Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Primarul Florin Birta a prezentat noul sistem de colectare a deşeurilor

Plăteşti cât arunci

Primarul Florin Birta a prezentat noul sistem de colectare a deşeurilor

Primarul Florin Birta a susţinut joi, 18 februarie 2021, o conferinţă de presă cu privire la noile contracte pe care orădenii trebuie să le încheie cu operatorul de salubritate, în condiţiile în care se implementează un nou sistem de colectare selectivă a deşeurilor.

Conform spuselor primarului, Oradea se află într-o perioadă de schimbare a sistemului de tarifare și de colectare aplicat de operatorul de salubritate la nivelul municipiului. În urma licitației adjudecate anul trecut, RER Vest a avut drept termen data de 1 martie 2021 pentru implementarea noului contract și a noului sistem de colectare a deșeurilor. Până la această dată au fost încheiate de către operatorul de salubritate 10.100 de contracte la gospodării individuale, din cele 20.432 de gospodării existente, reprezentând un procent de aproximativ 50% de contracte încheiate.
„O problemă majoră o reprezintă contractele încheiate cu asociațiile de proprietari din Oradea, pentru că în acest moment din cele aproximativ 900 de asociații de proprietari, operatorul de salubritate a încheiat doar 7 contracte. Aici motivele sunt diverse: de la motivația că salubritatea va fi mult mai scumpă în viitor, că nu se cunoaște bine conținutul noului contract până la multe alte cauze, care au condus la faptul că au fost încheiate doar 7 contracte de salubritate", a explicat primarul.
Din aceste motive, Primăria Oradea a decis să se implice în această campanie, chiar dacă era datoria operatorului de salubritate de a încheia contractele cu orădenii. La solicitarea operatorului, Primăria Oradea a transmis o scrisoare comună către asociațiile de proprietari din Oradea prin care le-a informat despre noul contract și noul plan de tarifare.
Penalizări de milioane de euro pentru ratarea ţintelor de colectare
„Trebuie să înțelegem că legislația s-a schimbat, avem principii noi în ceea ce privește colectarea și tarifarea sistemului de salubritate, sunt anumite penalități pentru întreaga comunitate dacă nu îndelinim anumite criterii", a explicat primarul Florin Birta.
În continuare primarul a prezentat evoluția plăților în ultimii ani pentru că municipiul Oradea nu și-a atins țintele de colectare. În primul rând, există o contribuție anuală către Fondul de Mediu, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantității de deșeuri. Începând din 2017, anual trebuia redusă cantitatea de deșeuri depozitate pe haldă. Dacă în 2016, teoretic depuneam 100 de tone de deșeuri pe haldă, în 2017 trebuia să depunem cu 25% mai puțin, adică 75 de tone, în 2018 trebuia să depunem cu 35% mai puțin decât cele 75 de tone, ținta acestor normative fiind să se depoziteze cât mai puțin și să se recicleze cât mai mult. „Pentru că nu am atins aceste ținte, în 2017 Municipiul Oradea a plătit o penalitate de 549.000 lei, în 2018 - 667.000 lei, în 2019 - 1.225.000 de lei, iar în 2020 - 1.835.000 lei", a spus Florin Birta.
O altă contribuție se referă la taxa pentru economia circulară, care se regăsește în taxele aplicate orădenilor. Această taxă s-a aplicat pentru prima dată în 2017 pe o perioadă de 6 luni, în valoare de 80 lei/tonă; atunci s-a plătit 6.337 lei, în 2018 această taxă a fost suspendată, în anul 2019 s-a plătit 4.458.000 lei, iar în 2020 13.796.000 întreg anul, cu o taxă de 80/lei/tonă/an.
„Cu cât depunem mai puțin cu atât plătim mai puțin aceste penalități și aceste contribuții. Gândiți-vă că în perioada 2017-2020 am plătit către Fondul de Mediu o sumă în valoare de 28, 9 milioane lei, echivalentul a 5,9 milioane de euro, o parte din această sumă municipiul Oradea, o parte cetățenii direct prin tarife, dar tot din banii orădenilor a fost plătită această sumă. Din acești bani am fi putut cumpăra de exemplu 3 tramvaie Astra care circulă azi pe străzile orădene. Atunci a venit momentul ca și noi, ca în alte țări, să facem ceva în ceea ce înseamnă colectarea și reciclarea și acest lucru trebuie să-l începem de un punct. Trebuie să ne schimbăm atitudinea și preocuparea față de deșeuri. Reciclarea începe de la locul unde se produce deșeul", a  spus primarul.
Ce înseamnă noul sistem de colectare
Primarul Florin Birta a prezentat noul sistem de colectare şi tarifare a deşeurilor. El a arătat că în zona de case orădenii vor avea la dispoziţie pubele pentru depozitarea selectivă a deşeurilor de 60 şi de 120 de litri, la alegere. Pubelele vor fi cipate, astfel că operatorul de salubritate va putea contoriza fiecare golire a acestora, plata urmând să se facă în funcţie de capacitatea recipientelor şi numărul de goliri. Cu privire la tarifele aplicate, primarul Florin Birta a explicat: „O golire a unei pubele de 60 de litri de rezidual va costa 6,3 lei, a pubelei de biodeşeu 3,70 lei, iar a unui recipient de reciclabil de 100 de litri va costa 4,8 lei. Deci cu cât se transferă mai mult din rezidual în biodeşeu, costurile scad", a explicat primarul Florin Birta.  
La nivel de case, colectarea se va face pe trei fracţii: rezidual, biodeşeu şi reciclabil. Există însă şi posibilitatea să se pună la dispoziţia cetăţenilor, în anumite locaţii, a unor recipiente pentru colectarea sticlei.
În ceea ce priveşte zona de blocuri, sunt în discuţie mai multe soluţii, care vor fi discutate cu asociaţiile de locatari în perioada următoare. Există două variante de ţarcuri: una care conţine un container de rezidual, o pubelă de biodeşeu şi un container de reciclabil, a doua variantă având câte două din fiecare tip de recipient. Primarul a precizat că la blocuri va exista şi câte un recipient în fiecare incintă pentru colectarea sticlei. În ceea ce priveşte costurile, acestea vor fi împărţite la asociaţiile de proprietari în funcţie de numărul de locatari, ele fiind cu atât mai mici cu cât se respectă mai riguros criteriile de colectare selectivă şi cu cât deşeurile ocupă un volum mai mic. „Dacă selectăm cum trebuie, reducând deşeurile reziduale, tariful va fi mai mic", a afirmat primarul.
În ceea ce priveşte principiul „Plăteşti cât arunci", la blocuri este o etapă intermediară, a explicat Florin Birta. „În luna mai sau iunie vom veni cu o propunere de regulament, care va intra în dezbatere publică, pentru a aplica acest principiu", a mai arătat edilul. Până atunci, termenul de intrare în vigoare a noilor contracte va fi amânat cu o lună de zile, timp în care se vor organiza întâlniri cu asociaţiile de proprietari pentru a se găsi cele mai bune soluţii. (B.P.)

Trimite email

vineri, 5 martie 2021