Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Anul cu cele mai multe realizări pentru Direcția Tehnică a Primăriei Oradea

2020,

Anul cu cele mai multe realizări pentru Direcția Tehnică a Primăriei Oradea

Directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Ghitea, împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Emil Bențan, au susținut marți, 26 ianuarie 2021, o conferință de presă în care au prezentat bilanțul de activitate a Direcției Tehnice pe anul 2020, dar și propunerile de investiţii prevăzute pentru acest an.

La conferința de presă a participat și viceprimarul Marcel Dragoș, care în deschiderea conferinței de presă a evidențiat succint activitatea Direcției Tehnice, menționând că această direcție are rezultate vizibile în tot municipiul: „Direcția Tehnică este una dintre cele mai importante direcții din cadrul Primăriei municipiului Oradea. Activitatea acesteia și rezultatele ei sunt vizibile imediat în viața de zi cu zi a orădenilor, fiind una dintre direcțiile prin care se derulează activitățile cele mai grele ale municipiului Oradea. Cele mai grele, pentru că are ca activități principale lucrări de reparații, de modernizare a tot ce înseamnă străzi, drumuri, poduri, se ocupă de urmărirea și gestionarea salubrizării stradale sau de modul în care se realizează colectarea deșeurilor în municipiul nostru, precum și o serie de activități de întreținere, de modul în care se efectuează plantările sau lucrările de spații verzi în orașul nostru", a spus viceprimarul Dragoș.
Directorul Direcției Tehnice, Mircea Ghitea, a prezentat situația lucrărilor de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu, precum și celelalte activități ale direcției.
Conform spuselor directorului, activitatea de bază a Direcției Tehnice constă în lucrările de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu precum și lucrările de investiții aferente acestui patrimoniu. La finalul anului trecut, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 932 străzi în lungime totală de cca 470.43 km, 657 străzi în lungime de cca 336,24 km sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 275 străzi în lungime de cca 134,19 km sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii.
Printre altele, în anul 2020, în cadrul lucrărilor de întreținere și reparații străzi modernizate au fost realizate lucrări pe arterele importante ale municipiului: B-dul Dacia, Ștefan cel Mare, Matei Corvin, Decebal etc., precum și pe alte străzi: Aleea Rogerius, Moldovei, Tr. Lalescu etc. Au fost realizate lucrări de plombări și covorașe pe un număr de aproximativ 291 de străzi, utilizându-se o cantitate de peste 2.500 de tone de asfalt aferent suprafeței de aproximativ 21.856 mp.
Pe lângă lucrările de întreținere a străzilor, Direcția Tehnică a desfășurat și activități legate de semnalizarea rutieră, precum întreținerea semafoarelor, executarea marcajelor rutiere, întreținerea indicatoarelor și montarea unor stâlpișori metalici de protecție, panouri reflectorizante, oglinzi rutiere etc.
În ceea ce privește lucrările pe străzile nemodernizate, în anul 2020 au fost executate lucrări de întreținere și reparații pe 190 de străzi nemodernizate. Pentru aceste lucrări au fost utilizate peste 13 mii de tone de piatră spartă și 496 mc de balast, intervenindu-se pe o suprafață de 336.160 mp.
Lucrări de investiții finalizate în anul 2020
În ceea ce privește lucrările de investiții, conform raportului prezentat de către reprezentanții Direcției Tehnice, anul trecut cele mai importante lucrări finalizate au fost următoarele:
  1. Drum de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului;
  2. Reabilitare Calea Bihorului tronsonul cuprins între Pod T. Neș - intersecția drum de legătură între str. Suișului - Calea Bihorului; aici au fost amenajate și parcări, în total 22 locuri;
  3. Construire tronson str. Ștefan Octavian Iosif între str. Chimiei și str. Oneștilor 
  4. Modernizare străzi precum: Balogh Istvan, Coriolan Hora, Piața Bobâlnei, Arabilor, Ioan Bușiția, Thomas Mann, Ion Irimescu, George Bota, Ion Mincu, Aurora, Cărăbușului etc.;
