Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Trupa Arcadia a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse

În 2020,

Trupa Arcadia a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse

Pe parcursul acestui an atipic, dificil și plin de provocări, Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse pentru micii spectatori care ne-au călcat pragul, atât la Sala Arcadia, cât și în alte spații.

Astfel, în perioada iunie-octombrie, trupa Arcadia a susținut 87 de reprezentații pentru copii și adolescenți. Startul stagiunii estivale a fost marcat prin spectacolul Magic Show, care a avut loc în Amfiteatrul din Cetatea Oradea și a continuat până la sfârșitul lunii octombrie, când, pentru o scurtă perioadă de timp, publicul a putut fi găzduit în sala de spectacol. 
Premierele acestui an au fost:
Mult aer pentru nimic, în regia Deliei Gavlițchi, un spectacol nonverbal, destinat întregii familii, ce îşi propune să captiveze atenția şi interesul spectatorilor de orice vârstă, deschizând porțile către o lume colorată şi plină de personalitate. 
1+1=1, un spectacol în regie colectivă, avându-le ca protagoniste pe Carina Bunea și Consuela Egeyed, care este și prima producție de teatru umbre din repertoriul Trupei Arcadia. Un spectacol non-verbal, dedicat copiilor cu vârsta mai mare de 12 ani, adolescenților, tinerilor şi adulților care s-au adâncit în griji, stres, oboseala examenelor şi a şcolii sau rutina locului de muncă.
Visul unei nopți de vară - Scenele Meșteșugarilor, un spectacol care s-a jucat pe pontonul din Cetatea Oradea, le prezintă privitorilor niște oameni absolut obișnuiți, care încearcă să facă un spectacol de teatru pe baza unui scenariu care înfățișează o poveste de dragoste, asemenea poveștii dintre Romeo și Julieta. Încercările lor nereușite sunt savuroase și reușesc să stârnească hazul spectatorilor.
Premierele anului 2020 sunt și Punguța cu doi bani, regizat de Szőke Kavinszki András și Spiridușii Moșului (regie colectivă), două spectacole care nu au putut fi prezentate încă publicului din pricina restricțiilor impuse de pandemie și pe care așteptăm cu nerăbdare să le jucăm în sală în prezența micilor spectatori.
Pe lângă cele cinci premiere pe care echipa le-a realizat în perioada pandemiei, trupa Arcadia a reușit și implementarea a două proiecte culturale de succes: 
Proiectul Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, dezvoltat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect care, grație parteneriatului cu D.G.A.S.P.C. Bihor, a facilitat organizarea unui workshop de creație cu beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca.
Spectacolul Moromeții, după Marin Preda, în regia lui Gavriil Pinte. Spectacolul a fost prezentat elevilor de liceu din medii defavorizate din Bihor, Sălaj și Satu Mare și a intrat în repertoriul Teatrului ,,Regina Maria", fiind de acum la dispoziția tuturor adolescenților care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat.
Un alt proiect important pentru publicul nostru țintă a fost Bune Maniere în Orașul de Hârtie, finanțat în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Oradea, program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România - F.F.C.R., finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Și acest proiect a fost realizat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și a implicat 25 de copii, cu vârsta de aproximativ 6-10 ani, în construirea unui oraș din cartoane reciclabile în Parcul Libertății. Alături de ei, scenografi, butafori și actori ai Trupei Arcadia au adus un plus de îndemânare și imaginație în realizarea orașului. În acest proiect s-au născut și îndrăgitele mascote Dino și Mop care s-au întâlnit cu copiii în weekendurile lunii octombrie, asistând alături de ei la Lecțiile de Bune Maniere oferite prin show-uri interactive ingenioase realizate de către actorii Trupei Arcadia.
Întâlnirile cu personaje-surpriză au continuat și în luna decembrie, iar copiii care au trimis târziu scrisorile către Polul Nord, cu emoții că nu vor ajunge în timp util, au avut parte de o bucurie. În perioada 16-23 decembrie, l-au putut vedea pe Moș Crăciun printr-o vitrină, în căsuța lui din Pasajul Vulturul Negru, și au putut să-i transmită direct dorințele, în condiții de siguranță, prin intermediul telefonului.  
 Încheiem acest an cu recunoștință și bucuroși că, în ciuda dificultăților, am reușit să fim aproape de micii noștri spectatori. Ne dorim să ne revedem cu bine în noul an, sănătoși, inspirați și creativi! (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Trupa Arcadia a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 11:35:15 Ora de vară a Europei de Est