Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orădenii sunt invitaţi să participe la un sondaj european

Alături de pasionații patrimoniului Art Nouveau din Austria, Croația, Serbia, Slovacia și Ungaria

Orădenii sunt invitaţi să participe la un sondaj european

Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef (IAS) a câștigat anul trecut un important proiect cu finanțare europeană intitulat „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau", acronimul proiectului fiind Art Nouveau 2.

În continuarea proiectului Art Nouveau 1 şi pentru un impact susţinut la nivelul promovării şi protejării patrimoniului Art Nouveau în regiunea Dunării, Institutul Naţional al Patrimoniului, precum și instituțiile partenere, se implică şi în perioada următoare în activităţile de cercetare, programe educaţionale, turistice, de promovare - prin cooperare regională - parte a unui nou proiect în cadrul Programului Transnaţional Interreg Danube al Uniunii Europene.
Scopul acestui proiect, desfăşurat în perioada 2020 - 2023 în parteneriat cu instituţii şi muzee din alte patru state riverane Dunării (Austria, Serbia, Slovacia şi Ungaria), este acela de a consolida identitatea culturală şi patrimoniul Art Nouveau din regiunea Dunării printr-un set de activităţi de cercetare, schimb de bune practici, iniţiative educaţionale, expoziţionale şi de promovare (de la organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau la prelegeri online, ghiduri turistice, cataloage, filme şi multe altele). Pentru că patrimoniul Art Nouveau este unul dintre aspectele ce unesc oraşele şi statele de pe cursul Dunării şi care le-au influenţat acestora istoria şi devenirea, partenerii acestui proiect şi-au propus să contribuie - prin cooperare şi schimb de bune practici - la viitorul acestui patrimoniu, asigurat prin redescoperirea, promovarea şi punerea în valoare responsabilă, în acord cu provocările întâlnite şi nevoile comunităţilor patrimoniale din oraşele şi regiunile Art Nouveau.
Consorţiul este alcătuit din nouă instituţii partenere, coordonate de Municipalitatea Oradea (lider de proiect), şi anume: Muzeul Oraşului Oradea  (România);  Institutul Naţional al Patrimoniului (România); Muzeul de Arte Aplicate, Budapesta (Ungaria); MAK Muzeul Austriac de Arte Aplicate, Viena (Austria); MUO - Muzeul de Arte şi Meşteşuguri, Zagreb (Croaţia); Universitatea Slovacă de Tehnologie din Bratislava (Slovacia), Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale, Belgrad (Serbia) şi Universitatea Kodolányi János, Budapesta (Ungaria).
Obiectivul principal al acestui proiect este promovarea şi punerea în valoare responsabilă şi durabilă a patrimoniului cultural Art Nouveau ca vehicul pentru consolidarea identităţii culturale regionale şi pentru stimularea creşterii economice în regiunea Dunării. În acest scop, parteneriatul regional şi-a definit trei obiective specifice, şi anume: creşterea nivelului de cunoaştere a patrimoniului Art Nouveau în rândul publicul larg, dezvoltarea comunităţii profesionale specializate în Art Nouveau din regiunea Dunării şi profesionalizarea promovării turistice a patrimoniului Art Nouveau. Aceste obiective vor fi atinse prin cooperarea şi schimbul de bune practici constante, de-a lungul celor trei ani de proiect, în rândul profesioniştilor provenind din ţările partenere, reprezentând sectoare şi discipline diverse.
Art Nouveau2 îşi asumă, aşadar, promovarea responsabilă şi durabilă a patrimoniului cultural Art Nouveau ca vehicul pentru consolidarea identităţii culturale regionale şi pentru stimularea creşterii economice în regiunea Dunării.
Pentru a promova mai bine patrimoniul Art Nouveau de la noi din țară și din regiunea Dunării a fost realizat un sondaj european, pe care doritorii îl pot completa pe următorul link:
https://mailchi.mp/cebb620c75fa/lansare-artnouveau-inp?fbclid=IwAR39f-MpQXnv4REZ1WIkgNZwtNoyskjo8vOYlAweHi6EVKLezoWme8YF8KQ

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:44:35 Ora de vară a Europei de Est