Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reducerea zgomotului generat de traficul rutier în localitățile traversate de drumurile naționale

Consultare publică C.N.A.I.R. privind

Reducerea zgomotului generat de traficul rutier în localitățile traversate de drumurile naționale

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (C.N.A.I.R.) organizează în perioada 15.01.2021 - 29.01.2021 consultări publice în vederea finalizării Planurilor de acțiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier în localitățile traversate de drumurile naționale care au înregistrat un trafic anual mai mare de 3 milioane treceri de autovehicule.

Zonele care pot interesa cetățenii municipiului Oradea, dacă locuiesc în apropierea acestora  sunt:
*sectorul de drum între pozițiile km 5 +835 - km 12+278 situat pe Drumul Național DN 19. Acest sector se află la ieșirea din municipiul Oradea la intersecția cu DJ 191;
*sectorul de drum între pozițiile km 177 - 135 km 180 - 911, situat pe DN 76. Sectorul de drum are următorul traseu: intrare în localitatea Sânmartin, ieșire din localitatea Sânmartin și intrare în municipiul Oradea;
*sectorul de drum între pozițiile km 0+000 - km 1+350 pe centura ocolitoare a municipiului Oradea (la intersecția DN 1 cu DN 19);
*sectorul de drum între pozițiile km 1+350 - km 5-870 situat pe centura de ocolire a municipiului Oradea;
*sector de drum între pozițiile km 11+180 -km 14+120 pe centura de ocolire a municipiului Oradea.
Potrivit art. 34 din Legea 121/2019, la elaborarea propunerilor Planurilor de acțiune, o etapă obligatorie este reprezentată de participarea și consultarea publicului la elaborarea și reevaluarea planurilor de acțiune, încă din faza de inițiere a acestora.
Propunerile de Planuri de acțiune și hărțile de zgomot pot fi consultate la adresele de internet: http://www.cnadnr.ro/ro/transparenta/e-cerere/accesul-la-informatiile-de-interes-public/harti-strategice-de-zgomot și http://management-zgomot.cnadnr.ro.
Orădenii pot transmite un chestionar tip, dar și comentarii /opinii / observaţii privind documentele menţionate, în scris la sediul C.N.A.I.R. S.A. din București, Bdul. Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, cod poștal 010873, prin fax la nr. 021.312 09 84 sau prin e-mail la adresa: management-zgomot@andnet.ro  până la data de 29.01.2021, ora 16.00.

 CHESTIONAR

 După consultarea propunerii de Plan de acțiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări necesare finalizării măsurilor de reducere a zgomotului.

Perioada 15.01.2021 - 29.01.2021

 

Sector drum

 

1

Nume și Prenume

 

2

Localitate/Județ

 

3

Date de contact

 

4

Vă rugăm să precizați distanța aproximativă a locuinței dumneavoastră față de drumul național/autostradă.

 

5

Vă deranjează zgomotul generat de traficul rutier?

 

6

Considerați că localitatea/orașul/municipiul dumneavoastră este zgomotos/a datorită traficului rutier?

 

7

Precizați intervalul orar în care apare disconfortul generat de traficul rutier.

 

8

Precizați perioada anului în care disconfortul generat de traficul rutier este mai accentuat.

 

9

În urma analizării Planului de acțiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier, sunteți de acord cu măsurile de gestionare și reducere a zgomotului propuse?

 

10

Alte observații/propuneri.

 

Data completării __________________________

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:18:16 Ora de vară a Europei de Est