Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Articol de ADIO!

Întru onoarea și cinstirea memoriei prietenului meu, Profesor univ. dr. habil. IOAN DZIȚAC, rector al Universității Agora

Articol de ADIO!

Nu e cu putință a cuprinde, fie numai și cu privirea, viața și activitatea unui om uriaș, fără exagerare, prin faptele sale, un om de litere, matematice, un informatician bine organizat și dotat cu voință de fier, cu multă putere de muncă, cu inteligență (chiar și Artificială, prietenii și dascălii știu la ce ne referim), cu un suflet în care și-au găsit sălaș toți studenții și dascălii, dar și personalul Universității Agora pe care i-a iubit enorm, dar și cei mai mici și mai pișpirei agoriști, preșcolarii și școlarii Grădiniței și Școlii Gimnaziale Internaționale Agora!

Iar paginile revistei ,,OviDan"  deși multe în 10 ani de apariție, precum și 14-15 ani de ovidan.ro, site-ul de tineret-învățământ (cu peste 81 de milioane de vizualizări), nu pot da și reda decât parțial imaginea și cuprinsul faptelor sale de arme, ale rectorului nostru de o viață, de două mandate, de opt ani, dar care adunate, dau cât o viață de om. Iar dacă veți răsfoi și contul de Facebook al distinsului nostru profesor și rector, veți putea întregi profilul unui OM excepțional, dăruit învățământului, profesiei, școlilor pe care le-a slujit. Un Om între Oamenii mari, un Suflet inepuizabil în familie, dar și în societate, având alături, de-a stânga și de-a dreapta, două inimi mari, două prințese și conștiințe mari, una mică, Ioana, mare în devenire, și una mare, mare de tot, ca soție și ca dascăl strălucit, cu același suflet-pereche și inimă deschisă către studenți, copii și dascăli, către nou și inovare, Doamna Simona, admirabilă, un manager înnăscut, nelipsită de lângă soțul și Omul drag, ființă cu care s-a completat mereu și pe care nu l-a părăsit nicicând, fiindu-i alături la toate evenimentele mari ale Agorei, cărora le-a dat viață și strălucire cu ai săi studenți și colegi. Poate că ați observat și v-ați enervat că nu i-am dat încă NUMELE (devenit ReNUME) acestui prieten drag și TOTAL, mâna mea dreaptă, cu care am publicat de ani și ani, mentorul meu în știința de carte a informaticii, omeniei și dragostei de oameni buni și valoroși. Pentru că s-a înconjurat de valori, academicieni de rang înalt de pe mapamond, pe care a știut și a reușit să-i aducă spre Agora și la Agora prin revista sa de căpătâi, indexată ISI, cotată la ranguri înalte, naționale și internaționale; faptele și rezultatele vorbesc consultând fie și numai cele trei surse indicate, în treacăt. Dar tot nu v-am spus despre cine vorbim de o jumătate de oră (glumim!), despre IOAN DZIȚAC nu ai cum să vorbești o jumătate de oră, o jumătate de lună sau de ani și ani, mulți. Despre Profesorul universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC se pot spune enorm de multe lucruri, doar răsfoind tot ce am scris noi și tot ce a publicat Domnia Sa, tot ce a făcut și a înfăptuit măreț, lăsând în urmă cărți și reviste, fapte și minunății sufletești, pe care nu le poți cuprinde la un bilanț sărac, făcut în trecere, spre a nu știrbi din merite și a uita esențialul. Răsfoind amintirile răscolite de Domnia Sa pe Facebook, mi-a sărit în ochi unul dintre demersurile Domniei Sale din anul 2016! Qua Vadis Informatica românească? Așa cum a rămas scris pe ovidan.ro și tipărit în paginile revistei ,,OviDan". S.O.S.: Qua Vadis Informatica românească?
Administrația Prezidențială răspunde scrisorii deschise adresate de domnul rector Ioan Dzițac. (Am citat din  rev. ,,OviDan" nr. 182, pagina 5, revistă apărută în 28 oct. 2016)
Pe 23 septembrie 2016, am publicat scrisoarea deschisă adresată de rectorul Universității Agora din Oradea, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, președintelui Klaus Johannis, prim-ministrului Dacian Cioloș, ministrului Educației, președintelui Consiliului General al CNATDCU, președintelui Comisiei al CNATDCU - informatică, președintelui ARACIS și președintelui CNR - S.O.S.: Quo Vadis informatica românească?
Pe 13 octombrie, Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare, răspunde prin adresa semnată de consilierul de Stat, Ligia Deca...
Cum am putea aduna într-un Articol de ADIO, tot ce a făcut Domnia Sa pentru mine și pentru noi? Nu e omenește posibil să poți concentra în câteva cuvinte ani de prietenie și de muncă întru trudă didactică, special dedicată celor ce ne urmăresc cu ochii mari deschiși, întrebători și nu pot să-și explice ce vor dascălii de la ei, de ce nu-i lasă în pace cu ale lor preocupări. De ce trebuie  ei să știe despre: Gheorghe Filip, Gheorghe Păun, Ioana Moisil, Solomon Marcus, academicieni pe care prietenul nostru drag, IOAN DZIȚAC, ni i-a adus la Agora, alături de o pleiadă, dar și mai mulți academicieni străini, de pe întreg mapamondul... Doamne, numai Tu știi tot ce a fost în sufletul și în gândurile acestui muritor, pe care nu trebuia să ni-l răpești, Doamne! Câte nu mai avea de înfăptuit și de spus, pentru că făcea mai multe decât spunea și scria.
Doamne, cum am putea să-i mulțumim pentru prietenia sa sinceră, privirea-i blândă cu care nu te putea supăra, nici cu vorba-i caldă cu care cucerea și convingea! Doamne, mare Om a fost! Și un Caracter Ales!
Ce mai faci, Dragă Prietene, acum când îți scriu neputincios, fără a spune mare lucru din cele multe pe care le-ai deschis și descris în CARTEA VIEȚII?! Doamne, mici mai suntem și cum ne poticnim atunci când trebuie să-ți subliniem meritele și contribuția uriașă pe care ai adus-o, necunoscută de noi toți, tot ce ai lăsat în urmă, știute mai bine poate de Doamna Simona și de Dulceața și Cireașa de pe tortul familiei, Ioana Domnica Dzițac, care îți calcă pe urme, pregătindu-se, cu o tenacitate și cu o voință demne de un Părinte-Dascăl caracterizat printr-un singur cuvânt: EXCELENȚĂ!
Cu prietenie veșnică,
Moise-Ovidiu DAN
 ***
Un prieten drag ne lasă un gol imens în sufletul răvășit de fulgerătoarea veste a plecării sale în Împărăția Cerurilor, a celui care ne-a fost un distins Rector, timp de opt ani, Profesor universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC.
Doamnă Profesor Simona Dzițac, dragă Ioana, e inexplicabilă această chemare urgentă la DOMNUL a iubitului soț și tată model, suflet blând, un profesor de excepție și un caracter ales. Probabil are ceva mai bun pentru regretatul nostru prieten.
Dumnezeu să-l așeze între Aleșii Săi, iar pe noi să ne ajute să-l cinstim în rugăciuni întru veșnică pomenire!
Familia Moise-Ovidiu Dan
 
 ***
 
Familia anunță că slujba stâlpilor se va ține astăzi, marți, 9 februarie 2021, la Capela Orășenească, de la ora, 17.00, iar înmormântarea va avea loc mâine, 10 februarie, ora 15.00, la Capela Hașaș din Cimitirul Municipal Oradea.

 

Trimite email

joi, 5 august 2021