Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul primăverii, ediția a X-a

În perioada 18 – 25 martie, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”

Festivalul primăverii, ediția a X-a

Festivalul primăverii, ajuns la cea de-a X-a ediţie, a devenit o tradiţie a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu violonistul-profesor, dirijor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia).

Datorită acestei conlucrări fructuoase și relațiilor strânse de prietenie a domnului Marinescu, cu somități  ale vieții muzicale românești, am reușit să invităm artiști de înalt prestigiu cum ar fi dirijorii Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Cristian Lupeș sau violoncelistul Răzvan Suma.
În această ediţie a festivalului am prevăzut patru concerte (18, 19, 23 și 25 martie). Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie şi primăvara mult aşteptată în sufletele spectatorilor Filarmonicii.
Abonamentele sun valabile la toate concertele Festivalului.
 
Joi, 18 martie, ora 19
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: HORIA  ANDREESCU
J. Brahms: - Uvertura Tragică în re minor, op. 81
                  - Simfonia a IV-a în mi minor, op. 98
 
Vineri, 19 martie, ora 18
RECITAL, susținut de artiștii Operei Naționale Române din Timișoara Cânt și cuvânt în romantismˮ
Soliști: GABRIELLA  VARVARI - mezzosoprană
            COSMIN IFRIM - tenor
            ALEXANDRU MOISIUC - bas
La pian: ANGELA  BALICI
              TRAIAN MOLDOVAN
În program lucrări din creația compozitorilor Wolfgang Amadeus  Mozart, Franz Schubert, Robert Schumann, Richard Strauss și Richard Wagner.
***
Așa cum ultimele lucrări neșlefuite ale marelui Michelangelo Buonarotti prefigurează sculptura secolului al XX - lea, Wolfgang Amadeus Mozart întrevede romantismul prezent deja în ultimele sale creații precum Răpirea din Serai și Flautul fermecat. 
Zorii romantismului german se manifestă în creația compozitorilor Ludwig van Beethoven (Fidelio), E.T.A. Hoffman (Undine), Carl Maria von Weber (Der Freischütz, Euryanthe și Oberon) urmând creația compozitorilor Albert Lortzing și Friedrich von Flotow, una din culminațiile romanstismului german fiind opera Lohengrin de Richard Wagner.
Vă propunem în continuare un arc peste timp al romantismului cuprinzând pagini celebre din marea literatură de lied, amintind și de pilonii Operei reprezentați de Mozart și Wagner.
Nu din întâmplare recitalul muzicienilor Operei Naționale Române din Timișoara începe cu liedul ,,Morgen" (În zori) de Richard Strauss și se încheie cu ,,Mut" (Curaj) de Franz Schubert, descriind în paralel viața și moartea, această antiteză fiind permanent un mod extrem de romantic, inspirată de forța supremă a dragostei în toate formele ei de manifestare.
Se dorește un mesaj romantic de speranță.
 
Marți, 23 martie, ora 19
Concert, susținut de Camerata Michael Haydn
Dirijor: CRISTIAN LUPEȘ
A. Corelli: Concerto Grosso op. 6, nr. 1
J. S. Bach: Concertul brandenburgic nr. 3, în Sol major
J. Suk: Serenada pentru corzi în Mi bemol major, op. 6
 
Joi, 25 martie, ora 19
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: TIBERIU SOARE
Solist: RĂZVAN SUMA - violoncel
D. Voiculescu: Suita din „Codex Caioniˮ pentru orchestră de coarde
A. Piazzolla: Două piese pt. violoncel și corzi „Kichoˮ și „Adios Noninoˮ - orchestrație Julián Caeiro
       - 100 de ani de la nașterea compozitorului
B. Bartók: Divertisment pentru orchestră de coarde
       - 140 de ani de la nașterea compozitorului
 
Despre dirijorul acestei săptămâni, maestrul HORIA ANDREESCU
Domnul Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu" din București. Până în 2010, a fost directorul artistic și dirijorul șef al orchestrelor și corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane, precum Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Este laureatul unor importante concursuri internaționale, precum Nicolai Malko din Copenhaga (1977) și Ernest Ansermet din Geneva (1978). A început să studieze dirijatul la Conservatorul din București, a continuat cu Hans Swarowsky și Karl Österreicher la Academia de Muzică din Viena, și s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Trier și München. Între anii 1974 și 1987 a fost dirijor principal al Filarmonicii din Ploiești. Pentru interesul deosebit acordat domeniului creației contemporane i-a fost decernat Premiul Criticii la Berliner Musik-Biennale în anul 1981. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale. De-a lungul timpului a condus ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkiavik și Alabama, orchestrele radio din Viena, Hamburg, Köln, Madrid, Sofia și Ljubljana, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg, Wrocław și Nagoya. Împreună cu Virtuozii din București - ansamblul de elită pe care l-a înființat în 1988, Filarmonica „George Enescu" din București și Orchestra Națională Radio. Horia Andreescu a efectuat turnee extinse în Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Franța, Islanda, Israel, Italia, Ungaria și Turcia. Printre colaboratorii săi apropiați se regăsesc muzicieni de renume internațional precum: Dmitri Alexeev, Boris Berezovsky, Dana Borșan, Rudolf Buchbinder, Kocsis Zoltán, Marin Cazacu, Natalia Gutman, Truls Mørk, Patricia Kopatchinskaja, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Vadim Repin, Ruha István, Alexandru Tomescu, Sharon Kam și Christian Lindberg. Bogata sa discografie acoperă o largă paletă stilistică și îmbină cu măiestrie bijuterii renascentiste și baroce, capodopere clasice și romantice și prime audiții contemporane. Ea constă în peste 60 de albume apărute la casele Olympia, Attacca, Q Disc, Marco Polo, Naxos, Bayer Records, RCA Red Seal, Hastedt, cpo, ErkiTónlist, Aksak, Electrecord și Artexim.
 
În atenția publicului meloman!
În cazul în care incidența Covid va ajunge mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori în Oradea și va fi dat un comunicat de către CJSU BIHOR, privind interzicerea desfășurării evenimentelor cu public, concertele noastre vor fi înregistrate și difuzate în a doua zi, în mediul online, în afara concertului din data de 19 martie („Cânt și Cuvânt în Romantismˮ), care va fi amânat. Contravaloarea biletelor cumpărate se va putea recupera  la casieria instituției.
Kurucz Tibor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:41:40 Ora de vară a Europei de Est