Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport

Din serialul ,,Formidabili și în pandemie”

Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport

În cadrul serialul ,,Formidabili și în pandemie”, mai zilele trecute, v-am prezentat un buchet de nestemate, elevi de la Școala Gimnazială ,,Dacia”: Andreea Flore (din clasa a VII-a B), Adela Roxin, Raluca Ciceu, Sebestyen Erik și Ianis Ardelean (toți patru din clasa doamnei prof. Florina Zach, a II-a C). Astăzi, l-am luat în obiectiv pe Dragoș Mihai Dobocan, din clasa steluțelor, clasa I A, clasa doamnei prof. Simona Lucia Cobe.

,,Mânuțe fermecate" - minte iscoditoare
Dragoș a început pictura la vârsta de 5 ani, la Atelierul de pictură ,,Mânuțe fermecate" - coordonat de prof. Alina Delia Pocian. A început cu un peisaj marin, iar de atunci are aproape 50 de lucrări. Are două lucrări preferate - ,,Bufnița", văzută ca simbol al înțelepciunii, și ,,Canarul", ca simbol al soarelui, al căldurii sufletești, al luminii. Iubește canarii pentru că sunt veseli, inteligenți, (în)cântători - de altfel, Dragoș are acasă doi canari.
Îi place să călătorească, îi plac drumețiile, iubește florile și natura în orice anotimp, de aceea multe din lucrări sunt inspirate din natură. 
,,La vârsta de 6 ani - în octombrie 2019, i-am organizat prima expoziție de pictură, la ,,Casa Minunată", după cum ne spune doamna Crina, mama sa, la care au participat copii (prieteni și colegi), dar și adulți. 
,,Desenează visul tău de pace" - premiul I (la Paris)
În toamna anului 2020 a participat la primul său concurs - ,,Dessine-moi ton reve de paix" (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), la care a obținut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Rezultatele concursului au fost anunțate în ziua de Crăciun, dar noi nu le-am urmărit. Doamna prof. Livia Mircea, de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", este cea care ne-a trimis link-ul cu rezultatele și a fost o reală bucurie pentru toți, mai ales că am aflat rezultatul chiar de ziua sa de naștere, pe 27 decembrie. Astfel, a fost un frumos cadou de Crăciun și de ziua sa. Juriul competiției internaționale de desen a fost alcătuit din: Daniela Brosset Maier (România-Ungaria), Muhadin Kișev (Spania-Rusia), Omar Godinez (Cuba-Rusia), Jacqueline Diana Moss (Anglia), Eliana Bantchev (Bulgaria), Asmar Narimanbekova (Azerbaidjan), Eric Garnier (Franța), Abdelkrim Benbelkacem (Algeria), Frederic Ferblantier (Maroc), Sandhya Mishra (Nepal). Daniela Maier este delegatul CID pentru România, iar prof. Rodica Turcaș de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" a coordonat concursul pe România.
Despre pictura câștigătoare, prof. Daniela Maier, delegatul CID pentru România, a afirmat: ,,această reprezentare a păcii, a calmului, a stării de liniște, de dragoste, aparține doar sufletelor inocente, nealterate - încă, de experiențele vieții. Este proprie copilăriei. De aceea am selectat-o. Florile (din jurul globului pământesc - n.r.) au chip de copil. Floarea-mamă este pământul! Ce poate fi mai frumos?".
Participare la concursul ,,România inteligentă"
De asemenea, Dragoș a participat și la concursul ,,România inteligentă", organizat de MENSA România de Ziua Națională a României (anul 2020).   
,,Prin pictură își exprimă stările sufletești. Pictura este, totodată, modul său de a se relaxa. E pasionat de pictură, muzică, matematică și sport (schi, patinaj, înot și tenis de câmp). Pe lângă pictură, studiază canto muzică ușoară cu prof. Ovidiu Lazăr la ,,Enjoy Music", ne mai spune doamna Crina. 
În martie, cea de-a doua expoziție de pictură
Mai aflăm apoi că ,,dacă vremurile vor permite, în luna martie a acestui an, Dragoș va organiza cea de-a doua expoziție a sa de pictură".
Ce spune doamna prof. Liliana Dat despre Dragoș și lucrările sale, cea care a fost curatorul primei sale expoziții de pictură.
,,Într-o lume în care viteza și tehnologia ocupă un loc fruntaș, descopăr cu bucurie tinere talente care așteaptă să fie privite și de ce nu, apreciate.
Dragoș, un copil minunat, descoperă pictura devreme, la o vârstă fragedă, aproximativ 5 anișori,când copii asemeni lui se joacă nestingheriți în locurile de joacă, el preferă ca jocul lui sa fie făcut cu penelul pe pânză. Prima expoziție îi este organizată la vârsta de 6 anișori, unde pot fi remarcate lucrări precum ,,peisaj marin", ,,bufnița albă"  și multe alte picturi pline de energie, culoare și expresivitate.
Dragoș îl descoperă pe marele Ștefan Luchian
Această expoziție a fost o poartă spre ceea ce urma sa vină, micul artist își găsește inspirația în ceea ce îl înconjoară, în flori, în păsările care îi sunt atât de dragi, dar cel mai important este că îl descoperă pe marele pictor Ștefan Luchian. Cromatica folosită diferă în funcție de subiectele alese, descoperim lucrări în care culorile calde sunt personajele principale alături de flori și animale, sau lucrări reprezentate în culori reci- albastrul fiind la loc de cinste în aceste reprezentări.
Micuțul nostru artist, Dragoș Dobocan, a participat la concursul organizat de Mesa România intitulat ,,România inteligentă", iar la cel mai recent concurs la care a participat ,,Desenează visul tău de pace" a obținut premiul întâi. Lucrarea premiată este reprezentarea originală a artistului ... flori înlănțuite în jurul globului pământesc reprezentat, la rândul său, ca o floare minunată.  
Prin urmare, micuțul nostru artist pornește la drum cu un bagaj considerabil de lucrări care, în timp, îi vor aduce considerarea și aprecierea bine meritate", după părerea doamnei curator, prof. Liliana Dat.
Noi îl felicităm pe Dragoș Mihai și îi urăm multe vise desenate (pictate) materializate cu succes, precum cel de la Paris!
Vom reveni și cu alți formidabili și în pandemie!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:06:59 Ora de vară a Europei de Est