bun afiș, C.N. „Arany Janos” Salonta -  pentru Cel mai bun pliant, și Cel mai bun eseu, C.T. „Ioan Ciordaș” Beiuș – pentru Cele mai reușite fotografii.

La etapa națională, care se va desfășura la Oradea, între 15 și 20 iunie, județul Bihor va fi reprezentat de echipajul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș (alcătuit din elevii Andrei Rațiu, Egyed Evelin și Mihaela Sopotă, îndrumați de prof. Ana Cornelia Tomuțiu).

Dna inspectoare Georgeta Sadoveanu ține să mulțumescă gazdelor, colegilor de proiect (inspectori Elisaveta Roșu, Gyori Doina și Florin Negruțiu), d-lui insp. gen. adj. Akos Zoltan, juriului, invitaților (de la D.G.A.S.P.C,  D.M.S.S.F. Bihor, Poliția de Proximitate, Episcopia Ortodoxă Română, A.S.C.O.), și nu în ultimul rând sponsorului (Magazinul SELGROS).  (Ovi DAN)

 

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Copiii și drepturile lor, în total 22 de poze).

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:08 Ora de vară a Europei de Est