Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Invitație la concertele de joi și vineri

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertele de joi și vineri

Joi, vă invităm la un concert simfonic, de la ora 19.00, la sala de concerte „Enescu-Bartók", iar vineri, la un concert extraordinar.

Despre concertul de joi, 14 ianuarie 2021
Ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 január 14, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyteremben
 
CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY
În program / Műsoron:
Wolfgang Amadeus Mozart:- Flautul fermecat - uvertură
-  Varázsfuvola - nyitány
Johann Nepomuk Hummel: - Introducere, temă și variațiuni pentru oboi și orchestră în Fa major, op. 102                                             
                                                -Bevezetés, téma és variációk oboára és zenekarra, F-dúr, op. 102
Ludwig van Beethoven:- Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60                                                                                                   - IV. B-dúr szimfónia, op. 60          
Dirijor / Vezényel:Jankó Zsolt
Solist / Közreműködik: Gáti Sándor- oboa / oboi
Despre artişti:
Gáti Sándor (oboi) s-a născut în 1983 la Oradea, a studiat oboiul din 1993 la Liceul de Artă din Oradea, cu Gheorghe Negrea, iar în 2006 a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof. Aurel Marc, tot în cadrul academiei din Cluj şi-a realizat şi studiile de masterat, absolvite în 2010. Din 2003 este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea. Este preocupat în mod deosebit de instrumentele- şi muzica barocului, participă în acest sens la cursurile de măiestrie susţinute de Sabine Kaipainen, Tuomas Kaipainen (2005) şi Guido Titze (curs de măiestrie oboi baroc, 2008), Marcel Ponselle (2012, curs de măiestrie oboi baroc), alături de care a susţinut un concert în calitate de solist cu Ansamblul Baroc Il Gardellino în Sala Radio Bucureşti. Este membru fondator al Ansamblului de muzică veche Il pastor fido, realizând concerte, precum şi programe cu rol educativ cu acest ansamblu. Sub conducerea lui Sabin Pautza a participat la un curs de orchestră în 2005, în acelaşi an a fost premiat la concursul de interpretare Sigismund Toduţă. Participă la o serie de concerte în ţară şi străinătate, atât în calitate de solist, cât şi ca muzician de cameră, colaborează cu formaţii camerale de muzică veche, participă la festivaluri, precum Festivalul de muzică veche din Miercurea Ciuc (2008, 2010, 2011), Musica Coronensis Braşov (2010). Ia parte la concerte de binefacere cum ar fi: Concertul în beneficiul Orgii Prause al bisericii evanghelice din Bistriţa, Concert în beneficiul orgii Kesstner din sec. 18. al bisericii reformate din Năsal. Din 2017 este invitat cu regularitate ca membru în Filarmonica Ținutul Secuiesc. În anul acesta ca membru al Orchestrei de Muzică Veche „Musica Ricercata", înființată de dirijorul Gabriel Bebeșelea, a participat la Festivalul de Muzică Veche susținut la Palatul Artelor din Budapesta. A realizat mai multe concerte în calitate de solist şi cu Orchestra Filarmonicii din Oradea.
 
Despre concertul de vineri, 15 ianuarie 2021
ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 január 15, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyteremben
 
