Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Articol de ADIO!

Întru onoarea și cinstirea memoriei prietenului meu, Profesor univ. dr. habil. IOAN DZIȚAC, rector al Universității Agora

Articol de ADIO!

Nu e cu putință a cuprinde, fie numai și cu privirea, viața și activitatea unui om uriaș, fără exagerare, prin faptele sale, un om de litere, matematice, un informatician bine organizat și dotat cu voință de fier, cu multă putere de muncă, cu inteligență (chiar și Artificială, prietenii și dascălii știu la ce ne referim), cu un suflet în care și-au găsit sălaș toți studenții și dascălii, dar și personalul Universității Agora pe care i-a iubit enorm, dar și cei mai mici și mai pișpirei agoriști, preșcolarii și școlarii Grădiniței și Școlii Gimnaziale Internaționale Agora!

Iar paginile revistei ,,OviDan"  deși multe în 10 ani de apariție, precum și 14-15 ani de ovidan.ro, site-ul de tineret-învățământ (cu peste 81 de milioane de vizualizări), nu pot da și reda decât parțial imaginea și cuprinsul faptelor sale de arme, ale rectorului nostru de o viață, de două mandate, de opt ani, dar care adunate, dau cât o viață de om. Iar dacă veți răsfoi și contul de Facebook al distinsului nostru profesor și rector, veți putea întregi profilul unui OM excepțional, dăruit învățământului, profesiei, școlilor pe care le-a slujit. Un Om între Oamenii mari, un Suflet inepuizabil în familie, dar și în societate, având alături, de-a stânga și de-a dreapta, două inimi mari, două prințese și conștiințe mari, una mică, Ioana, mare în devenire, și una mare, mare de tot, ca soție și ca dascăl strălucit, cu același suflet-pereche și inimă deschisă către studenți, copii și dascăli, către nou și inovare, Doamna Simona, admirabilă, un manager înnăscut, nelipsită de lângă soțul și Omul drag, ființă cu care s-a completat mereu și pe care nu l-a părăsit nicicând, fiindu-i alături la toate evenimentele mari ale Agorei, cărora le-a dat viață și strălucire cu ai săi studenți și colegi. Poate că ați observat și v-ați enervat că nu i-am dat încă NUMELE (devenit ReNUME) acestui prieten drag și TOTAL, mâna mea dreaptă, cu care am publicat de ani și ani, mentorul meu în știința de carte a informaticii, omeniei și dragostei de oameni buni și valoroși. Pentru că s-a înconjurat de valori, academicieni de rang înalt de pe mapamond, pe care a știut și a reușit să-i aducă spre Agora și la Agora prin revista sa de căpătâi, indexată ISI, cotată la ranguri înalte, naționale și internaționale; faptele și rezultatele vorbesc consultând fie și numai cele trei surse indicate, în treacăt. Dar tot nu v-am spus despre cine vorbim de o jumătate de oră (glumim!), despre IOAN DZIȚAC nu ai cum să vorbești o jumătate de oră, o jumătate de lună sau de ani și ani, mulți. Despre Profesorul universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC se pot spune enorm de multe lucruri, doar răsfoind tot ce am scris noi și tot ce a publicat Domnia Sa, tot ce a făcut și a înfăptuit măreț, lăsând în urmă cărți și reviste, fapte și minunății sufletești, pe care nu le poți cuprinde la un bilanț sărac, făcut în trecere, spre a nu știrbi din merite și a uita esențialul. Răsfoind amintirile răscolite de Domnia Sa pe Facebook, mi-a sărit în ochi unul dintre demersurile Domniei Sale din anul 2016! Qua Vadis Informatica românească? Așa cum a rămas scris pe ovidan.ro și tipărit în paginile revistei ,,OviDan". S.O.S.: Qua Vadis Informatica românească?
Administrația Prezidențială răspunde scrisorii deschise adresate de domnul rector Ioan Dzițac. (Am citat din  rev. ,,OviDan" nr. 182, pagina 5, revistă apărută în 28 oct. 2016)
Pe 23 septembrie 2016, am publicat scrisoarea deschisă adresată de rectorul Universității Agora din Oradea, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, președintelui Klaus Johannis, prim-ministrului Dacian Cioloș, ministrului Educației, președintelui Consiliului General al CNATDCU, președintelui Comisiei al CNATDCU - informatică, președintelui ARACIS și președintelui CNR - S.O.S.: Quo Vadis informatica românească?
Pe 13 octombrie, Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare, răspunde prin adresa semnată de consilierul de Stat, Ligia Deca...
Cum am putea aduna într-un Articol de ADIO, tot ce a făcut Domnia Sa pentru mine și pentru noi? Nu e omenește posibil să poți concentra în câteva cuvinte ani de prietenie și de muncă întru trudă didactică, special dedicată celor ce ne urmăresc cu ochii mari deschiși, întrebători și nu pot să-și explice ce vor dascălii de la ei, de ce nu-i lasă în pace cu ale lor preocupări. De ce trebuie  ei să știe despre: Gheorghe Filip, Gheorghe Păun, Ioana Moisil, Solomon Marcus, academicieni pe care prietenul nostru drag, IOAN DZIȚAC, ni i-a adus la Agora, alături de o pleiadă, dar și mai mulți academicieni străini, de pe întreg mapamondul... Doamne, numai Tu știi tot ce a fost în sufletul și în gândurile acestui muritor, pe care nu trebuia să ni-l răpești, Doamne! Câte nu mai avea de înfăptuit și de spus, pentru că făcea mai multe decât spunea și scria.
Doamne, cum am putea să-i mulțumim pentru prietenia sa sinceră, privirea-i blândă cu care nu te putea supăra, nici cu vorba-i caldă cu care cucerea și convingea! Doamne, mare Om a fost! Și un Caracter Ales!
Ce mai faci, Dragă Prietene, acum când îți scriu neputincios, fără a spune mare lucru din cele multe pe care le-ai deschis și descris în CARTEA VIEȚII?! Doamne, mici mai suntem și cum ne poticnim atunci când trebuie să-ți subliniem meritele și contribuția uriașă pe care ai adus-o, necunoscută de noi toți, tot ce ai lăsat în urmă, știute mai bine poate de Doamna Simona și de Dulceața și Cireașa de pe tortul familiei, Ioana Domnica Dzițac, care îți calcă pe urme, pregătindu-se, cu o tenacitate și cu o voință demne de un Părinte-Dascăl caracterizat printr-un singur cuvânt: EXCELENȚĂ!
Cu prietenie veșnică,
Moise-Ovidiu DAN
 ***
Un prieten drag ne lasă un gol imens în sufletul răvășit de fulgerătoarea veste a plecării sale în Împărăția Cerurilor, a celui care ne-a fost un distins Rector, timp de opt ani, Profesor universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC.
Doamnă Profesor Simona Dzițac, dragă Ioana, e inexplicabilă această chemare urgentă la DOMNUL a iubitului soț și tată model, suflet blând, un profesor de excepție și un caracter ales. Probabil are ceva mai bun pentru regretatul nostru prieten.
Dumnezeu să-l așeze între Aleșii Săi, iar pe noi să ne ajute să-l cinstim în rugăciuni întru veșnică pomenire!
Familia Moise-Ovidiu Dan
 
 ***
 
Familia anunță că slujba stâlpilor se va ține astăzi, marți, 9 februarie 2021, la Capela Orășenească, de la ora, 17.00, iar înmormântarea va avea loc mâine, 10 februarie, ora 15.00, la Capela Hașaș din Cimitirul Municipal Oradea.

 

Trimite email

duminică, 14 august 2022