Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal

Ieri, de Ziua Poliției Române

Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal

Miercuri, 25 martie 2009, de Ziua Poliției Română, la împlinirea a 187 de ani de la înființare, în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, a avut loc ședința festivă publică, un prilej de bilanț, mulțumiri și felicitări...

 Comisarul-șef Liviu Popa a mulțumit polițiștilor pentru modul exemplar în care s-au achitat de sarcinile de serviciu, iar 194 de polițiști – 128 agenți și 66 de ofițeri - au fost avansați în grad (printre ei, Adrian Bucur și Laviniu Poinar, avansați la gradul de comisar-șef); șeful I.P.J. Bihor a regretat apoi pierderile suferite prin pensionarea unor cadre de mare probitate profesională (între care, Vasile Pașcu și Cantemir Ovidiu Ursuța), cărora le-a înmânat diplome de excelență și plachete. Agent șef principal Dumitru Cristuțiu, polițistul din Abrămuț, a devenit Polițistul anului în Bihor, pentru faptele sale de arme (el a prins un infractor), concurând și pentru titlul național.
 La festivitate, polițiștii au fost onorați cu prezența și mesajul lor de către prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea și președintele Consiliului județean, Radu Þîrle.
„Avem nevoie de liniște și siguranță”, a ținut să sublinieze Radu Tîrle, de unitate de forță în sistem, de colaborare, pentru că toți ne dorim același lucru. Din păcate, uneori, nu vedem copacii care cresc numai pe cei care cad”...
 Pe ideea de unitate și mai mult respect (unii față de alții) a pedalat și chestorul dr. Gheorghe Chereji, dezamăgit de unii foști colegi care-i întorc spatele.
Mesaje de felicitare au adresat, de la microfon, și reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi, dar și prim-procurorul Valentin Mirișan, subliniind buna colaborare pe care o are cu Inspectoratul județean de Poliție. Omologul comisarului-șef, locotenent colonel Fekete Csaba, șeful Căpităniei de Poliție a județului Hajdu Bihar – Ungaria, prezent la festivitate, și-a exprimat mulțumirea pentru buna colaborare pe care o are cu I.P.J. Bihor, căpitănia sa devenind astfel cea mai eficientă căpitănie de poliție din Ungaria.
Inspector Alina Dinu - purtătorul de cuvânt al I.P.J. Bihor - a făcut cunoscute mesajele de mulțumire și felicitare, adresate polițiștilor de către Dan Nica - ministrul Internelor și Reformei Administrative și inspectorul general al I.G.P.R. Ca și anul trecut, și acum, Corpul Național al Polițiștilor, Sindicatul I.P.J. Bihor și fundația au premiat pe cei mai merituoși copii de polițiști, care au obținut rezultate școlare și extrașcolare deosebite (iar comisarul-șef a ținut să motiveze gestul: „este mai util și mai eficient să sprijini un copil care are rezultate și calități pentru că astfel îl încurajezi pentru rezultate și mai bune”).
 Sirene de poliție, mascați, cătușe, amprentați...
 Pe platoul din curtea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” au avut loc, ieri, de Ziua Poliției, manifestări îndrăgite de copii. Polițiștii și-au prezentat mașinile din dotare, făcând caz și uz de ale lor sirene. Într-un colț, vizitatorii au admirat armamentul, au mânuit scutul și bastonul, iar unii au dorit să vadă cum le stau cătușele pe mâini. Specialiștii laboratorului mobil de Criminalistică au luat amprentele, iar mascații (luptătorii D.P.I.R.) au făcut demonstrații de arte marțiale, s-au bătut, au spart țigle, au rupt bastoane... în aplauzele celor mici, care au fost încântați de spectacol. A existat și un punct de informare, de unde copii s-au autoservit cu broșuri și pliante. În preajmă, am cunoscut voluntari și reprezentanți ai Crucii Roșii care împărțeau fluturași „Focus” (Centrul român pentru copii dispăruți și exploatați sexual). La manifestările de pe platou au asistat copii din întreg județul, dat fiind faptul că de la ora 14.00, în sala festivă și în sala de sport, prietenii polițiștilor urmau să participe la un concurs tematic. Lângă o mașină de poliție, aveam să facem cunoștință cu un grup mare de școlari și preșcolari, de la Școala cu clasele I-IV și grădinița din Voivozi, comuna Șimian, însoțiți de înv. inst. Maria Furău, Melinda Zaiti și ed. Cornelia Albu, precum și un grup de gimnaziști, însoțiți de prof. Brisc Geanina. Ca să vină (cu trenul) la manifestările Poliției, ei au trebuit să se scoale la ora 5 (cinci). Vă închipuiți ce sacrificiu! Dar, Uniunea Femeilor și I.P.J. Bihor (comisar-șef Petru Martin) i-au răsplătit cu o gustare... și distracție la Lotus...
