Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Articol de ADIO!

Întru onoarea și cinstirea memoriei prietenului meu, Profesor univ. dr. habil. IOAN DZIȚAC, rector al Universității Agora

Articol de ADIO!

Nu e cu putință a cuprinde, fie numai și cu privirea, viața și activitatea unui om uriaș, fără exagerare, prin faptele sale, un om de litere, matematice, un informatician bine organizat și dotat cu voință de fier, cu multă putere de muncă, cu inteligență (chiar și Artificială, prietenii și dascălii știu la ce ne referim), cu un suflet în care și-au găsit sălaș toți studenții și dascălii, dar și personalul Universității Agora pe care i-a iubit enorm, dar și cei mai mici și mai pișpirei agoriști, preșcolarii și școlarii Grădiniței și Școlii Gimnaziale Internaționale Agora!

Iar paginile revistei ,,OviDan"  deși multe în 10 ani de apariție, precum și 14-15 ani de ovidan.ro, site-ul de tineret-învățământ (cu peste 81 de milioane de vizualizări), nu pot da și reda decât parțial imaginea și cuprinsul faptelor sale de arme, ale rectorului nostru de o viață, de două mandate, de opt ani, dar care adunate, dau cât o viață de om. Iar dacă veți răsfoi și contul de Facebook al distinsului nostru profesor și rector, veți putea întregi profilul unui OM excepțional, dăruit învățământului, profesiei, școlilor pe care le-a slujit. Un Om între Oamenii mari, un Suflet inepuizabil în familie, dar și în societate, având alături, de-a stânga și de-a dreapta, două inimi mari, două prințese și conștiințe mari, una mică, Ioana, mare în devenire, și una mare, mare de tot, ca soție și ca dascăl strălucit, cu același suflet-pereche și inimă deschisă către studenți, copii și dascăli, către nou și inovare, Doamna Simona, admirabilă, un manager înnăscut, nelipsită de lângă soțul și Omul drag, ființă cu care s-a completat mereu și pe care nu l-a părăsit nicicând, fiindu-i alături la toate evenimentele mari ale Agorei, cărora le-a dat viață și strălucire cu ai săi studenți și colegi. Poate că ați observat și v-ați enervat că nu i-am dat încă NUMELE (devenit ReNUME) acestui prieten drag și TOTAL, mâna mea dreaptă, cu care am publicat de ani și ani, mentorul meu în știința de carte a informaticii, omeniei și dragostei de oameni buni și valoroși. Pentru că s-a înconjurat de valori, academicieni de rang înalt de pe mapamond, pe care a știut și a reușit să-i aducă spre Agora și la Agora prin revista sa de căpătâi, indexată ISI, cotată la ranguri înalte, naționale și internaționale; faptele și rezultatele vorbesc consultând fie și numai cele trei surse indicate, în treacăt. Dar tot nu v-am spus despre cine vorbim de o jumătate de oră (glumim!), despre IOAN DZIȚAC nu ai cum să vorbești o jumătate de oră, o jumătate de lună sau de ani și ani, mulți. Despre Profesorul universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC se pot spune enorm de multe lucruri, doar răsfoind tot ce am scris noi și tot ce a publicat Domnia Sa, tot ce a făcut și a înfăptuit măreț, lăsând în urmă cărți și reviste, fapte și minunății sufletești, pe care nu le poți cuprinde la un bilanț sărac, făcut în trecere, spre a nu știrbi din merite și a uita esențialul. Răsfoind amintirile răscolite de Domnia Sa pe Facebook, mi-a sărit în ochi unul dintre demersurile Domniei Sale din anul 2016! Qua Vadis Informatica românească? Așa cum a rămas scris pe ovidan.ro și tipărit în paginile revistei ,,OviDan". S.O.S.: Qua Vadis Informatica românească?
Administrația Prezidențială răspunde scrisorii deschise adresate de domnul rector Ioan Dzițac. (Am citat din  rev. ,,OviDan" nr. 182, pagina 5, revistă apărută în 28 oct. 2016)
Pe 23 septembrie 2016, am publicat scrisoarea deschisă adresată de rectorul Universității Agora din Oradea, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, președintelui Klaus Johannis, prim-ministrului Dacian Cioloș, ministrului Educației, președintelui Consiliului General al CNATDCU, președintelui Comisiei al CNATDCU - informatică, președintelui ARACIS și președintelui CNR - S.O.S.: Quo Vadis informatica românească?
Pe 13 octombrie, Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare, răspunde prin adresa semnată de consilierul de Stat, Ligia Deca...
Cum am putea aduna într-un Articol de ADIO, tot ce a făcut Domnia Sa pentru mine și pentru noi? Nu e omenește posibil să poți concentra în câteva cuvinte ani de prietenie și de muncă întru trudă didactică, special dedicată celor ce ne urmăresc cu ochii mari deschiși, întrebători și nu pot să-și explice ce vor dascălii de la ei, de ce nu-i lasă în pace cu ale lor preocupări. De ce trebuie  ei să știe despre: Gheorghe Filip, Gheorghe Păun, Ioana Moisil, Solomon Marcus, academicieni pe care prietenul nostru drag, IOAN DZIȚAC, ni i-a adus la Agora, alături de o pleiadă, dar și mai mulți academicieni străini, de pe întreg mapamondul... Doamne, numai Tu știi tot ce a fost în sufletul și în gândurile acestui muritor, pe care nu trebuia să ni-l răpești, Doamne! Câte nu mai avea de înfăptuit și de spus, pentru că făcea mai multe decât spunea și scria.
Doamne, cum am putea să-i mulțumim pentru prietenia sa sinceră, privirea-i blândă cu care nu te putea supăra, nici cu vorba-i caldă cu care cucerea și convingea! Doamne, mare Om a fost! Și un Caracter Ales!
Ce mai faci, Dragă Prietene, acum când îți scriu neputincios, fără a spune mare lucru din cele multe pe care le-ai deschis și descris în CARTEA VIEȚII?! Doamne, mici mai suntem și cum ne poticnim atunci când trebuie să-ți subliniem meritele și contribuția uriașă pe care ai adus-o, necunoscută de noi toți, tot ce ai lăsat în urmă, știute mai bine poate de Doamna Simona și de Dulceața și Cireașa de pe tortul familiei, Ioana Domnica Dzițac, care îți calcă pe urme, pregătindu-se, cu o tenacitate și cu o voință demne de un Părinte-Dascăl caracterizat printr-un singur cuvânt: EXCELENȚĂ!
Cu prietenie veșnică,
Moise-Ovidiu DAN
 ***
Un prieten drag ne lasă un gol imens în sufletul răvășit de fulgerătoarea veste a plecării sale în Împărăția Cerurilor, a celui care ne-a fost un distins Rector, timp de opt ani, Profesor universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC.
Doamnă Profesor Simona Dzițac, dragă Ioana, e inexplicabilă această chemare urgentă la DOMNUL a iubitului soț și tată model, suflet blând, un profesor de excepție și un caracter ales. Probabil are ceva mai bun pentru regretatul nostru prieten.
Dumnezeu să-l așeze între Aleșii Săi, iar pe noi să ne ajute să-l cinstim în rugăciuni întru veșnică pomenire!
Familia Moise-Ovidiu Dan
 
 ***
 
Familia anunță că slujba stâlpilor se va ține astăzi, marți, 9 februarie 2021, la Capela Orășenească, de la ora, 17.00, iar înmormântarea va avea loc mâine, 10 februarie, ora 15.00, la Capela Hașaș din Cimitirul Municipal Oradea.

 

Trimite email

vineri, 3 decembrie 2021