Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concurs tematic istoric

,,Fii bun! Fii simplu!”

Concurs tematic istoric

Despre Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 2021)

De peste tot și dintotdeauna, de când ne știm profesori, culegem, selectăm și căutăm să-i ,,îmbogățim'' pe copii cu arta cunoașterii și deopotrivă a învățării!
Ar fi o blasfemie, profesor de istorie fiind, să lași nemarcat un eveniment scris cu zbucium și-nflăcărare, între miile de pagini ale istoriei noastre seculare.
Suntem datori! Pentru tot ceea ce moștenim, cu titlu de izbândă, a faptelor mai-marilor înaintași!
În alte vremuri, cu freamăt și emoție, cu migală și multă știință, pregăteam ample concursuri cu zeci de participanți, cu hore înflăcărate ale Unirii, cu premii și bucurii împărtășite.  
Anul acesta, la 162 de la Unirea Principatelor Române, pentru că sărbătoarea a avut loc într-o zi de duminică, la inițiativa Consiliului Școlar al Elevilor al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu", evenimentul intitulat sugestiv și ilustrat cu ingeniozitate de reprezentanții elevilor, ,,Enigma Muzeelor" a cuprins două etape, desfășurate vineri, 22.01.2021, între orele 15.00 și 16.00 și luni, 25.01.2021, între orele 18.00 și 19.00, exclusiv în mediul online.
Etapa de vineri a reprezentat un exercițiu de cunoștințe istorice, perspicacitate și inteligență, creionat într-o călătorie istorică în spațiul nostru mioritic, sub titlul ,,Fii bun! Fii simplu!",cele zece întrebări stabilite în cadrul concursului, de către doamna prof. Elena Cristina Marian și subsemnata, fiind inspirate de mărturiile găzduite în minunatele edificii deschise azi publicului larg, în tururi virtuale, prin intermediul internetului.
O dată cu finalizarea testului și expedierea răspunsurilor, doamna profesoară Marian le-a transmis copiilor următorul mesaj: ,,Felicitări tuturor, pentru implicarea în această competiție! Ați dovedit încă o dată, dacă mai era necesar, că istoria e cea mai frumoasă poveste, pentru oameni inteligenți. Din momentul în care ni se va permite să organizăm din nou excursii, vom pleca  împreună spre Iași și București".
Numeroșii înscriși și participanți, precum și premiile acordate la sfârșitul celei de-a doua etape a marcării evenimentului, reprezintă dovada faptului că, on-line-ul nu a diminuat calitatea concursului, dar și că elevii au agreat aceste excursii virtuale în spațiul unor comori naționale, pe care poate în viața reală, n-ar ajunge să le admire. Mulțumim pe această cale, Muzeului Național de Istorie a României București, Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I" București, Muzeului Unirii Iași și Palatului Cuza de la Ruginoasa, pentru preocuparea de-a lăsa deschise publicului larg, tururile virtuale on-line, făcând posibilă astfel și desfășurarea concursului nostru.
,,Enigma Muzeelor" s-a încheiat în seara de luni, când amfitrionii, membrii C.Ș.E., Mihail Pop - președinte, Reștea Patricia - vicepreședinte, Daria Hasan - secretar, Maria Chiș și Ioana Chirilă - membri, au pregătit spre vizionare un agreabil și bine documentat material, alcătuit și urcat în spațiul virtual, de către Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu" Vrancea.
Concluziile evenimentului ne-au bucurat și animat, în egală măsură, elevi și profesori, onorând așa cum se cuvine, Unirea Principatelor Române!
Încununați de lauri, buni cunoscători de istorie și fini observatori ai detaliilor, au fost eminescienii:
Premiul I - Radu Mircea Pascovici, clasa a XI-a B
Premiul al II-lea - Ștefania Riana Crișan, clasa a IX-a D
Vanessa Futaki, clasa a XI-a E
Premiul al III-lea - Iulia Galea, clasa a XII-a C,
Patricia Iulia Iga, clasa a XI-a B,
Mihai-Iustin Lazăr, clasa a XI-a A,
Raisa-Karina Mureșan, clasa a XI-a A
Mențiuni: Ciprian-Mihai Costea, clasa a XII-a E
Alexandra-Maria Maghiar, clasa a XII-a D,
Adrian Ilie Moisa, clasa a XII-a D,
Emanuel-Dumitru Pașcalău, clasa a XI-a A,
Lavinia Carla Prodea, clasa a XII-a E.
Prof. Daniela Sopota
Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea
 
***
Bibliografie:
Tur virtual Muzeul Național de Istorie a României:
http://www.zona3d.ro/work/2018/MNIR/
Centenar_Semper_Uniti/Centenar_Semper_Uniti_Tur_Virtual2D/Centenar_Semper_Uniti_Tur_Virtual2D.html
Tur virtual Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I":
https://www.muzeulmilitar.ro/tur-virtual/expozitia-de-istorie-militara-generala/index.htm
Tur virtual Muzeul Unirii Iași:
https://www.youtube.com/watch?v=gmOu7XO0Ozo&feature=youtu.be
Vizită la Castelul de la Ruginoasa și istoria familiei Cuza

https://www.youtube.com/watch?v=iVVl_8nzBww

24 Ianuarie 1859 - O zi a împlinirii -https://www.youtube.com/watch?v=JYCu6e3tBhg&list=PLx3VA4RsUgpig3Ha9fE9kU2XYooqPIBBG&index=1&t=195s
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Concurs tematic istoric.
 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 15:15:49 Ora de vară a Europei de Est