Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal

Ieri, de Ziua Poliției Române

Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal

Miercuri, 25 martie 2009, de Ziua Poliției Română, la împlinirea a 187 de ani de la înființare, în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, a avut loc ședința festivă publică, un prilej de bilanț, mulțumiri și felicitări...

 Comisarul-șef Liviu Popa a mulțumit polițiștilor pentru modul exemplar în care s-au achitat de sarcinile de serviciu, iar 194 de polițiști – 128 agenți și 66 de ofițeri - au fost avansați în grad (printre ei, Adrian Bucur și Laviniu Poinar, avansați la gradul de comisar-șef); șeful I.P.J. Bihor a regretat apoi pierderile suferite prin pensionarea unor cadre de mare probitate profesională (între care, Vasile Pașcu și Cantemir Ovidiu Ursuța), cărora le-a înmânat diplome de excelență și plachete. Agent șef principal Dumitru Cristuțiu, polițistul din Abrămuț, a devenit Polițistul anului în Bihor, pentru faptele sale de arme (el a prins un infractor), concurând și pentru titlul național.
 La festivitate, polițiștii au fost onorați cu prezența și mesajul lor de către prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea și președintele Consiliului județean, Radu Þîrle.
„Avem nevoie de liniște și siguranță”, a ținut să sublinieze Radu Tîrle, de unitate de forță în sistem, de colaborare, pentru că toți ne dorim același lucru. Din păcate, uneori, nu vedem copacii care cresc numai pe cei care cad”...
 Pe ideea de unitate și mai mult respect (unii față de alții) a pedalat și chestorul dr. Gheorghe Chereji, dezamăgit de unii foști colegi care-i întorc spatele.
Mesaje de felicitare au adresat, de la microfon, și reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi, dar și prim-procurorul Valentin Mirișan, subliniind buna colaborare pe care o are cu Inspectoratul județean de Poliție. Omologul comisarului-șef, locotenent colonel Fekete Csaba, șeful Căpităniei de Poliție a județului Hajdu Bihar – Ungaria, prezent la festivitate, și-a exprimat mulțumirea pentru buna colaborare pe care o are cu I.P.J. Bihor, căpitănia sa devenind astfel cea mai eficientă căpitănie de poliție din Ungaria.
Inspector Alina Dinu - purtătorul de cuvânt al I.P.J. Bihor - a făcut cunoscute mesajele de mulțumire și felicitare, adresate polițiștilor de către Dan Nica - ministrul Internelor și Reformei Administrative și inspectorul general al I.G.P.R. Ca și anul trecut, și acum, Corpul Național al Polițiștilor, Sindicatul I.P.J. Bihor și fundația au premiat pe cei mai merituoși copii de polițiști, care au obținut rezultate școlare și extrașcolare deosebite (iar comisarul-șef a ținut să motiveze gestul: „este mai util și mai eficient să sprijini un copil care are rezultate și calități pentru că astfel îl încurajezi pentru rezultate și mai bune”).
 Sirene de poliție, mascați, cătușe, amprentați...
 Pe platoul din curtea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” au avut loc, ieri, de Ziua Poliției, manifestări îndrăgite de copii. Polițiștii și-au prezentat mașinile din dotare, făcând caz și uz de ale lor sirene. Într-un colț, vizitatorii au admirat armamentul, au mânuit scutul și bastonul, iar unii au dorit să vadă cum le stau cătușele pe mâini. Specialiștii laboratorului mobil de Criminalistică au luat amprentele, iar mascații (luptătorii D.P.I.R.) au făcut demonstrații de arte marțiale, s-au bătut, au spart țigle, au rupt bastoane... în aplauzele celor mici, care au fost încântați de spectacol. A existat și un punct de informare, de unde copii s-au autoservit cu broșuri și pliante. În preajmă, am cunoscut voluntari și reprezentanți ai Crucii Roșii care împărțeau fluturași „Focus” (Centrul român pentru copii dispăruți și exploatați sexual). La manifestările de pe platou au asistat copii din întreg județul, dat fiind faptul că de la ora 14.00, în sala festivă și în sala de sport, prietenii polițiștilor urmau să participe la un concurs tematic. Lângă o mașină de poliție, aveam să facem cunoștință cu un grup mare de școlari și preșcolari, de la Școala cu clasele I-IV și grădinița din Voivozi, comuna Șimian, însoțiți de înv. inst. Maria Furău, Melinda Zaiti și ed. Cornelia Albu, precum și un grup de gimnaziști, însoțiți de prof. Brisc Geanina. Ca să vină (cu trenul) la manifestările Poliției, ei au trebuit să se scoale la ora 5 (cinci). Vă închipuiți ce sacrificiu! Dar, Uniunea Femeilor și I.P.J. Bihor (comisar-șef Petru Martin) i-au răsplătit cu o gustare... și distracție la Lotus...
