Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Articol de ADIO!

Întru onoarea și cinstirea memoriei prietenului meu, Profesor univ. dr. habil. IOAN DZIȚAC, rector al Universității Agora

Articol de ADIO!

Nu e cu putință a cuprinde, fie numai și cu privirea, viața și activitatea unui om uriaș, fără exagerare, prin faptele sale, un om de litere, matematice, un informatician bine organizat și dotat cu voință de fier, cu multă putere de muncă, cu inteligență (chiar și Artificială, prietenii și dascălii știu la ce ne referim), cu un suflet în care și-au găsit sălaș toți studenții și dascălii, dar și personalul Universității Agora pe care i-a iubit enorm, dar și cei mai mici și mai pișpirei agoriști, preșcolarii și școlarii Grădiniței și Școlii Gimnaziale Internaționale Agora!

Iar paginile revistei ,,OviDan"  deși multe în 10 ani de apariție, precum și 14-15 ani de ovidan.ro, site-ul de tineret-învățământ (cu peste 81 de milioane de vizualizări), nu pot da și reda decât parțial imaginea și cuprinsul faptelor sale de arme, ale rectorului nostru de o viață, de două mandate, de opt ani, dar care adunate, dau cât o viață de om. Iar dacă veți răsfoi și contul de Facebook al distinsului nostru profesor și rector, veți putea întregi profilul unui OM excepțional, dăruit învățământului, profesiei, școlilor pe care le-a slujit. Un Om între Oamenii mari, un Suflet inepuizabil în familie, dar și în societate, având alături, de-a stânga și de-a dreapta, două inimi mari, două prințese și conștiințe mari, una mică, Ioana, mare în devenire, și una mare, mare de tot, ca soție și ca dascăl strălucit, cu același suflet-pereche și inimă deschisă către studenți, copii și dascăli, către nou și inovare, Doamna Simona, admirabilă, un manager înnăscut, nelipsită de lângă soțul și Omul drag, ființă cu care s-a completat mereu și pe care nu l-a părăsit nicicând, fiindu-i alături la toate evenimentele mari ale Agorei, cărora le-a dat viață și strălucire cu ai săi studenți și colegi. Poate că ați observat și v-ați enervat că nu i-am dat încă NUMELE (devenit ReNUME) acestui prieten drag și TOTAL, mâna mea dreaptă, cu care am publicat de ani și ani, mentorul meu în știința de carte a informaticii, omeniei și dragostei de oameni buni și valoroși. Pentru că s-a înconjurat de valori, academicieni de rang înalt de pe mapamond, pe care a știut și a reușit să-i aducă spre Agora și la Agora prin revista sa de căpătâi, indexată ISI, cotată la ranguri înalte, naționale și internaționale; faptele și rezultatele vorbesc consultând fie și numai cele trei surse indicate, în treacăt. Dar tot nu v-am spus despre cine vorbim de o jumătate de oră (glumim!), despre IOAN DZIȚAC nu ai cum să vorbești o jumătate de oră, o jumătate de lună sau de ani și ani, mulți. Despre Profesorul universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC se pot spune enorm de multe lucruri, doar răsfoind tot ce am scris noi și tot ce a publicat Domnia Sa, tot ce a făcut și a înfăptuit măreț, lăsând în urmă cărți și reviste, fapte și minunății sufletești, pe care nu le poți cuprinde la un bilanț sărac, făcut în trecere, spre a nu știrbi din merite și a uita esențialul. Răsfoind amintirile răscolite de Domnia Sa pe Facebook, mi-a sărit în ochi unul dintre demersurile Domniei Sale din anul 2016! Qua Vadis Informatica românească? Așa cum a rămas scris pe ovidan.ro și tipărit în paginile revistei ,,OviDan". S.O.S.: Qua Vadis Informatica românească?
Administrația Prezidențială răspunde scrisorii deschise adresate de domnul rector Ioan Dzițac. (Am citat din  rev. ,,OviDan" nr. 182, pagina 5, revistă apărută în 28 oct. 2016)
Pe 23 septembrie 2016, am publicat scrisoarea deschisă adresată de rectorul Universității Agora din Oradea, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, președintelui Klaus Johannis, prim-ministrului Dacian Cioloș, ministrului Educației, președintelui Consiliului General al CNATDCU, președintelui Comisiei al CNATDCU - informatică, președintelui ARACIS și președintelui CNR - S.O.S.: Quo Vadis informatica românească?
Pe 13 octombrie, Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare, răspunde prin adresa semnată de consilierul de Stat, Ligia Deca...
Cum am putea aduna într-un Articol de ADIO, tot ce a făcut Domnia Sa pentru mine și pentru noi? Nu e omenește posibil să poți concentra în câteva cuvinte ani de prietenie și de muncă întru trudă didactică, special dedicată celor ce ne urmăresc cu ochii mari deschiși, întrebători și nu pot să-și explice ce vor dascălii de la ei, de ce nu-i lasă în pace cu ale lor preocupări. De ce trebuie  ei să știe despre: Gheorghe Filip, Gheorghe Păun, Ioana Moisil, Solomon Marcus, academicieni pe care prietenul nostru drag, IOAN DZIȚAC, ni i-a adus la Agora, alături de o pleiadă, dar și mai mulți academicieni străini, de pe întreg mapamondul... Doamne, numai Tu știi tot ce a fost în sufletul și în gândurile acestui muritor, pe care nu trebuia să ni-l răpești, Doamne! Câte nu mai avea de înfăptuit și de spus, pentru că făcea mai multe decât spunea și scria.
Doamne, cum am putea să-i mulțumim pentru prietenia sa sinceră, privirea-i blândă cu care nu te putea supăra, nici cu vorba-i caldă cu care cucerea și convingea! Doamne, mare Om a fost! Și un Caracter Ales!
Ce mai faci, Dragă Prietene, acum când îți scriu neputincios, fără a spune mare lucru din cele multe pe care le-ai deschis și descris în CARTEA VIEȚII?! Doamne, mici mai suntem și cum ne poticnim atunci când trebuie să-ți subliniem meritele și contribuția uriașă pe care ai adus-o, necunoscută de noi toți, tot ce ai lăsat în urmă, știute mai bine poate de Doamna Simona și de Dulceața și Cireașa de pe tortul familiei, Ioana Domnica Dzițac, care îți calcă pe urme, pregătindu-se, cu o tenacitate și cu o voință demne de un Părinte-Dascăl caracterizat printr-un singur cuvânt: EXCELENȚĂ!
Cu prietenie veșnică,
Moise-Ovidiu DAN
 ***
Un prieten drag ne lasă un gol imens în sufletul răvășit de fulgerătoarea veste a plecării sale în Împărăția Cerurilor, a celui care ne-a fost un distins Rector, timp de opt ani, Profesor universitar dr. habil. IOAN DZIȚAC.
Doamnă Profesor Simona Dzițac, dragă Ioana, e inexplicabilă această chemare urgentă la DOMNUL a iubitului soț și tată model, suflet blând, un profesor de excepție și un caracter ales. Probabil are ceva mai bun pentru regretatul nostru prieten.
Dumnezeu să-l așeze între Aleșii Săi, iar pe noi să ne ajute să-l cinstim în rugăciuni întru veșnică pomenire!
Familia Moise-Ovidiu Dan
 
 ***
 
Familia anunță că slujba stâlpilor se va ține astăzi, marți, 9 februarie 2021, la Capela Orășenească, de la ora, 17.00, iar înmormântarea va avea loc mâine, 10 februarie, ora 15.00, la Capela Hașaș din Cimitirul Municipal Oradea.

 

Trimite email
Thursday, 7 December 2023