Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Invitație la concertul simfonic de astăzi, joi, 28 ianuarie

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul simfonic de astăzi, joi, 28 ianuarie

Despre concertul de astăzi, 28 ianuarie, 2021
Ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 január 28, csütörtök,19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY
În program / Műsoron:
L. v. Beethoven:Concert nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, op. 37
3., c-mollzongoraverseny, op. 37
J. Haydn: Simfonia nr 101 „Ceasorniculˮ în Re major
101., D-dúr Óra szimfónia
Dirijor / Vezényel: Jankó Zsolt
Solist / Közreműködik: Ilisz Dominik - pian/ zongora
Despre artişti
Jankó Zsolt
Dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născutîn 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă SigismundToduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică GheorgheDima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2013 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya, Emily F. Brown, Acél Ervin, Peskó Zoltán, Eötvös Péter, Tihanyi László, Fischer Iván şi David Zinman în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de OrhcestraTonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile OrchestreiFacultăţii de Muzică a Universității Oradea. Între anii 2010-2015 a fost dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Satu Mare, Timișoara, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii „George Enescu" din București, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc, Orchestra Simfonică MÁV din Ungaria, Orchestra Simfonică „Savaria" din Szombathely, Orchestra de Cameră „Erdődy", Orchestra Festival din Budapesta, Konzerthausorchester Berlin, Schleswig-Holstein Festival Orchestra (Germania), Tiroler Symphonieorchester Innsbruck és Pärnu City Orchestra (Estonia). În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Opera Naţională Română din Cluj, Opera Maghiară din Cluj și Opera Naţională Română din București. Totodată a dirijat mai multe concerte la diferite festivaluri, precum Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Stravinsky Maraton - Budapest, Festivalul de Operă „Primavera" din Budapesta, Festivalul Primavera din Budapesta, Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc, Zilele Muzicii din Nyírbátor, Festivalul „Bartók" din Cluj-Napoca.
Ilisz Dominik
Ilisz Dominik s-a născut în anul 2003, la Oradea, unde începe studiul pianului la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea prof. Dr. Jámbor Fekete Elisabeta. În present este elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte din Oradea. De la vârsta de 12 ani urmează şi cursurile Facultăţii de Muzică din Debreţin, la clasa prof. dr. Duffek Mihály. De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale: 2020 - locul 1 la concursul internațional Memorial "Sanja Pavlović" Serbia, locul 2 la concursul internațional Danubia Talents Budapesta, locul 3 la International Moscow Music Competition,  locul 1 la Constanța  International piano  Competition, 2019 - premiul I, faza națională,  la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală București, 2019 - locul 1 la International Piano Competition ,,Frederic Chopin" Bacău, 2018 -locul1 la Concursul național  de interpretare instrumental și vocală Oradea, 2017 - premiul 1 la Concursul Internațional  Transylvanian International Piano Competition - Brașov, 2017 -premiul 1 la Concursul Internaţional de Interpretare instrumental „Carl Filtsch" - Sibiu. A participat la master class-uri susţinute de Horia Maxim - România, Elizabeth Sombart - Franța, Jean-Claude Denervaund - Elveția, Carmen Daniela Gililov - Germania, Duffek Mihály și PlessAttila - Ungaria. În anul  2017, în calitate de solist, împreună cu dirijorul Jankó Zsolt a interpretat lucrarea de L._v. Beethoven - Rondo pentru pian și orchestră în Si bemol major WoO6, la Filarmonica de Stat Oradea. În anul 2019, sub bagheta dirijorului Orazio Baronello, a susținut concertul nr. 3 de L. v. Beethoven alături de  Filarmonica ,,Ion Dumitrescu" Râmnicu  Vâlcea, în  același an susține și  un recital la Ateneul Român din București.  A primit diplome de excelenţă din partea Primăriei Oradea, Fundaţia Resonance România și Kiwanis Art Oradea.
 Concertul următor
 Joi, 4 februarie, 2021, ora 19
Sala de concerte „Enescu-Bartók"
În program / Műsoron:
„ THE AMERICAN DREAMˮ
Piese celebre de Leonard Bernstein, John Philip Sousa, Scott Joplin, Frank Sinatra, Vlad Kabec, Ted Ricketts, John Kander, Jean Treves, Henry Gass, Karel Kokelaarnépszerű művei
Susținut de Ansamblul de suflători al Filarmonicii / A Filharmónia Fúvós Együttesének előadásában 
Dirijor/Vezényel:Lorenzo Moroni.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 17:03:57 Ora standard a Europei de Est