Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Retrospectivă artistică la final de an

Trupa Iosif Vulcan

Retrospectivă artistică la final de an

Anul acesta a fost unul în care fiecare am avut de înfruntat provocările care au venit odată cu pandemia de coronavirus.

Teatrul, la rândul lui, este afectat de restricțiile care sunt impuse în acest context, dar arta poate transcende materialul și poate lua alte forme, iar de data aceasta este cea a on-line-ului. Ne e dor de întâlnirea și emoția live, dar până ne vom putea întoarce în sală, avem posibilitatea să ne bucurăm de teatru din fotoliul de acasă.
Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" a reușit și în acest început de stagiune să aducă magia scenei în sufletele oamenilor, jucând spectacole afară, în Cetatea Oradea și, chiar, în sală, iar când acest lucru nu a mai fost posibil, on-line.
Un început de stagiune cu premiere
În 4 iulie, a avut loc premiera on-line a spectacolului „Șarpele în iarbă", de Alan Ayckbourn - un thriller psihologic captivant - regizat de Sebastian Lupu, care le-a avut ca protagoniste pe Mirela Niță Lupu, Anda Tămășanu și Angela Tanko.
Chiar dacă încă nu au putut fi jucate pentru public, alte două premiere sunt deja pregătite pentru momentul în care se vor redeschide teatrele: „Trei femei înalte", de Edward Albee - o capodoperă a teatrului contemporan - în regia tinerei orădence Diana Păcurar, din distribuția căruia fac parte actorii: Corina Cernea, Mihaela Gherdan, Alina Leonte și Eugen Neag și „Moștenirea norocului", de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas - o comedie neagră savuroasă - a cărei regie este semnată de Radu Nichifor și joacă actorii: Ioana Dragoș Gajdó, Mirela Niță Lupu, Gabriela Codrea, Adela Lazăr, Sebastian Lupu și Sorin Ionescu.
Spectacolele în Cetatea Oradea și on-line
De la începutul verii s-au jucat spectacole atât în Cetatea Oradea („O poveste foarte simplă", „Creștini", „Îndrăgostiții din Ancona", „Leonce și Lena", „În plină glorie", „Vrăjitorul din Oz", „Profuʼ de franceză", „Capcana lui Hamlet"), cât și la Sala Mare a teatrului, iar din momentul în activitatea de spectacole s-a suspendat, am făcut trecerea în mediul on-line. Spectacolele on-line au fost oferite publicului cu titlu gratuit, special pentru spectatorii care în perioada pandemiei ne-au sprijinit, fie prin achiziționarea biletelor la producțiile noastre, fie prin rezervarea locurilor la reprezentații. Au putut vizona spectacole precum „Creștini", „Vrăjitorul din Oz", „Escu...", „Profuʼ de franceză", „Șarpele în iarbă".
Programul lunii decembrie continuă cu încă două spectacole oferite publicului tot on-line și gratuit, alese special pentru sezonul acesta: „Avalanșa", de Tuncer Cücenoğlu, regia Petru Vutcărău - un spectacol în care iarna devine un adversar de temut - și „Creștini", de Lucas Hnath, regia Radu Iacoban - în care una dintre cele mai importante axiome creștine este aprig dezbătută.
Premiere spectacole lectură on-line
Luna decembrie a adus și mai multe surprize. Textele câștigătoare ale Concursului de Creație Dramatică au fost puse în scenă sub forma unor spectacole lectură, care au fost filmate și transmise video atât pe pagina de Facebook a Teatrului ,,Regina Maria", cât și pe platforma Eventim.ro. Până în prezent, publicul a putut urmări „Bohemian virus rhapsody", un text de Edith Negulici, care a fost regizat și interpretat de actrița Denisa Vlad, „Preludiu cu fugă", de Ion Bogdan Martin, care i-a adus în atenția spectatorilor pe actorii: Ciprian Ciuciu, George Dometi, Angela Tanko și pe Emil Sauciuc, care a semnat regia. Urmează să fie oferite publicului „Lasă-mi aripile", de Dona Alba, în care, împreună cu actorii Anda Tămășanu, Răzvan Vicoveanu și Maria Teișanu, joacă doi copii minunați: Rebeca Rusu și Filip Ionescu, sub îndrumarea regizorală a lui Alexandru Rusu și „Zâmbetul lui Kouros", de Ovidiu Cioclov, în regia și interpretarea lui Petre Ghimbășan.
De asemenea, în luna ianuarie urmează să se difuzeze și: „Ipotetic", de Laurențiu Budău, din distribuția căruia fac parte actorii Lucia Rogoz, Anca Sigmirean și Pavel Sîrghi și „Ana are mere. Și ce dacă?", de Ion Bogdan Martin, în regia și interpretarea actriței Corina Cernea. Scenografiile spectacolelor lectură sunt semnate de Oana Cernea.
Teatrul și Educația
Pe lângă premierele și spectacolele lectură care au avut loc în această primă parte a stagiunii, Trupa Iosif Vulcan a continuat un proiect inițiat încă din luna aprilie, în perioada carantinei, și anume: Teatrul și Educația. Cu scopul de a continua dialogul interdisciplinar dintre teatru și școală și de a aduce un sprijin profesorilor care au de înfruntat provocările pe care le aduce școala online, proiectul urmărește trei obiective principale: dinamizarea lecturilor/proiectelor școlare prin intermediul interpretării teatrale, posibilitatea de a cunoaște actorii și ce presupune profesia lor și o introducere practică în lumea teatrului, prin exerciții de teatru aplicate, care pot contribui semnificativ atât la concretizarea unei viziuni despre munca actorului, cât și la dezvoltarea personală. Proiectul va continua și în anul care urmează.
Totodată, am început repetițiile pentru un alt spectacol: „Genul acuzativ", text și regia Mimi Brănescu, scenografia Adela Pârvu, care va avea premiera, dacă contextul ne va permite, în februarie 2021.
Să ne revedem cu bine în noul an, cu multe proiecte frumoase, mai buni și mai sănătoși!
Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" vă urează Sărbători fericite!
Trăiește magia scenei on-line!
Florina Dometi,
secretar literar
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Retrospectivă artistică la final de an.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 15:50:51 Ora standard a Europei de Est