Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii și profesorii din școlile orădene vor fi protejaţi cu echipamente de protecție sanitară

Printr-un proiect finanţat prin POIM

Elevii și profesorii din școlile orădene vor fi protejaţi cu echipamente de protecție sanitară

Primarul Florin Birta a prezentat în cadrul conferinței de presă de ieri, 14 ianuarie 2021, detalii legate de un proiect depus de Primăria Oradea pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020, proiect al cărui obiectiv este achiziționarea echipamentelor necesare pentru asigurarea protecției sanitare a elevilor și profesorilor din școlile orădene în contextul pandemiei de Covid -19.

„Acest proiect este legat de iminenta deschidere a școlilor, care sper că se va întâmpla în 8 februarie 2021, așa cum s-a anunțat, odată cu începerea semestrului II. Astfel, ne pregătim pentru începerea școlii prin depunerea unui proiect pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 - Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de Covid 19 și vrem să dotăm toate cele 73 de unități de învățământ preuniversitar de stat care au personalitate juridică - aici fiind incluse și unitățile arondate acestora - cu toate echipamentele de protecție necesare pentru ca elevii și profesorii din Oradea să își poată desfășura activitatea în siguranță", a precizat primarul Florin Birta.
Acest proiect va permite dotare școlilor și grădinițelor din Oradea cu un pachet compus din: aparat pentru dezinfecția și sterilizarea aerului din sala de clasă, termomeru digital de scanare la distanță a temperaturii corporale amplasat la fiecare intrare și ieșire din unitate conform fluxului de circulație specific, dozatoare cu dezinfectant de mâini amplasate pe coridoarele de trecere și la intrarea în clădire, baterii lavoar dotate cu senzor, care să nu necesite atingere, pentru toate grupurile sanitare din fiecare școală, dozatoare cu săpun lichid de mâini prevăzute de asemenea cu senzori, dispenser rolă cu prosop textil sterilizabil în fiecare grup sanitar, dar și alte materiale de dezinfecție necesare pentru sălile de clasă.
Cel mai important echipament este aparatul destinat dezinfecției și sterilizării aerului din sala de clasă, care este practic o lampă bactericidă cu ultraviolete cu sterilizare în flux de aer. Numărul de lămpi necesare pentru fiecare clasă va fi calculat în funcție de suprafața acesteia. O sală de clasă va putea beneficia de unul sau două astfel de aparate. Acestă lampă va realiza dezinfecția aerului cu un flux de radiații ultraviolete, care se va realiza într-un compartiment/într-o cameră din interiorul acestui aparat, aerul contaminat fiind trecut printr-un filtru care reține praful și alte particule contaminate. Intensitatea radiației ultraviolete și timpul în care aerul e reținut în camera de dezinfecție vor fi  reglate, astfel încât aerul evacuat să fie lipsit de microorganisme.
Valoarea totală a proiectului este de 2,8 milioane de euro.
„Semnarea contractului de finanțare este estimată pentru luna martie 2021, însă achiziția echipamentelor va fi începută de luna viitoare, pe baza unei clauze suspensive, urmând ca într-un termen cât mai scurt, undeva în aprilie - mai să avem semnat contractul de achiziție și să putem începe dotarea școlilor din Oradea. Trebuie să avem în vedere că acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta, astfel încât pentru perioada cât mai rămâne din acest an școlar, dar și pentru anul viitor, siguranța preșcolarilor, elevilor și profesorilor din Oradea să fie asigurată și aceștia să poată merge la școală în condiții optime", a încheiat primarul Florin Birta. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:34:44 Ora de vară a Europei de Est