Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi proiecte de infrastructură votate de Consiliul Local

Introducere utilități, modernizare străzi, pistă de alergare, pistă de biciclete

Noi proiecte de infrastructură votate de Consiliul Local

Primarul Florin Birta a prezentat în conferința de presă de joi, 25 februarie, mai multe proiecte supuse aprobării în ședința Consiliului Local, făcând mai multe precizări pe marginea acestora.

Introducerea utilităților în Parcul Industrial IV a atras interesul a peste 400 de firme
Unul dintre proiectele aprobate în Consiliul Local de joi se referă la aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea rețelei de utilități publice în Parcul Eurobusiness IV. Parcul se află în zona noului drum de legătură dintre Oradea și comuna Sântandrei, în zona fostei ferme de porci de la Palota și a Adăpostului „Grivei".
Primăria Oradea va face aici o investiție de 11 milioane lei prin care vor fi introduse toate utilitățile, de la apă-canal, canalizare până la asfaltarea drumurilor.  Suprafața vizată de proiect este de 65.000 mp. După introducerea utilităților se vor realiza parcele mai mici, cuprinse între 2000-6000 mp. În total vor fi 24 de parcele.
„Până la această oră avem peste 400 de cereri de la diverse firme din municipiul Oradea care doresc să achiziționeze aceste parcele pentru a-și începe sau reloca activitățile de producție. Astfel, estimăm că dacă lucrările la utilități vor fi gata până în toamna acestui an, Parcul industrial IV va fi ocupat în procent de 100%", a precizat primarul Florin Birta.
Se modernizează strada George Bacaloglu
În ședința de joi a Consiliului Local s-au aprobat şi indicatorii tehnico-economici, respectiv coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică „Modernizare str. George Bacaloglu".
Strada George Bacaloglu este situată în partea de est a municipiului Oradea, în Cartierul Tineretului, pornește din str. Calea Clujului și are o lungime de cca 1,5 km.
Valoarea totală a investiției (construcții +montaj) este de 4,4 milioane lei (inclusiv TVA), iar durata de execuție este de 4 luni.
„Strada George Bacaloglu este a cincea stradă din acest cartier care este modernizată. Așa cum am spus încă de la finalul anului trecut, vom ajunge în toate cartierele orașului, și în cele noi, cum sunt Cartierul Tineretului, Cartierul Grigorescu, Cartierul Veteranilor, inclusiv zona de dealuri, pentru a începe modernizarea străzilor și în aceste zone", a precizat primarul Florin Birta.
Parcul Brătianu va fi legat printr-o pistă de biciclete de str. M. Averescu
Tot în ședința Consiliului Local de joi, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Pistă de biciclete, alee de acces auto, împrejmuire și racord la rețeaua de canalizare a clădirii vestiarului Bazei Sportive în zona străzii Codrilor - Ștrand Dinamo".
Valoarea totală a investiției este de 533.817 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare a lucrărilor este de o lună. Investiția vizează realizarea unei piste de biciclete/accesul auto cu o lungime de 182,12 m, poarta automatizată de intrare în incinta bazei sportive dinspre str. Codrilor, poartă de acces dublă pe role la ieșirea în zona de parcare, realizarea racordului de canalizare menajeră, montare stâlpi de iluminat.
„Atunci când am realizat parcarea din zona Aquaparkului, am legat Parcul Brătianu cu o pistă de biciclete, care însă se întrerupea la gardul Bazei Sportive Dinamo. În urmă cu un an de zile am început demersurile pentru  a obține o hotărâre de Guvern, prin care o parte din acel teren, respectiv o fâșie de cca 2 m pe tot frontul dinspre Aquapark, să treacă din proprietatea statului român în proprietatea municipiului. Hotărârea există, studiul de fezabilitate a fost finalizat, urmând să demarăm execuția lucrărilor pentru continuarea pistei de biciclete. Astfel, Parcul Brătianu va fi legat printr-o pistă de biciclete de str. Averescu de pe malul Crișului", a precizat primarul Florin Birta.
Pistă de alergare din tartan pe strada Sovata
Totodată, Primăria urmează să amenajeze o pistă de alergare pe str. Sovata, pe malul Crișului Repede, proiectul de hotărâre fiind aprobat de Consiliul Local.
„Am avut o serie de solicitări din partea locuitorilor din zona Sovata pentru a amenaja și aici o pistă de alergare din tartan, după modelul celorlalte realizate în oraș. Acest lucru se va materializa în curând, pista de alergare urmând să aibă o lungime de 652 de m", a precizat primarul Florin Birta.
Valoarea investiției este de 531. 000 lei. Pista va fi amenajată în perimetrul delimitat de Podul Carol I, str. Sovata și digul de pe malul Crișului Repede. Zona este cuprinsă între blocurile C2 și C7 din str. Sovata, delimitată la sud de taluzul digului și la nord de aleea carosabilă (blocurile C5 - C7) și pietonala (blocurile C2 - C4), la vest de terenul de sport, iar la est de terenul de joacă situat în dreptul parcării din apropierea podului. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:04:21 Ora de vară a Europei de Est