Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost finalizate lucrările de reabilitare la atelierul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia”

Recepția lucrărilor

Au fost finalizate lucrările de reabilitare la atelierul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia”

Direcția Patrimoniului Imobiliar a finalizat procedurile de recepție a lucrărilor la atelierul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia", de pe str. Constantin Brâncoveanu nr. 12A.

Lucrările de reabilitare și echiparea infrastructurii educaționale pentru învățământul profesional și tehnic în cadrul C.T. ,,Traian Vuia" au fost executate de către S.C. Chintoflor Construct S.R.L. Oradea, pe baza contractului de proiectare faza P.T. și execuție lucrări nr. 87652 din 28.02.2019.
Valoarea execuției lucrărilor a fost de 2.646.969,33 lei fără TVA, termenul de  execuție fiind de 12 luni.
În cadrul proiectului s-au realizat lucrări de desfacere a izolaţiei, tencuielilor, pardoselilor şi tâmplăriei, care au fost înlocuite, fiind refăcută integral instalația electrică, de încălzire și sanitară în sălile de atelier, grupuri sanitare și vestiare. Au fost refăcute straturile aferente acoperișului de tip terasă necirculabilă cu strat termoizolant la planșeul superior și hidroizolație. De asemenea, s-a executat anveloparea termică a construcției cu polistiren expandat de 15 cm, fiind aplicate tencuieli decorative de exterior.
În privinţa dotărilor, s-au achiziționat dotări specifice desfășurării practicii în domeniile: mecanică, electrotehnică și electromecanică, automatizări, telecomunicații, electrician auto, instalații electrice, prelucrări în tehnici de precizie, sculer-matriţer. Au fost montate bancurile de lucru, stațiile și echipamentele de măsurare și control, panourile de montaj, au fost achiziționate trusele pentru elevi.
Lucrările executate s-au încadrat în termenul contractual de 12 luni și urmează a fi predate Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia". Activitățile realizate au fost esențiale pentru valorificarea clădirii existente, aflate într-o stare necorespunzătoare și consumuri energetice ridicate, lipsită de dotări moderne, respectiv pentru creșterea calității procesului educațional.
Contractul de proiectare și execuție lucrări face parte din contractul de finanțare derulat de Municipiul Oradea în cadrul apelului de proiecte nr. POR/4/2017/4.4/4.5/1- Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 4.5 Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
„Importanța implementării acestui proiect este dată pe de o parte de reglementările europene în domeniu în vederea prevenirii abandonului școlar, a formelor de sărăcie accentuată și/sau a excluziunii sociale, iar pe de altă parte de perspectivele la nivel naţional, dat fiind faptul că în aprilie 2016 România a adoptat o strategie națională privind educația și formarea profesională, structurată în jurul unor obiective dintre care cele mai importante sunt: îmbunătățirea relevanței ofertei educaționale pentru piața muncii și axarea pe direcția învățării bazate pe competențe", a declarat Anamaria Sava, directorul adjunct al Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:21 Ora de vară a Europei de Est