Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Economiștii orădeni s-au calificat pentru etapa națională

În cadrul competiției naționale „Business Plan”

Economiștii orădeni s-au calificat pentru etapa națională

În sala de ședințe a Inspectoratului Școlar al județului Bihor, s-a desfășurat, ieri (vineri, 27 martie 2009), etapa regională (regiunea de Nord-Vest) a competiției naționale „Business Plan”, la care au participat 12 firme de exercițiu din patru județe: Bihor, Cluj, Maramureș și Sălaj. Firma de exercițiu F.E. „Ancient Deco Art” S.R.L. a Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea s-a calificat pentru etapa națională.

 În sala de ședințe a Inspectoratului Școlar al județului Bihor, s-a desfășurat, ieri (vineri, 27 martie 2009), etapa regională (regiunea de Nord-Vest) a competiției naționale „Business Plan”, la care au participat 12 firme de exercițiu din patru județe: Bihor, Cluj, Maramureș și Sălaj. Firma de exercițiu F.E. „Ancient Deco Art” S.R.L.  a Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea s-a calificat pentru etapa națională.
Câte doi reprezentanți de la fiecare firmă participantă trebuiau să-și prezinte (în power point) firma, punând accent pe  business plan, după cum spune și numele competiției. Comisia regională de evaluare alcătuită din specialiști (reprezentanți de vârf ai Camerei de Comerț și Industrie, Administrației Financiare, Agenției Raiffeisen Bank), precum și reprezentanți ai unor firme de exercițiu, a constatat faptul că în prezentarea propriilor firme, s-a teoretizat prea mult, fiind evidențiate, uneori, lucruri minore... care țin mai mult de imagine (echipa de manageri, vârstă, studii, ba chiar pozele acestora), pierzându-se din vedere esențialul – planul de afaceri, de dezvoltare... care a fost trecut la „index” (cum se spune), or, comisia tocmai asta dorea să afle: ce și-au propus și cum au gândit să acționeze firmele în condiții de criză mondială. Unii trăiesc, gândesc și rămân doar în plan virtual și nu vin cu picioarele pe pământ. În atari condiții de criză, unii își propun profituri irealizabile pentru că vehiculează cu costuri ireale, nu deschid ochii, nu cunosc piața și nu cooperează îndeajuns cu firma - mamă pentru a cunoaște realitatea...
Competiția fiind deschisă (publică), fiecare concurent i-a putut vedea pe toți ceilalți, a auzit întrebările, explicațiile și aprecierile comisiei și a putut trage învățăminte. La prezentarea firmelor au asistat și studenți economiști (studenți de la Facultatea de Științe Economice din Oradea, aflați în practică pedagogică și coordonați de preparator univ. drd Anca Pup, însoțiți în sală de prof. Alice Scarlat – mentorul lor).
 Pe primele trei locuri - firme ale colegiilor economice din Oradea, Baia Mare și Cluj-Napoca
 Prof. ing. Florian Mieluț, inspector școlar de specialitate, gazda și organizatorul principal, s-a arătat mulțumit de competiție, apreciind prestația (imparțialitatea, corectitudinea, profesionalismul) membrilor juriului, precum și efortul depus de secretarul comisiei regionale, prof. Marioara Vașadi, și informaticianul competiției, ing. Florin Kalmar, mulțumindu-le pentru buna colaborare.
Toți concurenții au fost răsplătiți cu diplome de participare. Primii șapte (în ordinea punctajului realizat) au obținut premii și mențiuni.
 Locul I – F.E. „Ancient Deco Art” S.R.L. (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea) - 94 de puncte
 Locul II – F.E. „Ideal” S.A. (Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare, județul Maramureș) - 92 p.
 Locul III – F.E. „Provilact” S.R.L. (Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca, județul Cluj) – 90 p.
 Mențiuni:
 F.E. „Bon-Apetitte” S.R.L. (Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea) – 88 p.
 F.E. „Fire Clay Com” S.R.L. (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș) – 85 p.
 F.E. „Hobby” S.R.L. (Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea) și
 F.E. „Nero Construct” S.R.L. (Grupul Școlar Agricol din Salonta) – ambele cu 82 de puncte.
 La competiție au mai participat firme de exercițiu din Zalău și Șimleul Silvaniei – județul Sălaj, Marghita, Vadu – Crișului și Oradea.
 Diplomele au fost înmânate de Anca Otilia Popa – directorul Agenției Raiffeisen Bank – și prof. ing. Florian Mieluț, inspector de specialitate – coordonatorul competiției.
 Așadar, firma de exercițiu „Ancient Deco Art” S.R.L. (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea) va reprezenta regiunea de Nord-Vest la etapa națională a competiției „Business Plan”, care se va desfășura, probabil, în luna iunie la Timișoara, potrivit informațiilor primite de la dl inspector Florian Mieluț. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Economiștii orădeni s-au calificat pentru etapa națională.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:56 Ora de vară a Europei de Est