Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecturile copilăriei (XX)

O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun

Lecturile copilăriei (XX)

Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei derulează şi în acest an şcolar proiectul educativ județean, cu participare interjudeţeană, intitulat: ,,Lecturile copilăriei", în variantă online.

Anul acesta, proiectul se află la cea de-a XX-a ediție.
Scopul și obiectivele urmărite în derularea acestui proiect sunt cultivarea și dezvoltarea gustului pentru lectură, importanța cititului, modul în care îi antrenăm pe elevi în universul lecturii, modul în care le călăuzim pașii spre lumea fermecătoare a poveștilor, a basmelor, a poeziei, spre o lume a cunoașterii, în general.
Prin intermediul tehnologiei, echipa de proiect: prof. Simona Pantea - director, prof. Romulus Făşie - director adjunct,  prof. Toţa Felicia - consilier educativ, prof. Miara Angelica - responsabil proiecte educative, bibl. prof. Tomescu Ileana - iniţator şi responsabil proiect, cu sprijinul prof. Sanda Merce - limba română, prof. Ioana Toth - limba română, prof. Gheorghe Drăgan, prof. Natalia Bunduruş a reuşit să colaboreze şi să coordoneze activităţile propuse, să facă toate demersurile, pentru ca activităţile derulate on-line să evidenţieze munca elevilor, dar şi efortul dascălilor de a îndruma paşii copiilor spre lumea minunată a poveştilor, a basmelor, a poeziei.
 Activitatea principală din cadrul proiectului a fost intitulată: ,,O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun" şi s-a derulat on-line, în luna decembrie, 2020.
 Activitatea a fost o provocare în cadrul întâlnirii online, pe platforma Temss, între elevii şi profesorii implicaţi.
În faţa calculatorului, într-un spaţiu special amenajat al bibliotecii din cadrul Centrului de Documentare şi Informare, d-na bibliotecar, prof. Ileana Tomescu, a moderat întreaga activitate literară. Dascălii şi elevii implicaţi au urmărit cu interes fiecare moment derulat. Activitatea a debutat cu prezentarea dascălilor, care au reuşit să conducă cu măiestrie paşii copiilor spre lumea fermecătoare a poveştilor, a poeziei, a basmelor, apoi au fost nominalizați elevii claselor a IV-a B,C,D. Surpriza întâlnirii a fost prezenţa lui Moş Crăciun, care și-a făcut apariţia în cadrul mirific al C.D.I.-ului. El a transmis şcolarilor şi dascălilor, sănătate, bucurie, putere de muncă, speranţă!
Momentul următor a fost completat de prezenta colindătorilor, on-line, care ne-au încântat cu frumoase colinde româneşti: ,,Deschide uşa, creştine", interpretată de eleva Andru Karina (V A) şi ,,Sus la poarta Raiului", interpretată de eleva Andra Sabău (VII C), coordonator, prof. Natalia Bunduruş. Întâlnirea online a continuat cu discuţii şi întrebări adresate elevilor, pe teme de literatură, apoi aprecieri prezentate de profesorii de limba şi literatura română. Au fost propuse cinci teme: Ghicitori literare (personaje costumate), Autori cunoscuţi, Personaje îndrăgite, Cine ştie răspunde şi Fragmente cunoscute. Elevii s-au prezentat la înălţime, dovedind ca în fiecare an o bună pregătire, o implicare desăvârşită, iar o parte din colegii lor s-au costumat în personaje preferate: Heidi, fetiţa munţilor a fost interpretată, on-line de eleva Silaghi Elisa ( IV B); Furnicuţa din opera ,,Greierele şi furnica" a fost interpretată de eleva Bondar Alisia (IV C); Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de eleva Luca Raluca (IV C); Greierele din opera ,,Greierele şi furnica" a fost interpretat de elevul Mateş Stelian (IV D); Cerşetorul din opera ,,Prinţ şi cerşetor" a fost interpretat de eleva Chirodea Mirabela (IV D) şi Lizuca din opera ,,Dumbrava minunată" fost interpretată de eleva Palcu Carina (IV D), coordonatori, profesorii: Maria Petruse, Felicia Ţoţa și Creţ Florina.
Spre finalul activităţii, fraţii Filip: Benianim, Marcu şi Abigali ne-au bucurat (tot on-line) cu un buchet de colinde, interpretate instrumental, îndrumător prof. Gheorghe Drăgan.
Domnii directori, prof. Pantea Simona şi prof. Făşie Romulus, au afirmat că întâlnirea online a fost o experienţă plăcută și utilă, impresionaţi fiind de prezenţa Moşului și de cadrul feeric în care s-a derulat întâlnirea; ei au felicitat, deopotrivă, dascălii şi elevii pentru modul de implicare, coordonare și desfășurare a activității.
În cadrul proiectului, am continuat parteneriatele cu instituții și unități de învățământ din localitate şi din judeţ: Primăria Ștei, Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ștei, Biblioteca Orășenească Ștei, Grădinița Nr. 1 Ștei,  Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" din Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Grădinița și Școala Primară - Săliște de Vașcău, Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș,  Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș", Școala Gimnazială din Mădăras, dar și din alte două județe: Şcoala Gimnazială Săcuieu - Cluj, Liceul Tehnologic ,,Dragomir Hurmuzescu" Deva - Hunedoara. O parte din dascălii şcolilor partenere au trimis on-line creaţii plastice ale copiilor, cu tematică sugestivă. Mulţumim sponsorilor (Primăria şi Consiliului local Ștei), care au făcut ca desaga Moşului să fie plină şi în acest an; mulţumim colegelor care şi-au adus contribuția la buna organizare a activității: ec. Galea Ramona, secretar Draghiciu Adelina, secretar Micle Titiana. Proiectul educativ judeţean ,,Lecturile copilăriei" va continua și în semestrul al II-lea, cu activităţi indirecte sau online.
,,Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora" - Mustafa Kemal Atâtürk
Ileana Tomescu
Găsiți mai multe poze (24 de poze) în Galeria foto: Lecturile copilăriei (XX).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:03:56 Ora de vară a Europei de Est