Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Invitație la concertul de joi

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul de joi

Despre concertul de joi
25 februarie 2021, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 február 25, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

Concert coral a cappella / A cappellakórushangverseny

„Despre frumosul cotidian și celestˮ / A földi és égi szépről

În program / Műsoron:

Lucrări de: Josquin des Prez, Clément Janequin, Hans Leo Haßler, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlande de Lassus, Jan Pieterszoon Sweelinck, Joseph Haydn, Francis Poulenc, Astor Piazzollaművei

Dirijor / Vezényel:Lászlóffy Zsolt

 Lászlóffy Zsolt

Lászlóffy Zsolt s-a născut la Cluj în 1973, unde de-a lungul studiilor a intrat în contact cu reprezentanţi de seamă ai vieţii muzicale clujene. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima", secţia de compoziţie în 1996 și secţia de dirijat în 2000. Din anii ‘90 a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Austria (Wiener Musikseminar, studiind cu maestrul Acél Ervin), Germania (Stockhausen-Kurse), Franţa (Centre Acanthes), Italia (Cantiere di Musica Attuale) şi Ungaria (Bartók-seminar, Szombathely). De la începutul studiilor este premiat şi laureat la mai multe concursuri de compoziţie şi câştigător a mai multor burse de creaţie (printre altele bursa Sigismund Toduţă - 1996; bursa Kodály Zoltán - 1999), compoziţiile sale sunt interpretate în mai multe ţări din Europa. Şi-a început activitatea dirijorală la Opera Maghiară din Cluj, între anii 1998-2003 fiind dirijorul, mai ales, al unor spectacole de balet (L. Minkus: Don Quijote, P. I. Ceaikovski: Spărgătorul de nuci), dar, în primă audiţie în România, a dirijat Simfonia „Kossuth" de Bartók Béla, respectiv prime audiţii absolute ale unor compozitori contemporani autohtoni (Kiskamoni Szalay Miklós, Demény Attila). La ediţia din anul 2003 a Galei de operă In memoriam Kriza Ágnes" şi-a dat concursul în calitate de dirijor - alături de fostul său profesor, maestrul Petre Sbârcea. În calitate de dirijor asistent, şi-a asumat o bună parte din pregătirea muzicală a premierei operei Le chapeau bleu (A kék kalap) de Lajtha László şi la realizarea serialului operistic de televiziune în 13 episoade, Poveşti clujene de operă (Kolozsvári operamesék), ambele producţii semnate de maestrul Selmeczi György. Tot în calitate de dirijor şi-a dat concursul, alături de solişti vocali renumiţi şi Orchestra de cameră a Operei Maghiare de Stat din Cluj, la realizarea înregistrării operei Conjugarea infinită (Bevégezetlen ragozás) de Demény Attila, apărută în anul 2002, la Casa de discuri Hungaroton (HCD 32136). În calitate de dirijor a susţinut numeroase spectacole şi concerte cu solişti, cor şi orchestră, atât în ţară cât şi în străinătate (Austria, Ungaria). Între anii 2003-2005, a condus, în calitate de dirijor şi prezentator, concertele educative în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, prezentând peste 50 de lucrări de la Monteverdi la Webern. Din toamna anului 2006 este numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii de Stat Oradea, de-a lungul activităţii sale au fost programate printre altele oratoriile Te Deum de Kodály Zoltán, Mioriţa de Sigismund Toduţă, Creaţiunea şi Anotimpurile de Joseph Haydn. În anul 2014, a fost invitat să participe la cea de-a XXVI-lea ediţie a Concursului Internaţional „Bartók Béla" din Debrecen, în calitate de membru al juriului internaţional.

 Corul Filarmonicii de Stat Oradea

 În anul 1997, pornind de la nucleul oferit de Corul Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, din inițiativa directorului filarmonicii, Romeo Rîmbu, ia naștere Corul Filarmonicii din Oradea, avându-l ca dirijor pe maestrul Avram Geoldeș. El se dedică total creșterii și formării corului, curând lista repertorială a ansamblului deținând peste 200 de titluri, acoperind, practic, toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc. La 28 august 2005 dirijorul Avram Geoldeș trece în neființă, lăsându-i pe toți cei care l-au cunoscut profund îndurerați. Corul, al cărui ctitor și formator se stinsese, își propune să continue activitatea în același spirit al creațiilor artistice de valoare. Stagiunea 2005-2006 găsește corul într-o perioadă de tranziție, dirijorul lui fiind tânăra Carmen Bocioc (n. 1978), absolventă a Facultății de Muzică din Oradea, discipol direct al dirijorului Avram Geoldeș. Din toamna anului 2006 până în prezent la cârma Corului Filarmonicii îl regăsim pe dirijorul LÁSZLÓFFY ZSOLT (n. 1973). Lászlóffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa de altfel și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa. Având o pregătire profesională înaltă, Lászlóffy Zsolt a îmbogățit repertoriul corului, acesta apărând periodic în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar și în concerte a cappella sau spectacole de operă. Deși este un cor relativ tânăr, cei peste 20 de ani de activitate au transformat Corul Filarmonicii de Stat Oradea într-un cor cu tradiție, care poate aborda cu seriozitate orice epocă stilistică sau gen muzical specific unui astfel de ansamblu. În ultimii ani Corul Filarmonicii a participat la mai multe turnee internaționale (Ennio Morricone - 2015, 2017, 2018; James Newton Howard - 2017), prin care a contribuit în mod direct la creșterea prestigiului instituției noastre.

 Concertul următor / Következő hangversenyünk

 Joi, 4 martie 2021, ora 19/ 2021 március 4, csütörtök, 19 óra

Sala de concerte „Enescu-Bartók" / Enescu-Bartók hangversenyterem

Medalion Schumann / Schumann est

În program / Műsoron:

Robert Schumann:

-Manfred - uvertura / nyitány

-Simfonia a II-a în Do major, op.61

2., C-dúr szimfónia, op.61

Dirijor / Vezényel:Alpaslan Ertüngealp (Ungaria / Magyarország).

Trimite email

vineri, 5 martie 2021