  5. Căi de acces pietonal la intersecția Piața Unirii cu strada Iuliu Maniu;
  6. Soluție inovativă pentru creare undă verde pentru tramvai Pod Dacia - B-dul Magheru;
  7. Amenajare trotuar strada Republicii, între strada Gheorghe Dima - Bulevardul Magheru, tronson;
  8. Drum de legătură între strada Anghel Saligny și strada Nojoridului; 
  9. Drumuri interioare în parcul industrial Eurobusiness III str. Beothy Odon;
  10. Drum colector Calea Sântandreiului - Calea Aradului;
  11. Amenajare acces pietonal între strada Vasile Alecsandri și strada Independenței;
  12. Drum colector aferent drumului de centură (strada Ogorului) între strada Liviu Borcea și strada Ciheiului;
  13. Au fost amenajate peste 350 de locuri de parcare în diferite zone ale orașului;
  14. Amenajare parc în zona str. Morii;
  15. Coridor verde din str. Barcăului, Coriolan Pop în cartierul Veteranilor precum și coridor verde din str. Aurel Covaci în cartierul Soarelui.
Lucrări în curs de execuție, demarate în anii anteriori
Aceste lucrări vizează atât reabilitarea, modernizarea străzilor, podurilor, cât și amenajarea de alei și parcări, amenajarea de parcuri cu utilitățile  aferente, dar și rețele de utilități. Lucrările demarate în anul 2017, respectiv 2018, care se vor finaliza în acest an sunt următoarele: reabilitare, modernizare străzi, poduri (15 obiective de investiții care sunt în execuție), dintre care cele mai importante sunt  drum colector în zona Piața 100, amenajare intersecție prin pasaj denivelat între drumul de centură și str. Universității, modernizare străzi precum: Cheile Turzii, Dâmboviței, Digului, Piața Tineretului din Velența, Coriolan Pop, Episcop Ioan Alexi etc., precum și amenajarea pistei de alergare în parcul Salca și în zona Barcăului.
Legat de amenajare alei și parcări pentru care lucrările sunt în curs de execuție și care se vor finaliza în acest an, directorul Mircea Ghitea a amintit amenajarea coridorului verde în str. Daliei din cartierul Grigorescu și amenajarea coridorului verde din str. Ion Bogdan, realizarea străzii, de drumuri și alei rutiere și spații de parcare în cartierul Ceyrat, precum și realizarea sistemului de iluminat public în acest cartier.
Investiții noi în 2020
În ceea ce privește lucrările de investiții  noi  previzionate  pentru demarare lucrări și finalizare în anul 2021 sau  continuare în anul 2021 în situația în care va fi aprobată finanțarea, în cadrul bugetului Primăriei Municipiului Oradea pe anul 2021, Primăria Municipiului Oradea prin Direcția Tehnică are în intenție elaborarea de proiecte și execuția lucrărilor aferente altor obiective de investiții.
Mircea Ghitea a enumerat câteva dintre cele mai importante investiții noi prevăzute pentru acest an. Acestea sunt: regenerare urbană - spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul strada Nufărului-strada Nojoridului-strada Leonardo da Vinci-strada Ciheiului, creșterea mobilității urbane din zona Nufărului - Cantemir, modernizare str. Gheorghe Pituț, str. Ion Pop Reteganul, str. Macului, str. Radu Enescu, str. Nicolae Firu, str. Cireșilor, str. Dimitrie Anghel, str. Viilor, str. Aviatorilor tronson cuprins între Nicolae Bolcaş - Aviatorilor (bretea), str. Luceafărului, str. Trotușului tronson cuprins între str. H Ibsen - str. Veteranilor etc., construire pod peste pârâul Peța, între str. Radu Enescu și str. Trotuşului, respectiv amenajare  spații de parcare, spații verzi în zona str. Islazului, Făgărașului, T. Blajovici.
„Anul 2020 a fost pentru Direcția Tehnică anul cu cel mai mare realizări din istoria sa. Și anume putem consemna ca valoare a lucrărilor realizate a investițiilor 113 milioane de lei, din care lucrări de construcție/montaj 109 milioane lei de lei. Ceea ce reprezintă un coeficient de 3,3 față de anii anteriori, adică de 3 ori mai mult decât în anul 2019, an în care valoarea investițiilor a fost cu 25% mai mare decât în anul 2018", a declarat dl. Ghitea. (B.P.)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 06:27:54 Ora de vară a Europei de Est