Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bilanțul activității pe anul 2020

Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public

Bilanțul activității pe anul 2020

La finalul unui an în care pandemia de coronavirus a blocat activitatea mai multor unități din subordine, Administrația Domeniului Public S.A. Oradea a obținut un profit net de 5,6 milioane lei.

Într-o conferință de presă organizată miercuri, 3 februarie 2021,la Aquaparkul Nymphaea, Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public, a prezentat un bilanț pe marginea raportului de activitate pe anul 2020.
1.Domeniul public
Cea mai afectată unitate în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus a fost Aquaparkul Nymphaea, deschis doar cinci luni, în perioada 1 ianuarie - 13 martie, respectiv 3 iulie - 2 octombrie. În sezonul estival 2020, Aquaparkul Nymphaea a funcționat doar trei luni, având o capacitate limitată la 1.800 de vizitatori, față de 2.400 în condiții normale pe timp de vară. Astfel, numărul de vizitatori a scăzut de la 354.977, în 2019, la 144.218, în anul 2020.
În toată această perioadă cu activitate restricționată, la Aquapark au fost plantați 130 de arbori, au fost executate lucrări de igienizare, dezinfecție, mentenanță a bazinelor, întreținere a spațiilor verzi, curățenie generală, precum și alte investiții sau proiecte menite să aducă un plus de calitate. În fiecare an, calitatea serviciilor oferite în Aquaparkul Nymphaea a crescut față de anul precedent.
La capitolul dotări, printre altele, în anul 2020, au fost achiziționate o cameră termoviziune Testo,o pompă recirculare, 50 de mese pentru zona de alimentație publică, 460 de scaune, 60 de umbrele telescopice din aluminiu, 250 de colaci pentru tobogane, 31 de parapeți pentru bazine.
Ștrandul Ioșia a fost închis în perioada 13 martie - 17 iunie 2020, numărul vizitatorilor și în acest caz fiind redus la jumătate, de la 185.761, în anul 2019, la 94.042, în anul 2020.
Grădina Zoologică a avut activitatea restricționată timp de două luni, pandemia resimțindu-se în numărul vizitatorilor, care a înregistrat o scădere considerabilă, de la 130.273, în anul 2019, la 91.069, în anul 2020. Pentru a face Grădina Zoologică cât mai atractivă, Administraţia Domeniului Public a acordat o atenţie deosebită diversificării efectivului de animale, amenajării de spaţii verzi şi plantării de bulbi şi arbuşti (300 de noi arbuști plantați în 2020). De asemenea, pe lângă programul „Părinte adoptiv", în ultimii ani, la Grădina Zoologică, a fost implementat și un alt proiect menit să atragă vizitatori: „Crăciunul animalelor", în cadrul căruia Moș Crăciun împarte cadouri animalelor din Grădină și îi plimbă cu poneiul pe copiii aflați în vizită.
La Adăpostul Grivei, în 2020, au ajuns 383 de câini (față de 429 în anul 2019), dintre care 282 au fost adoptați (328 în anul 2019) şi alți 21 revendicaţi (36 în anul 2019). În fiecare sâmbătă, la Adăpost, are loc un târg de adopții, acțiune în urma căreia numărul adopţiilor a crescut față de anii precedenți.
Activitate intensă la Cimitir
Dacă unitățile de agrement sau de alimentație au avut o activitate redusă din cauza pandemiei, în schimb Cimitirul Municipal a funcționat la capacitate maximă. În anul 2020, au fost înregistrate 1.894 de decese, cu 213 mai multe față de 2019, când au fost înhumați 1.681 de decedați. De asemenea, a crescut și numărul de contracte noi, în 2020 fiind înregistrate 4.490, față de 3.739 în anul 2019.
În cursul anului 2020, Administraţia Domeniului Public a continuat programul de investiţii început la Cimitirul Municipal Rulikowski. Astfel, au fost achiziţionate un tractor agricol Arbos și un autovehicul transport persoane Caddy; a început Programul de Cartografiere și Inventarierea locurilor de înmormântare. De asemenea, a fost amenajat un spațiu pentru public, astfel încât cei care vin la Administrația Cimitirului să fie protejați de intemperii; a fost înființat un Ghișeu pentru programări înmormântări, un Ghișeu pentru evidență concesiuni și un Ghișeu de informații, de unde concesionarii pot afla la cine trebuie să se adreseze pentru soluționarea problemelor pe care le au.
2.Domeniul privat (piețele)
