Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Invitație la concertul de joi

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul de joi

Despre concertul de joi
25 februarie 2021, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 február 25, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

Concert coral a cappella / A cappellakórushangverseny

„Despre frumosul cotidian și celestˮ / A földi és égi szépről

În program / Műsoron:

Lucrări de: Josquin des Prez, Clément Janequin, Hans Leo Haßler, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlande de Lassus, Jan Pieterszoon Sweelinck, Joseph Haydn, Francis Poulenc, Astor Piazzollaművei

Dirijor / Vezényel:Lászlóffy Zsolt

 Lászlóffy Zsolt

Lászlóffy Zsolt s-a născut la Cluj în 1973, unde de-a lungul studiilor a intrat în contact cu reprezentanţi de seamă ai vieţii muzicale clujene. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima", secţia de compoziţie în 1996 și secţia de dirijat în 2000. Din anii ‘90 a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Austria (Wiener Musikseminar, studiind cu maestrul Acél Ervin), Germania (Stockhausen-Kurse), Franţa (Centre Acanthes), Italia (Cantiere di Musica Attuale) şi Ungaria (Bartók-seminar, Szombathely). De la începutul studiilor este premiat şi laureat la mai multe concursuri de compoziţie şi câştigător a mai multor burse de creaţie (printre altele bursa Sigismund Toduţă - 1996; bursa Kodály Zoltán - 1999), compoziţiile sale sunt interpretate în mai multe ţări din Europa. Şi-a început activitatea dirijorală la Opera Maghiară din Cluj, între anii 1998-2003 fiind dirijorul, mai ales, al unor spectacole de balet (L. Minkus: Don Quijote, P. I. Ceaikovski: Spărgătorul de nuci), dar, în primă audiţie în România, a dirijat Simfonia „Kossuth" de Bartók Béla, respectiv prime audiţii absolute ale unor compozitori contemporani autohtoni (Kiskamoni Szalay Miklós, Demény Attila). La ediţia din anul 2003 a Galei de operă In memoriam Kriza Ágnes" şi-a dat concursul în calitate de dirijor - alături de fostul său profesor, maestrul Petre Sbârcea. În calitate de dirijor asistent, şi-a asumat o bună parte din pregătirea muzicală a premierei operei Le chapeau bleu (A kék kalap) de Lajtha László şi la realizarea serialului operistic de televiziune în 13 episoade, Poveşti clujene de operă (Kolozsvári operamesék), ambele producţii semnate de maestrul Selmeczi György. Tot în calitate de dirijor şi-a dat concursul, alături de solişti vocali renumiţi şi Orchestra de cameră a Operei Maghiare de Stat din Cluj, la realizarea înregistrării operei Conjugarea infinită (Bevégezetlen ragozás) de Demény Attila, apărută în anul 2002, la Casa de discuri Hungaroton (HCD 32136). În calitate de dirijor a susţinut numeroase spectacole şi concerte cu solişti, cor şi orchestră, atât în ţară cât şi în străinătate (Austria, Ungaria). Între anii 2003-2005, a condus, în calitate de dirijor şi prezentator, concertele educative în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, prezentând peste 50 de lucrări de la Monteverdi la Webern. Din toamna anului 2006 este numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii de Stat Oradea, de-a lungul activităţii sale au fost programate printre altele oratoriile Te Deum de Kodály Zoltán, Mioriţa de Sigismund Toduţă, Creaţiunea şi Anotimpurile de Joseph Haydn. În anul 2014, a fost invitat să participe la cea de-a XXVI-lea ediţie a Concursului Internaţional „Bartók Béla" din Debrecen, în calitate de membru al juriului internaţional.

 Corul Filarmonicii de Stat Oradea

 În anul 1997, pornind de la nucleul oferit de Corul Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, din inițiativa directorului filarmonicii, Romeo Rîmbu, ia naștere Corul Filarmonicii din Oradea, avându-l ca dirijor pe maestrul Avram Geoldeș. El se dedică total creșterii și formării corului, curând lista repertorială a ansamblului deținând peste 200 de titluri, acoperind, practic, toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc. La 28 august 2005 dirijorul Avram Geoldeș trece în neființă, lăsându-i pe toți cei care l-au cunoscut profund îndurerați. Corul, al cărui ctitor și formator se stinsese, își propune să continue activitatea în același spirit al creațiilor artistice de valoare. Stagiunea 2005-2006 găsește corul într-o perioadă de tranziție, dirijorul lui fiind tânăra Carmen Bocioc (n. 1978), absolventă a Facultății de Muzică din Oradea, discipol direct al dirijorului Avram Geoldeș. Din toamna anului 2006 până în prezent la cârma Corului Filarmonicii îl regăsim pe dirijorul LÁSZLÓFFY ZSOLT (n. 1973). Lászlóffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa de altfel și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa. Având o pregătire profesională înaltă, Lászlóffy Zsolt a îmbogățit repertoriul corului, acesta apărând periodic în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar și în concerte a cappella sau spectacole de operă. Deși este un cor relativ tânăr, cei peste 20 de ani de activitate au transformat Corul Filarmonicii de Stat Oradea într-un cor cu tradiție, care poate aborda cu seriozitate orice epocă stilistică sau gen muzical specific unui astfel de ansamblu. În ultimii ani Corul Filarmonicii a participat la mai multe turnee internaționale (Ennio Morricone - 2015, 2017, 2018; James Newton Howard - 2017), prin care a contribuit în mod direct la creșterea prestigiului instituției noastre.

 Concertul următor / Következő hangversenyünk

 Joi, 4 martie 2021, ora 19/ 2021 március 4, csütörtök, 19 óra

Sala de concerte „Enescu-Bartók" / Enescu-Bartók hangversenyterem

Medalion Schumann / Schumann est

În program / Műsoron:

Robert Schumann:

-Manfred - uvertura / nyitány

-Simfonia a II-a în Do major, op.61

2., C-dúr szimfónia, op.61

Dirijor / Vezényel:Alpaslan Ertüngealp (Ungaria / Magyarország).

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 08:42:57 Ora de vară a Europei de Est