Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Curățenia orașului depinde de fiecare dintre noi

Campania „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale”

Curățenia orașului depinde de fiecare dintre noi

În perioada decembrie 2020 - 14 ianuarie 2021, au fost angrenați în Campania „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale" în special polițiștii locali din cadrul Compartimentului Protecția mediului (Poliția Ecologică), sprijiniți de celelalte efective ale Poliției Locale Oradea aflate în teren.

Ideea campaniei a pornit de la constatarea faptului că, din cele 800 de incinte destinate depozitării deșeurilor din cartierele de blocuri, la aproximativ 100 dintre acestea apar în mod repetat depozitări neregulamentare ale deșeurilor.
Astfel, acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat în această perioadă pe toată raza municipiului Oradea, cu precădere în cele 100 de zone vulnerabile identificate anterior.
,,Curățenia orașului depinde de fiecare dintre noi, nu doar de firmele de salubrizare. Considerăm că într-un oraș civilizat cum este Oradea, nu ar trebui să fie nevoie de aplicarea măsurilor coercitive din partea Poliției Locale. Avem încredere în spiritul civic și mizăm pe buna credință a fiecărui orădean", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Rezultatele acțiunilor Poliției Locale s-au concretizat în verificarea a mai mult de 500 de incinte de colectare a deșeurilor, principalele problem constând în depozitări ilegale de deșeuri adiacent incintelor de colectare și depozitare. În acest sens operatorul de salubritate a fost solicitat să acționeze punctual în 203 situații pentru curățarea și igienizarea zonelor cu probleme.
De asemenea, au fost identificate incinte de colectare și depozitare deșeuri cu defecțiuni la sistemul de închidere, incinte de colectare și depozitare deșeuri murdare sau persoane care extrag deșeuri din recipienții de precolectare lăsând în urmă mizerie.
În urma controalelor efectuate au fost surprinse, identificate și sancționate 26 de persoane care au depozitat deșeuri menajere în alte locuri decât cele special amenajate, respective în afara incintelor de colectare și depozitare sau chiar pe domeniul public. Acestea au fost sancționate contravențional cu amenzi cuprinse de la 200 la 500 lei, fiind determinate să depoziteze corect deșeurile.
În total, în urma controalelor efectuate, au fost întocmite 119 procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pentru nerespectarea prevederilor HCL nr.861/2020 privind aprobarea regulamentului serviciului de salubrizare a municipiului Oradea, din care: 21de amenzi contravenționale în valoare de 12.900 lei și 98 de avertismente scrise, din care 82 aplicate asociațiilor de proprietari, iar 16 persoanelor fizice sau juridice - utilizatori ai serviciului public de salubritate.
În ceea ce privește nerespectarea prevederilor HCL nr. 873/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specific pentru protecția mediului în Municipiul Oradea, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, din care cinci amenzi în cuantum total de 7.000 de lei și șase avertismente.
Activitatea polițiștilor locali va continua în această direcție pe întreg parcursul anului 2021. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:31:56 Ora de vară a Europei de Est