 „Școala fără violență”
 De la ora 14.00, au fost programate, în paralel, două manifestări, un mini turneu de fotbal – pe terenurile 5X5 din cartierul Ioșia, lângă Sala Sporturilor, și un concurs tematic la “ Onisifor Ghibu”, intitulat: „Școala fără violență” – concurs cu tematică preventivă, desfășurat în sala festivă și sala de sport. Liceeni de la 12 școli bihorene (colegiile tehnice “Dimitrie Leonida” și ”Constantin Brâncuși”, grupurile școlare “Andrei Șaguna” și “Ioan Bococi”, liceele teoretice “Onisifor Ghibu” și “Aurel Lazăr”, Colegiul Economic “Partenie Cosma”, de la S.A.M. Dobrești, Grupul Școlar Agricol din Valea lui Mihai, Grupul Școlar Agricol “Horea” din Marghita, Colegiul Național “Octavian Goga” din Marghita și Colegiul Tehnic “Alexandru Roman” din Aleșd) s-au întrecut în sala festivă. Concursul a constat într-un test tip grilă și o probă artistică - o scenetă cu subiect antiviolență. În sala de sport, 35 de echipaje de câte patru elevi, reprezentând tot atâtea școli (școlile gimnaziale orădene: nr. 11, 16, „I. Slavici”, „N. Bălcescu”, „Dacia”, „Avram Iancu”, liceele teoretice Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, L.P.S. „Bihorul”, Lic. Teologic Greco-Catolic, Colegiul Național și Școala cu clasele I-VIII „Arany Janos” din Salonta, C.T. „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Liceul Teoretic din Bratca, școlile gimnaziale „Constantin Șerban” din Aleșd, „Miron Pompiliu” din Ștei, Nicolae Bogdan” din Vașcău, din Păgaia, Nucet, Marghita, Cefa, Delureni, Drăgești, Ceica, Finiș, Hidișelu de Sus, Sânnicolau Român, Dobrești, Ciumeghiu, Sântandrei, Căbești, Chișlaz, Derna, Buntești și C.S.I. din Tileagd) au avut tot o probă teoretică și prezentarea unui desen cu tematică preventivă (antiviolență), pregătit de acasă.
 Premianții „Școlii fără violență”
 Juriile celor două secțiuni (categorii de vârstă), alcătuite din reprezentanți ai polițiștilor și partenerilor, au desemnat drept câștigători, la categoria liceenilor, echipajul Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita – locul I (cu 66 de puncte), Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd – locul II (cu 65 p.), Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea – locul III ( cu 64 p.), Colegiului Național „Octavian Goga” din Marghita – mențiune I (57 p.) și Grupului Școlar Agricol din Valea lui Mihai – mențiune II (56 p.), iar la categoria școlarilor: echipajul Școlii cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea – locul I (cu 87 de puncte), Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea – locul II (83 p.), Școlii cu clasele I-VIII „Constantin Șerban” din Aleșd – locul III (81 p.). Echipajele școlilor din Bratca și Buntești, obținând același punctaj (79 p.) au fost răsplătite cu câte o mențiune. S-au mai evidențiat echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Cefa (cu cea mai mare notă la proba teoretică, 10 - singura notă maximă din concurs) și echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești (cu o lucrare extraordinară).
 Câștigătorilor li s-au înmânat cupe, ghiozdane, vestă ... „de polițist” și cartea Smarandei Brumar – „Prezent în clasă. Absent în arest” (Ghid practic de prevenire a criminalității și victimizării, destinat diriginților pentru orele de consiliere). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 07:31:29 Ora de vară a Europei de Est