Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport

Din serialul ,,Formidabili și în pandemie”

Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport

În cadrul serialul ,,Formidabili și în pandemie”, mai zilele trecute, v-am prezentat un buchet de nestemate, elevi de la Școala Gimnazială ,,Dacia”: Andreea Flore (din clasa a VII-a B), Adela Roxin, Raluca Ciceu, Sebestyen Erik și Ianis Ardelean (toți patru din clasa doamnei prof. Florina Zach, a II-a C). Astăzi, l-am luat în obiectiv pe Dragoș Mihai Dobocan, din clasa steluțelor, clasa I A, clasa doamnei prof. Simona Lucia Cobe.

,,Mânuțe fermecate" - minte iscoditoare
Dragoș a început pictura la vârsta de 5 ani, la Atelierul de pictură ,,Mânuțe fermecate" - coordonat de prof. Alina Delia Pocian. A început cu un peisaj marin, iar de atunci are aproape 50 de lucrări. Are două lucrări preferate - ,,Bufnița", văzută ca simbol al înțelepciunii, și ,,Canarul", ca simbol al soarelui, al căldurii sufletești, al luminii. Iubește canarii pentru că sunt veseli, inteligenți, (în)cântători - de altfel, Dragoș are acasă doi canari.
Îi place să călătorească, îi plac drumețiile, iubește florile și natura în orice anotimp, de aceea multe din lucrări sunt inspirate din natură. 
,,La vârsta de 6 ani - în octombrie 2019, i-am organizat prima expoziție de pictură, la ,,Casa Minunată", după cum ne spune doamna Crina, mama sa, la care au participat copii (prieteni și colegi), dar și adulți. 
,,Desenează visul tău de pace" - premiul I (la Paris)
În toamna anului 2020 a participat la primul său concurs - ,,Dessine-moi ton reve de paix" (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), la care a obținut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Rezultatele concursului au fost anunțate în ziua de Crăciun, dar noi nu le-am urmărit. Doamna prof. Livia Mircea, de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", este cea care ne-a trimis link-ul cu rezultatele și a fost o reală bucurie pentru toți, mai ales că am aflat rezultatul chiar de ziua sa de naștere, pe 27 decembrie. Astfel, a fost un frumos cadou de Crăciun și de ziua sa. Juriul competiției internaționale de desen a fost alcătuit din: Daniela Brosset Maier (România-Ungaria), Muhadin Kișev (Spania-Rusia), Omar Godinez (Cuba-Rusia), Jacqueline Diana Moss (Anglia), Eliana Bantchev (Bulgaria), Asmar Narimanbekova (Azerbaidjan), Eric Garnier (Franța), Abdelkrim Benbelkacem (Algeria), Frederic Ferblantier (Maroc), Sandhya Mishra (Nepal). Daniela Maier este delegatul CID pentru România, iar prof. Rodica Turcaș de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" a coordonat concursul pe România.
Despre pictura câștigătoare, prof. Daniela Maier, delegatul CID pentru România, a afirmat: ,,această reprezentare a păcii, a calmului, a stării de liniște, de dragoste, aparține doar sufletelor inocente, nealterate - încă, de experiențele vieții. Este proprie copilăriei. De aceea am selectat-o. Florile (din jurul globului pământesc - n.r.) au chip de copil. Floarea-mamă este pământul! Ce poate fi mai frumos?".
Participare la concursul ,,România inteligentă"
De asemenea, Dragoș a participat și la concursul ,,România inteligentă", organizat de MENSA România de Ziua Națională a României (anul 2020).   
,,Prin pictură își exprimă stările sufletești. Pictura este, totodată, modul său de a se relaxa. E pasionat de pictură, muzică, matematică și sport (schi, patinaj, înot și tenis de câmp). Pe lângă pictură, studiază canto muzică ușoară cu prof. Ovidiu Lazăr la ,,Enjoy Music", ne mai spune doamna Crina. 
În martie, cea de-a doua expoziție de pictură
Mai aflăm apoi că ,,dacă vremurile vor permite, în luna martie a acestui an, Dragoș va organiza cea de-a doua expoziție a sa de pictură".
Ce spune doamna prof. Liliana Dat despre Dragoș și lucrările sale, cea care a fost curatorul primei sale expoziții de pictură.
,,Într-o lume în care viteza și tehnologia ocupă un loc fruntaș, descopăr cu bucurie tinere talente care așteaptă să fie privite și de ce nu, apreciate.
Dragoș, un copil minunat, descoperă pictura devreme, la o vârstă fragedă, aproximativ 5 anișori,când copii asemeni lui se joacă nestingheriți în locurile de joacă, el preferă ca jocul lui sa fie făcut cu penelul pe pânză. Prima expoziție îi este organizată la vârsta de 6 anișori, unde pot fi remarcate lucrări precum ,,peisaj marin", ,,bufnița albă"  și multe alte picturi pline de energie, culoare și expresivitate.
Dragoș îl descoperă pe marele Ștefan Luchian
Această expoziție a fost o poartă spre ceea ce urma sa vină, micul artist își găsește inspirația în ceea ce îl înconjoară, în flori, în păsările care îi sunt atât de dragi, dar cel mai important este că îl descoperă pe marele pictor Ștefan Luchian. Cromatica folosită diferă în funcție de subiectele alese, descoperim lucrări în care culorile calde sunt personajele principale alături de flori și animale, sau lucrări reprezentate în culori reci- albastrul fiind la loc de cinste în aceste reprezentări.
Micuțul nostru artist, Dragoș Dobocan, a participat la concursul organizat de Mesa România intitulat ,,România inteligentă", iar la cel mai recent concurs la care a participat ,,Desenează visul tău de pace" a obținut premiul întâi. Lucrarea premiată este reprezentarea originală a artistului ... flori înlănțuite în jurul globului pământesc reprezentat, la rândul său, ca o floare minunată.  
Prin urmare, micuțul nostru artist pornește la drum cu un bagaj considerabil de lucrări care, în timp, îi vor aduce considerarea și aprecierea bine meritate", după părerea doamnei curator, prof. Liliana Dat.
Noi îl felicităm pe Dragoș Mihai și îi urăm multe vise desenate (pictate) materializate cu succes, precum cel de la Paris!
Vom reveni și cu alți formidabili și în pandemie!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 6 martie 2021