Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Principalele proiecte votate în ședința Consiliului Local

Joi, 14 ianuarie,

Principalele proiecte votate în ședința Consiliului Local

Primarul Florin Birta a prezentat în cadrul conferinței de presă de joi, 14 ianuarie 2021, cele mai importante proiecte de hotărâre supuse aprobării Consiliului Local. Printre acestea se află proiectele privind Cartierul Diasporei, Depozitul Ecologic de Deşeuri şi modernizarea unor străzi.

Pregătiri pentru Cartierul Diasporei
Unul dintre proiecte este legat de cartierul Diaspora, deoarece urmează să fie înscrise în evidențele de publicitate imobiliară deschiderea a 12 noi coli de Carte Funciară pentru dezmembrarea unor parcele. Vor fi 10 locuri, cu suprafețe cuprinse între  500-600 mp, care vor fi destinate construirii de case, o parcelă de aproximativ 2300 de mp destinată drumurilor de acces în acel cartier și o parcelă de 1000 mp care va avea destinația de spațiu verde.
„Estimăm că până la finalul lunii martie să finalizăm criteriile pentru depunerea dosarelor în vederea participării la licitația de concesiune de atribuire a acestor parcele și undeva în vara acestui an ele să fie atribuite către cei care doresc să construiască în aceea zonă, iar cartierul Diasporei va începe să prindă contur", a menționat primarul.
Se amână schimbarea denumirii Pieței E. Gojdu în Piața Mihai Viteazul
Prin Hotărârea Consiliului Local 49/30.01.2019 s-a propus schimbarea denumirii străzii Piața E. Gojdu în Piața Mihai Viteazul, schimbare ce urma să se realizeze la data amplasării statuii lui Mihai Viteazul pe noul amplasament, în fața catedralei ortodoxe, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2021.
Având în vedere faptul că lucrările aferente proiectului de creștere a mobilității urbane din Piața E. Gojdu - Vasile Alecsandri (Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piața Emanuil Gojdu - etapa 1, amenajare str. Vasile Alecsandri) - Alinierea Parcului de vehicule O.T.L. la cerințele dezvoltării durabile se află în procedură de achiziție publică și se estimează că toată procedura până la finalizarea lucrărilor va necesita o perioadă de aproximativ trei ani, municipalitatea orădeană a propus consilierilor ca schimbarea denumirii străzii să se realizeze cel târziu până la data de 1 ianuarie 2024.
Se modifică tariful de utilizare definitivă a terenului aferent Depozitului ecologic de deșeuri provenite din afara județului Bihor
În anul 2017 s-a instituit tariful de utilizare definitivă a terenului aferent Depozitului Ecologic de Deșeuri pentru depozitare deșeuri nepericuloase provenite din afara județului Bihor la valoarea de 3,5 euro/tonă fără TVA. La data stabilirii acestui tarif, în zona de nord-vest a României exista un număr limitat de depozite ecologice funcționale, iar tariful a fost stabilit în funcție de prețul terenurilor din zonă și capacitatea de stocare a depozitului. În prezent, în județele vecine județului Bihor există sau sunt în curs de finalizare depozite ecologice cu deșeuri, iar tarifele practicate de municipiul Oradea au devenit sub nivelul tarifelor aplicate de județele limitrofe. De aceea, pentru a evita migrația deșeurilor din alte județe către Depozitul Ecologic din Municipiul Oradea, începând cu 1 ianuarie 2021 se modifică acest tarif de la 3,5 euro/tonă fără TVA la 10 euro/tonă fără TVA. Sumele încasate în 2019 erau de aproximativ 268 mii de euro, iar în 2020 aproximativ 4.200 mii de euro.
„S-a ajuns la momentul în care nu trebuie să ne gândim doar la bani, trebuie să ne gândim și la faptul că avem o locație în care vom putea depune deșeuri care va fi limitată în timp. Dacă inițial, în 2005, când s-a deschis acea haldă, aveam șase mine autorizate, la finalul anului 2019 s-a început închiderea celei de-a treia celule, iar la începutul lunii ianuarie s-a deschis a patra celulă de depozitare. Astfel că pentru a-i descuraja pe cei din alte județe să vină să depoziteze la noi, am mărit această taxă. Firmelor bihorene nu li se va aplica taxa suplimentară de 10 euro/tonă, ei vor plăti în continuare 20,51 euro/tonă", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Se prelungește perioada de mobilizare a firmei R.E.R.