 „Școala fără violență”
 De la ora 14.00, au fost programate, în paralel, două manifestări, un mini turneu de fotbal – pe terenurile 5X5 din cartierul Ioșia, lângă Sala Sporturilor, și un concurs tematic la “ Onisifor Ghibu”, intitulat: „Școala fără violență” – concurs cu tematică preventivă, desfășurat în sala festivă și sala de sport. Liceeni de la 12 școli bihorene (colegiile tehnice “Dimitrie Leonida” și ”Constantin Brâncuși”, grupurile școlare “Andrei Șaguna” și “Ioan Bococi”, liceele teoretice “Onisifor Ghibu” și “Aurel Lazăr”, Colegiul Economic “Partenie Cosma”, de la S.A.M. Dobrești, Grupul Școlar Agricol din Valea lui Mihai, Grupul Școlar Agricol “Horea” din Marghita, Colegiul Național “Octavian Goga” din Marghita și Colegiul Tehnic “Alexandru Roman” din Aleșd) s-au întrecut în sala festivă. Concursul a constat într-un test tip grilă și o probă artistică - o scenetă cu subiect antiviolență. În sala de sport, 35 de echipaje de câte patru elevi, reprezentând tot atâtea școli (școlile gimnaziale orădene: nr. 11, 16, „I. Slavici”, „N. Bălcescu”, „Dacia”, „Avram Iancu”, liceele teoretice Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, L.P.S. „Bihorul”, Lic. Teologic Greco-Catolic, Colegiul Național și Școala cu clasele I-VIII „Arany Janos” din Salonta, C.T. „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Liceul Teoretic din Bratca, școlile gimnaziale „Constantin Șerban” din Aleșd, „Miron Pompiliu” din Ștei, Nicolae Bogdan” din Vașcău, din Păgaia, Nucet, Marghita, Cefa, Delureni, Drăgești, Ceica, Finiș, Hidișelu de Sus, Sânnicolau Român, Dobrești, Ciumeghiu, Sântandrei, Căbești, Chișlaz, Derna, Buntești și C.S.I. din Tileagd) au avut tot o probă teoretică și prezentarea unui desen cu tematică preventivă (antiviolență), pregătit de acasă.
 Premianții „Școlii fără violență”
 Juriile celor două secțiuni (categorii de vârstă), alcătuite din reprezentanți ai polițiștilor și partenerilor, au desemnat drept câștigători, la categoria liceenilor, echipajul Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita – locul I (cu 66 de puncte), Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd – locul II (cu 65 p.), Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea – locul III ( cu 64 p.), Colegiului Național „Octavian Goga” din Marghita – mențiune I (57 p.) și Grupului Școlar Agricol din Valea lui Mihai – mențiune II (56 p.), iar la categoria școlarilor: echipajul Școlii cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea – locul I (cu 87 de puncte), Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea – locul II (83 p.), Școlii cu clasele I-VIII „Constantin Șerban” din Aleșd – locul III (81 p.). Echipajele școlilor din Bratca și Buntești, obținând același punctaj (79 p.) au fost răsplătite cu câte o mențiune. S-au mai evidențiat echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Cefa (cu cea mai mare notă la proba teoretică, 10 - singura notă maximă din concurs) și echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești (cu o lucrare extraordinară).
 Câștigătorilor li s-au înmânat cupe, ghiozdane, vestă ... „de polițist” și cartea Smarandei Brumar – „Prezent în clasă. Absent în arest” (Ghid practic de prevenire a criminalității și victimizării, destinat diriginților pentru orele de consiliere). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 19:46:01 Ora de vară a Europei de Est