Pandemia de coronavirus a afectat și activitatea celor patru piețe agroalimentare din municipiul Oradea, al căror program de funcționare a fost redus, iar partea de bazar chiar închisă. Cea mai afectată a fost, însă, Piața 100, care a avut activitatea suspendată de două ori pe parcursul anului 2020, în perioada 15 martie - 23 mai, precum și în lunile noiembrie-decembrie. În cursul anului 2020, au fost continuate şi finalizate lucrările de modernizare şi amenajare demarcate în anii anteriori. Cele mai multe resurse financiare şi materiale au fost canalizate spre Piaţa 100 şi spre Piaţa Cetate, unde au demarat lucrările privind transformarea pieței într-un centru de afaceri.
3.Investiții
În anul 2020, societatea a derulat investiții însumate la 54 de milioane lei, din care 16 milioane lei proveniți din credite bancare, 35 de milioane lei de la bugetul local și 3 milioane lei din fonduri proprii.
Printre cele mai importante proiecte finalizate sau demarate în 2020 amintim: încheierea lucrărilor la cele două parcări (Independenței și Brașovului) și demararea șantierului la parcarea de pe str. G. Barițiu, acoperirea canalului ANIF de la Piața 100 pentru extinderea spațiului de parcare cu aproximativ 100 de locuri, întocmirea studiului de fezabilitate pentru modernizarea Ștrandului Ioșia, modernizare parcaje Piața 100, introducerea unui system supraveghere video etc. Astfel, în luna iunie, a fost inaugurată parcarea subterană din str. Independenței, cu 460 de locuri. Lucrările au fost realizate de Construcții Bihor, valoarea investiției fiind de 39,7 milioane lei (8,1 milioane euro), din care 7,3 milioane lei (1,5 milioane euro) a fost cota de finanțare a R.D.S.
În luna octombrie, a fost inaugurată parcarea subterană de pe str. Brașovului, cu 395 de locuri de parcare. Lucrările, în valoare de 18 milioane lei, au fost realizate de către Electrogrup S.A. Cluj-Napoca. În ambele cazuri, accesul a fost gratuity timp de trei luni.
O altă parcare, cea de la fosta bază Voința (str. George Barițiu - Academiei), se află în curs de execuție, având prevăzute 336 de locuri de parcare. Lucrările sunt realizate de Construcții Bihor, valoarea investiției fiind de 15,3 milioane lei. Termenul de execuție este sfârșitul lunii iulie 2021.
4.Proiecte pentru anul 2021
Pentru anul 2021, Administrația Domeniului Public își propane să finalizeze lucrările la parcarea de pe str. George Barițiu-Academiei. De asemenea, vor urma noi etape în proiectele privind modernizarea Ștrandului Ioșia și a Pieței Cetate. Pe lista de investiții pentru 2021 se mai regăsesc realizarea branșamentului apă-canal la Piața 100, achiziționarea unor sisteme de control acces la Cimitir (1buc.) și Piața 100 (2 buc.) sau achiziționarea unui sistem de tipărire carduri (Ștrandul Ioșia).
Alte proiecte pentru 2021 vizează Cimitirul Municipal Rulikowski Oradea, și anume:implementarea noului program de evidență a locurilor de veci; construirea unui columbar; reabilitarea Capelei Municipale; realizarea unei căi pentru acces auto de pe str. Ceyrat; amenajarea unei parcări și a unui garaj pentru autovehiculele din dotarea cimitirului etc.
Concluzii
Deși în anul 2020 pandemia a afectat foarte mult activitatea unităților din subordine, A.D.P. Oradea a înregistrat venituri totale în sumă de 60,3 milioane lei (față de 48,5 în anul 2019), cheltuieli de 54,7 milioane lei (față de 33,9 milioane lei în 2019) și un profit net de 5,6 milioane lei, cu 61% mai mic față de anul 2019, când a fost în sumă de 14,5 milioane lei. Investițiile se ridică la 54 de milioane lei, din care 3 milioane lei din surse proprii, 16 milioane lei din credite bancare și 35 de milioane lei de la bugetul local. Cele mai mari sume au fost investite în domeniul construcțiilor, pentru realizarea celor trei parcări.
Jumătate din profitul înregistrat în anul 2020, adică 2,8 milioane lei, se va vira către bugetul local al municipiului Oradea, reprezentând participarea municipiului la profitul realizat de societate în anul 2020.
În cursul anului 2020, Administrația Domeniului Public S.A. a achitat municipiului Oradea suma de 10,6 milioane lei, din care 7,3 milioane lei reprezintă participarea la profitul anului 2019, iar diferența,o redevență și impozite pe taxe locale.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 23:47:05 Ora de vară a Europei de Est