Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Se lucrează la parcarea subterană de tip park and ride din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe

În Piața Emanuil Gojdu

Se lucrează la parcarea subterană de tip park and ride din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe

Lucrările de construcție a parcării subterane de tip park and ride din Piața Emanuil Gojdu, din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe, au început cu organizarea șantierului, respectiv împrejmuirea zonei de lucru, identificarea în teren a traseului exact al rețelelor de utilități prin sondaje, stabilirea împreună cu deținătorii utilităților a noilor trasee, dar și stabilirea relațiilor de circulație cu proprietarii din imobilele învecinate.

Având în vedere că lucrările se află în imediata vecinătate a Cetății Oradea, monument istoric, întregul amplasament este sub supraveghere arheologică.
Totodată, în vederea asigurării circulației pietonale pentru rezidenții din zonă, dar și pentru cei care tranzitează zona s-au pus mai multe indicatoare de orientare pentru străzile adiacente, inclusiv traseul spre Cetatea Oradea.
După rezolvarea tuturor aspectelor care țin de organizarea propriu-zisă a șantierului s-au început excavațiile din zona nordică și nord-estică, decopertarea zonei placate cu beton și relocarea rețelelor de utilități. Excavațiile vor continua până la cota de fundare, după care vor începe lucrările la structura parcării subterane.
Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, parcarea urmând să fie dată în folosinţă de 1 decembrie, cu condiţia ca, dată fiind apropierea de Cetatea Oradea, care este monument istoric, să nu fie întâlnite unele obstacole care să întârzie realizarea acestui proiect.
„Toți cei care vor utiliza această parcare vor putea, pe baza tichetului de intrare, să circule gratuit în aceea zi cu toate mijloacele de transport în comun, pentru că parcarea va fi operată în comun cu Oradea Transport Local. Amplasamentul parcării a fost stabilit în această zonă, pentru că  se află în apropierea liniilor de tramvai, iar axa de circulație de intrare în Oradea dinspre Cluj este una dintre cele mai aglomerate axe de circulație, aproximativ 20  de mii de mașini intrând zilnic în municipiul nostru dinspre Cluj", a precizat primarul Florin Birta.
Contractul de execuție pentru realizarea acestei parcări a fost semnat la mijlocul lunii noiembrie, executantul lucrării fiind asocierea Erbașu SA - Simbac SA. Valoarea lucrării este de 24.389.235,11  lei fără TVA.
Obiectivul principal al acestei investiții este realizarea unui parcări subterane de tip park and ride cu un singur nivel, având regim de înălțime demisol. Capacitatea totală a parcării va fi de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. De asemenea, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru mașini electrice. Aria desfășurată totală a parcării este de 6.456,95 mp.
Parcarea va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieșire, ambele dinspre șanțul Cetății Oradea. Clădirea va cuprinde 4 accese pietonale, atât la parter cât și la demisol, fiecare cuprinzând o scară închisă și câte un ascensor de 8 persoane. De asemenea, în zona de acces au fost prevăzute și cabină portar/informații, stații de încărcare pentru mașini electrice, grupuri sanitare și spații tehnice.
Partea de parcaj va fi prevăzută și cu un sistem de semnalizare pentru circulație, respectiv indicatoare de circulație și o serie de marcaje prin afişaj electronic.
La suprafață se va amenaja o piațetă, parte a viitoarei zone pietonale din Piața Emanuil Gojdu, ce va deveni funcțională odată cu finalizarea pasajelor subterane.
Amenajarea la suprafață presupune dalaj din piatră, mobilier urban (băncuțe, pergolă, stâlpi de iluminat) și plantări de arbuști și arbori, preponderent din specia coniferelor și foioaselor. Vor fi plantați în totalitate 63 de arbori, 638 de arbuști, un gard viu din 225 de conifere care delimitează traseele pietonale, 196 plante cățărătoare pentru pergole și 2.825 de plante perene.
Realizarea parcării este asigurată în totalitate din fondurile administrației locale. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:07:47 Ora de vară a Europei de Est