Având în vedere că în luna noiembrie 2020 s-au aprobat tarifele pentru deșeuri biodegradabile, respectiv modificarea tarifelor de depozitare a deșeurilor începând cu data de 1 februarie 2021, societatea R.E.R. Vest S.A. a solicitat Primăriei Oradea prelungirea perioadei de mobilizare aferentă contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare în municipiul Oradea. Necesitatea prelungirii perioadei de mobilizare este justificată de dificultățile întâmpinate de societate în încheierea contractelor de prestări servicii cu reprezentanță a gospodăriilor individuale și a asociațiilor de proprietari, respectiv și de perioada sărbătorilor de iarnă.
Conform spuselor primarului, este vorba despre aproximativ 25 de mii de contracte: 20 de mii contracte la case, 900 de contracte la asociații, 4.500 de contracte la firmele din Oradea pe care R.E.R. trebuie să le încheie, în perioada actuală reușind să încheie aproximativ 3.200 de contracte.
„Avem asigurarea lor că vor mări capacitatea operatorilor care vor merge în oraș să semneze contracte și, până la  începutul lunii martie, vor fi semnate toate contractele și va intra în vigoare noul contract și noul plan de tarifare", a anunțat primarul.
Se vor moderniza patru străzi din Cartierul Tineretului
Primarul Florin Birta a anunțat că Primăria Oradea va începe în acest an o campanie masivă de asfaltare în toate cartierele orădene, inclusiv în cartierele noi.
În ședințele anterioare, membrii Consiliului Local au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru nouă străzi din cartierul Grigorescu, iar în cadrul ședinței de joi au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea a patru străzi din cartierul Tineretului. Este vorba despre străzile Denis Diderot, Bethlen Gabor, Virgil Maxim și Victor Papilian, în lungime totală de aproximativ 3 km și o valoare totală a investițiilor în valoare de 9 milioane lei.
„În ședința de la finalul lunii vom mai introduce încă două străzi din cartierul Tineretului și încă trei străzi din cartierul Veteranilor", a  menționat Florin Birta.
Act adițional la acordul de asociere pentru realizarea Drumului Expres Oradea - Arad
Primăria Oradea, Primăria Arad și Consiliul Județean Bihor și C.J. Arad au semnat în cursul anului trecut un acord de asociere pentru realizarea Drumului Expres Oradea-Arad. De asemenea, există și un protocol prin care fiecare dintre părți vine cu o sumă de aproximativ 1 milion de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate.
„Pentru a urgenta și mai mult acest proces, se modifică acest protocol și introducem inclusiv proiectarea în cadrul acestui protocol. În momentul în care vom lansa procedura de actualizare a studiului de fezabilitate, va fi trecut în cadrul licitației și realizarea proiectului cu o clauză suspensivă că nu vom veni cu bani în plus pe care să-i punem la acest proiect și că dacă va câștiga finanțarea europeană care va fi depusă pe POIM, atunci proiectul va fi plătit din acea finanțare. Deci nici cele două primării, nici consiliile județene nu-și modifică cota de cofinanțare de 1 milion de euro, doar se va licita inclusiv proiectul", a zis primarul.
Reamintim că, conform proiectelor, drumul expres Oradea-Arad va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri. Proiectul include și realizarea a cinci drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.
Totodată, acest drum expres ar urma să fie legat de autostrăzile A1 și A3, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura existentă, respectiv sectorul Oradea-Borș și Nădlac-Arad-Timișoara. (B.P.)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 13:22:53 Ora de vară a Europei de Est