Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Vaccinarea decurge neașteptat de bine!”

Joi, 4 martie, la Centrul de vaccinare de la Orășelul Copiilor din Oradea

,,Vaccinarea decurge neașteptat de bine!”

Joi, 4 martie 2021, potrivit planificării de pe platforma națională de vaccinare, ne-a venit rândul și nouă, celor de la Universitatea Agora din Oradea să ne vaccinăm. Desigur că unii colegi au fost planificați și ieri, și marți, ba chiar și luni, la Centrul de vaccinare de la Spitalul Municipal din Salonta. Mai mult, alții s-au vaccinat și în ianuarie și în februarie, planificați de medicul de familie.

Ieri, după ora 12.30, la Centrul de vaccinare de la Orășelul Copiilor, lumea venea nu ca la vaccinare, ci ca la o plimbare de sănătate, pentru a lua aer curat, o gură de oxigen în plus și un vaccin pentru sănătate. Nu am văzut pe nimeni panicat, stresat, cu temeri și frică de vaccin; unii, chiar, precum colegii noștri Florin și Laura, erau puși pe glume, relaxați, ca și cum ar fi venit să vizioneze un scurtmetraj.
Surpriza zilei. La un prim interviu, pe cine nimerim, ca prin minune, pe doamna doctor Popa Ana Dorina, fostul nostru medic de familie, care ne oferă detalii despre cum decurge triajul, înregistrarea pacienților, completarea formularului și întreg procesul de vaccinare.
-Doamna doctor Ana Dorina Popa, cum de v-am găsit tocmai pe dumneavoastră astăzi, aici?
-Eu vin, de obicei, joia, șase ore, de la 8.00 la 14.00, având program la cabinet după-amiază, dar mai vin și miercurea, sâmbăta și duminica.
Noi avem un grafic de gardă în zilele în care nu suntem activi la cabinetul medical. Venim din timpul nostru liber.
-Cum decurge vaccinarea la această oră (după ora 12.30)?
-Vaccinarea decurge neașteptat de bine, potrivit planificărilor. La ora 8.00, la intrare, ne așteptau deja, pentru prima tranșă, vreo 30 de persoane, potrivit planificărilor făcute și în ordinea sosirii..., cadre medicale din spitale, cadre didactice și personal din învățământ, pacienți peste 65 de ani, unii sunt la prima doză de Pfizer, alții la cea de-a doua doză de Moderna.
-Cam câți au fost vaccinați astăzi, până în momentul discuției noastre?
-La cele trei fluxuri, cred că până la această oră au fost vaccinați în acest centru vreo 300 de persoane, mai exact vă pot spune registratorii medicali...
Doamna doctor Popa era foarte activă, navetând de la triaj, unde pacienții completau formularul, după care își luau temperatura, la sala de așteptare, de unde doamna doctor Cătălina Țoța și alți colegi, medici și asistenți, îi pofteau în sălile de vaccinare.
Noi și mulți alții am ajuns să fim vaccinați de către asistentul medical Alexandru Ștef. Nici nu ne-am așezat bine pe scaun că ni s-a și spus: ,,Sunteți vaccinat!"
Cum, așa de repede? Dar nici nu am simțit durerea!
Iar unii fabulează și sperie lumea pe la TV, că doare, că... verzi și uscate. Poate că unii sunt sinceri, iar alții vor să impresioneze și să-i descurajeze pe alții... cu cipul și cu alte minuni!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Vaccinarea decurge neașteptat de bine!”

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:58 Ora de vară a Europei de Est