Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A doua etapă a concursului „Miss liceu”

Vineri, 27 aprilie,

A doua etapă a concursului „Miss liceu”

Concursul „Miss liceu” a continuat vineri la discoteca „No Problem” cu cea de-a doua etapă, în care s-au întâlnit zece frumoase, reprezentând șase licee orădene: Andra (de la Sanitar), Ruxandra și Andrada (de la „Tr. Vuia”), Adela și Georgiana” (de la „C. Brâncuși”), Alina și Dana (de la „M. Viteazul”), Alina (de la „M. Eminescu”), Alina și Andrada (de la L.P.S. „Bihorul”).

Întrucât competiția nu se bucură de succesul scontat (de cota de interes și participare pe care a avut-o balul balurilor), vinerea viitoare, organizatorii vor pune punct întrecerii, după desfășurarea finalei, la care vor participa câștigătoarele celor două etape.
Același interes scăzut
Chiar nu prezintă interes pentru liceeni Miss High School?
Iată că nici vineri, la cea de-a doua etapă, liceenii nu s-au înghesuit la Miss High School. Dacă stăteai bine, puteai număra spectatorii, care, de fapt, în majoritate, erau cei care până la urmă, ajungeau și pe scenă, în ipostază de artiști-dansatori. Mihai Dacin, prezentatorul manifestării, dă vina pe vremea mult prea frumoasă, care îi ademenește pe tineri să-și găsească alte locuri de refugiu și distracție, iar în plus, cele câteva zile libere de 1 mai au și ele … „vina” lor. Lăudabil este faptul că organizatorii au creat condiții pentru ca cei interesați de acest gen de distracție să aibă unde ieși vinerea seara, cu colegii și prietenii. În plus, concurenții și artiștii au și ceva mai mult de câștigat, premiile puse în joc: 500, 300, 200 și 100 de lei. Bani puțini, dar noi! Însă nici efortul depus de concurenți nu e ieșit din comun. Fiecare se îmbracă așa după cum îl taie capul, că doar așa cere regulamentul, iar probele… sunt cunoscute, aceleași, care țin tot de ținută.
Alina, Vadim și tortul apolitic
Juriul desemnat pentru cea de-a doua etapă a fost în exclusivitate masculin, alcătuit din Darius Domocoș, Marius Demeter și Lori Palatin. Sarcina celor trei jurați nefiind una deosebită, poate doar în a nu le încurca numele pe hârtie ale celor zece frumoase (din șase licee). Singura concurentă orientată „politic”, și cu un simț comercial foarte dezvoltat, a fost reprezentanta eminescienilor (Alina), care, la ornarea tortului, l-a luat alături pe Vadim (de la P.D.), fostul președinte CE al eminescienilor. Și când tortul fu gata, PD-istul l-a „fluturat” pe sub nasul juraților, spre a fi bine jurizat, după care l-a abandonat pe masa din spatele juriului, unde se postase grupul lui Vadim. În evoluția concurentelor, nimic spectaculos, poate doar urcarea pe „piedestal” a celor două sculptorițe de la „Brâncuși” (Adela și Georgiana), în ținute provocatoare, ori cele două defilări cu trotineta ale Alinei și Andradei. O prestație constant bună au avut-o reprezentantele de la „Traian Vuia” (Ruxandra și Andrada).
Doar patru momente artistice
Pentru cei o sută de lei (noi) pe care i-ar putea câștiga la o adică, unii nici nu se mai deranjează să iasă la interval cu o trupă de dans. Păcat !La bal, evoluția acestor trupe era așteptată cu mult interes, fiind un motiv în plus de încântare artistică.
Cei nouă artiști de la „Vuia” au prezentat un număr nou, cu elemente de efect și majorete, în premieră. Întrucât CD-ul le-a jucat feste, fetele de la „Mihai Viteazul” au ieșit în față cu o prezentare de modă. Dansatoarele de la „Eminescu” au făcut doar act de prezență, fără să impresioneze. Când să iasă la dans și sportivii, s-a încurcat mixajul! Evoluând, forțați de împrejurări, în două reprize, alde Rodion, Sergiu, Mihai, Anamaria, Arnold, Andrada, Alina, și iar Andrada (2) au avut, totuși, câștig de cauză, pentru că juriul i-a desemnat câștigători, spre deziluzia și regretul celor de la „Vuia”, care au promis să nu mai participe la astfel de întreceri!!!
Vineri seara – finala, cu nouă concurente! 
Pentru finala de vineri, s-au calificat cinci concurente:   Alina Sigheartău (de la „M. Eminescu”, cu 111 puncte), Andrada  Anton (de la L.P.S. „Bihorul”, 97 de puncte), Andrada Popa (de la „Traian Vuia”, 87 de puncte), Adela Caba (de la „C. Brâncuși”, 74 de puncte) și Andra Murariu (de la „Vasile Voiculescu”, 72 p.). Tot pentru finala de vineri, 5 mai, s-au calificat (în prima etapă): Raluca Opriș (de la Pedagogic), Raluca Zaharia (de la „Blaga”), Silvia Giurgică și Andrea Cossavella (ambele de la C. T. „Transilvania”).     (Ovi D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (A doua etapă a concursului "Miss liceu" ).
 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:16:10 Ora de vară a Europei de Est