Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Articol de ADIO!

Întru onoarea și cinstirea memoriei prietenului meu, Profesor univ. dr. habil. IOAN DZIȚAC, rector al Universității Agora

Articol de ADIO!

Nu e cu putință a cuprinde, fie numai și cu privirea, viața și activitatea unui om uriaș, fără exagerare, prin faptele sale, un om de litere, matematice, un informatician bine organizat și dotat cu voință de fier, cu multă putere de muncă, cu inteligență (chiar și Artificială, prietenii și dascălii știu la ce ne referim), cu un suflet în care și-au găsit sălaș toți studenții și dascălii, dar și personalul Universității Agora pe care i-a iubit enorm, dar și cei mai mici și mai pișpirei agoriști, preșcolarii și școlarii Grădiniței și Școlii Gimnaziale Internaționale Agora!

Iar paginile revistei ,,OviDan"  deși multe în 10 ani de apariție, precum și 14-15 ani de ovidan.ro, site-ul de tineret-învățământ (cu peste 81 de milioane de vizualizări), nu pot da și reda decât parțial imaginea și cuprinsul faptelor sale de arme, ale rectorului nostru de o viață, de două mandate, de opt ani, dar care adunate, dau cât o viață de om. Iar dacă veți răsfoi și contul de Facebook al distinsului nostru profesor și rector, veți putea întregi profilul unui OM excepțional, dăruit învățământului, profesiei, școlilor pe care le-a slujit. Un Om între Oamenii mari, un Suflet inepuizabil în familie, dar și în societate, având alături, de-a stânga și de-a dreapta, două inimi mari, două prințese și conștiințe mari, una mică, Ioana, mare în devenire, și una mare, mare de tot, ca soție și ca dascăl strălucit, cu același suflet-pereche și inimă deschisă către studenți, copii și dascăli, către nou și inovare, Doamna Simona, admirabilă, un manager înnăscut, nelipsită de lângă soțul și Omul drag, ființă cu care s-a completat mereu și pe care nu l-a părăsit nicicând, fiindu-i alături la toate evenimentele mari ale Agorei, cărora le-a dat viață și strălucire cu ai săi studenți și colegi. Poate că ați observat și v-ați enervat că nu i-am dat încă NUMELE (devenit ReNUME) acestui prieten drag și TOTAL, mâna mea dreaptă, cu care am publicat de ani și ani, mentorul meu în știința de carte a informaticii, omeniei și dragostei de oameni buni și valoroși. Pentru că s-a înconjurat de valori, academicieni de rang înalt de pe mapamond, pe care a știut și a reușit să-i aducă spre Agora și la Agora prin revista sa de căpătâi, indexată ISI, cotată la ranguri înalte, naționale și internaționale; faptele și rezultatele vorbesc consultând fie și numai cele trei surse indicate, în treacăt. Dar tot nu v-am spus despre cine vorbim de o jumătate de oră (glumim!), despre IOAN DZIȚAC nu ai cum să vorbești o jumătate de oră, o jumătate de lună sau de ani și ani, mulți. Despre Profesorul universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC se pot spune enorm de multe lucruri, doar răsfoind tot ce am scris noi și tot ce a publicat Domnia Sa, tot ce a făcut și a înfăptuit măreț, lăsând în urmă cărți și reviste, fapte și minunății sufletești, pe care nu le poți cuprinde la un bilanț sărac, făcut în trecere, spre a nu știrbi din merite și a uita esențialul. Răsfoind amintirile răscolite de Domnia Sa pe Facebook, mi-a sărit în ochi unul dintre demersurile Domniei Sale din anul 2016! Qua Vadis Informatica românească? Așa cum a rămas scris pe ovidan.ro și tipărit în paginile revistei ,,OviDan". S.O.S.: Qua Vadis Informatica românească?
Administrația Prezidențială răspunde scrisorii deschise adresate de domnul rector Ioan Dzițac. (Am citat din  rev. ,,OviDan" nr. 182, pagina 5, revistă apărută în 28 oct. 2016)
Pe 23 septembrie 2016, am publicat scrisoarea deschisă adresată de rectorul Universității Agora din Oradea, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, președintelui Klaus Johannis, prim-ministrului Dacian Cioloș, ministrului Educației, președintelui Consiliului General al CNATDCU, președintelui Comisiei al CNATDCU - informatică, președintelui ARACIS și președintelui CNR - S.O.S.: Quo Vadis informatica românească?
Pe 13 octombrie, Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare, răspunde prin adresa semnată de consilierul de Stat, Ligia Deca...
Cum am putea aduna într-un Articol de ADIO, tot ce a făcut Domnia Sa pentru mine și pentru noi? Nu e omenește posibil să poți concentra în câteva cuvinte ani de prietenie și de muncă întru trudă didactică, special dedicată celor ce ne urmăresc cu ochii mari deschiși, întrebători și nu pot să-și explice ce vor dascălii de la ei, de ce nu-i lasă în pace cu ale lor preocupări. De ce trebuie  ei să știe despre: Gheorghe Filip, Gheorghe Păun, Ioana Moisil, Solomon Marcus, academicieni pe care prietenul nostru drag, IOAN DZIȚAC, ni i-a adus la Agora, alături de o pleiadă, dar și mai mulți academicieni străini, de pe întreg mapamondul... Doamne, numai Tu știi tot ce a fost în sufletul și în gândurile acestui muritor, pe care nu trebuia să ni-l răpești, Doamne! Câte nu mai avea de înfăptuit și de spus, pentru că făcea mai multe decât spunea și scria.
Doamne, cum am putea să-i mulțumim pentru prietenia sa sinceră, privirea-i blândă cu care nu te putea supăra, nici cu vorba-i caldă cu care cucerea și convingea! Doamne, mare Om a fost! Și un Caracter Ales!
Ce mai faci, Dragă Prietene, acum când îți scriu neputincios, fără a spune mare lucru din cele multe pe care le-ai deschis și descris în CARTEA VIEȚII?! Doamne, mici mai suntem și cum ne poticnim atunci când trebuie să-ți subliniem meritele și contribuția uriașă pe care ai adus-o, necunoscută de noi toți, tot ce ai lăsat în urmă, știute mai bine poate de Doamna Simona și de Dulceața și Cireașa de pe tortul familiei, Ioana Domnica Dzițac, care îți calcă pe urme, pregătindu-se, cu o tenacitate și cu o voință demne de un Părinte-Dascăl caracterizat printr-un singur cuvânt: EXCELENȚĂ!
Cu prietenie veșnică,
Moise-Ovidiu DAN
 ***
Un prieten drag ne lasă un gol imens în sufletul răvășit de fulgerătoarea veste a plecării sale în Împărăția Cerurilor, a celui care ne-a fost un distins Rector, timp de opt ani, Profesor universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC.
Doamnă Profesor Simona Dzițac, dragă Ioana, e inexplicabilă această chemare urgentă la DOMNUL a iubitului soț și tată model, suflet blând, un profesor de excepție și un caracter ales. Probabil are ceva mai bun pentru regretatul nostru prieten.
Dumnezeu să-l așeze între Aleșii Săi, iar pe noi să ne ajute să-l cinstim în rugăciuni întru veșnică pomenire!
Familia Moise-Ovidiu Dan
 
 ***
 
Familia anunță că slujba stâlpilor se va ține astăzi, marți, 9 februarie 2021, la Capela Orășenească, de la ora, 17.00, iar înmormântarea va avea loc mâine, 10 februarie, ora 15.00, la Capela Hașaș din Cimitirul Municipal Oradea.

 

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 15:41:35 Ora de vară a Europei de Est