CONCERT EXTRAORDINAR / RENDKÍVÜLI HANGVERSENY
"8 Anotimpuri - O planetă
8 Évszak - Egy bolygó"
În program / Műsoron:
AntonioVivaldi: Anotimpurile op. 8 / A négy évszak op. 8
Astor Piazzolla: Anotimpurile la Buenos Aires / Négy évszak Buenos Airesben
-o sută de ani de la nașterea compozitorului / a zeneszerző születésének századik évfordulójára
Dirijor / Vezényel: César Álvarez (Spania / Spanyolország)
Solist / Közreműködik: Artur Kaganovskiy - vioară / hegedű (USA)
Vineri, 15 ianuarie, ora 19:00, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea propune un rafinat dialog muzical între Vivaldi şi Piazzolla, sub bagheta dirijorului spaniol César Álvarez, având ca solist pe violonistul Artur Kaganovskiy din New York / Oradea. Două secole şi jumătate îi despart pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai sec. 18, şi pe Astor Piazzolla, creatorul unui nou gen muzical în America Latină, „Nueva Tangoˮ, o muzică la graniţa între folclorul argentinian, muzica clasică şi jazz. Ceea ce îi uneşte sunt Anotimpurile, compoziţia originală scrisă de Vivaldi în 1721, un grup de patru concerte pentru vioară, orchestră de coarde şi continuo, şi reluată de Piazzolla în 1965, în Estaciones Porteñas - Anotimpurile din Buneos Aires.
Despre artiști:
Născut în 1973, César Álvarez este considerat în prezent de criticii internaționali drept una dintre cele mai puternice valori ale dirijării orchestrale. Inițial a  fost format la Conservatorul de Muzică din Oviedo (Spania), pentru a-și continua apoi studiile de dirijat la Madrid, cu Maestrul Benito Lauret unde a primit o intensă formare  umană și muzicală. Ulterior s-a mutat la Moscova pentru a studia dirijarea  muzicii de Operă și muzicii Simfonice la Conservatorul de Stat Ceaikovski din Moscova alături de prestigiosul maestru Dmitri Kitaienko.
César Álvarez este invitat să lucreze cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume precum Orchestra Națională Rusă, Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, Orchestra Simfonică de Stat Lituaniană, Orchestra Simfonică Vanderbilt(SUA), Orchestra Simfonică a Televiziunii Radio Spaniole, Orchestra Simfonică Entre Rios (Argentina) , Orchestra de Cameră Musica Viva, Orchestra Filarmonică Novosibirsk, Orchestra Filarmonie Oviedo, Orchestra Simfonică Națională din Tatarstan, Orchestra Filarmonică din Málaga, Orchestra Simfonică a Regiunii Murcia, Orchestra Simfonică Principado de Asturias, Orchestra Simfonică Radio și Televiziune Albaneză, Orchestra Simfonică Brno (Republica Cehă) și multe altele.
Maestrul a împărțit scena cu unii dintre cei mai buni muzicieni mondiali precum  DenisMatsuev (pian), Ekaterina Mechetina(pian), AlexeiBruni (vioară),ArturKaganovski(vioară), NikolayPetrov (pian), AlexanderRudin (violoncel), AlenaBaeva (vioară), AinhoaArteta (soprană), Marc Grauwels (flaut), ViktorTretyakov (vioară), Liana Isakadze (vioară), Nino Machaitze (soprană), Valentina Lisitsa (pian), Gregory Kunde(tenor) etc.
César Alvarez realizează turnee în fiecare sezon în multe țări, precum Republica Populară Chineză, SUA, Rusia sau America de Sud. În plus pe lângă programul încărcat de concerte, și-a dedicat o parte din timpul său, predării, servind ca profesor de dirijat orchestral la Conservatorul de Stat din Murcia și ca profesor invitat la Universitatea Vanderbilt (Tennessee, SUA). La vârsta de 28 de ani, în 2001, în competiție și ca alegere unanimă a tuturor muzicienilor, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice Tomsk (Rusia), unde a fost dirijor principal până în 2011 și numit după, Dirijor Onorific. De asemenea, a fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Murcia (Spania) din 1997 până în 2006.
César Álvarez a fost selectat pentru a reprezenta muzica simfonică rusă în cadrul Anului Dual Rusia-Spania sărbătorit pe tot parcursul anului 2011. Concertul comemorativ a avut loc la Madrid (Teatro Monumental) în septembrie 2011, cu Orchestra Simfonică al Radio-Televiziunii cu Concertul numărul 2 pentru vioară de S. Prokofiev (premiera acestui concert a fost la Madrid în 1935) și în prezența stră-strănepotului lui S. Prokofiev.César Álvarez are o lungă și fructuoasă relație artistică și personală cu compozitorul de film Edward Artemiev, conducând în calitate de Director Muzical în multe dintre proiectele sale.
Artur Kaganovskiy, violinist
Recunoscut pentru bogăția sunetului, tehnica remarcabilă și muzicalitatea excepțională, violonistul de origine rusă, ArturKaganovskiy, născut în 1986  a fost descoperit la vârsta de șase ani la Moscva  și îndrumat către New York, de către renumitul violonist Isaac Stern. 
Absolvent al Juilliard School din New York, este premiat la numeroase concursuri și burse, printre care menționăm premiul întâi al concursului internațional de vioară Waldo de Mayo, bursa Fritz Kreisler și Joseph Fuchs de la Juilliard School. 
Artur Kaganovskiy a debutat la Carnegie Hall, la sala Stern Auditorium în 2007, cu dirijorul David Gilbert și membri ai Filarmonicii din New York. De atunci a concertat peste tot în Europa, America de Nord și de Sud și China, colaborând cu orchestre ca și Napa Valley SymphonyBilbao Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Națională a Ukrainei, Filarmonica Națională Sârbă, Filarmonica Transilvania, Orchestra de Cameră a Moldovei, și orchestra Salzburg Chamber Soloists.
A colaborat cu artiști de renume mondială, precum James Newton Howard, Itzhak PerlmannPinchas ZukermanShlomo MintzGrigory KalinovskyZachar BronJoseph Silverstein și Michael Tree.
Înregistrările sale pentru concertele pentru vioară Brahms și Ceaikovski, înregistrate cu Orchestra Națională din Ucraina au fost lansate de Centaur Records în 2018, sub aceeași etichetă cu albumul Schubert Sonatinas pentru vioară și pian cu pianistul Attila Székely.
Printre concertele lui recente putem să menționăm interpretarea pieselor pentru vioară solo si orchestră, compuse de James Newton Howard, împreună cu Orchestra Simfonică din Bilbao la Palacio Eskalduna avându-l ca dirijor pe compozitor și un turneu în Spania cu Salzburg Chamber Soloists, interpretând Concertul pentru două viori de J.S. Bach, împreună cu violonistul de renume mondială Schlomo Mintz. În afară de cariera sa extinsă ca solist, a predat cursuri de măiestrie la Fundația IKSEV pentru Arte din Izmir / Turcia; Programul Fundației ESRA / Budapesta, Frost School of Musicla Miami State University / SUA; Universitatea Guadalajara / Mexic. 
În timpul său liber construiește instrumente, folosite de profesioniști.
Artur Kaganovskiy folosește în prezent vioara. „Ex-V. Pikayzen" construită în anul 1720 de Carlo Antonio Testore.
* * *
Concertul următor:
Joi, 21 ianuarie 2021, ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók"
2020 január 21, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem
 
CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY
J.Brahms - Concert în Re major pentru vioară și orchestră
J.Brahms - Dans maghiar - nr. 1,2,3,4,5.
Dirijor / Vezényel: Romeo Rîmbu
Solist / Szólista: Remus Rîmbu - violin / hegedű

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 15:21:48 Ora de vară a Europei de Est