Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătoarea Francofoniei la Ștei

20 martie,

Sărbătoarea Francofoniei la Ștei

În fiecare an, în întreg spațiul francofon, ziua de 20 martie prilejuiește marea sărbătoare a Francofoniei.
În perioada 18-23 martie 2021, la Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, s-au derulat activităţi specifice, dedicate francofoniei.

Cu sprijinul conducerii unităţii de învăţământ (director Coroiu Emanuel, Făşie Romulus - director adjunct), cu concursul doamnelor prof. Ţoţa Felicia - consilier educativ și Miara Angelica - responsabil proiecte educative, d-na prof. Haidu Rodica (profesor de limba franceză - coordonatorul proiectului), alături de echipa de sprijin formată din: prof. docum. Andru Cristina, bibl. prof. Tomescu Ileana, prof. Coroiu-Stanciu Carmen, în colaborare cu diriginţii: Paşca Alin, Goliţa Anca, Merce Sanda și Toth Ioana, a îndrumat elevii în realizarea celor mai frumoase machete şi planşe sugestive, creaţii plastice şi creaţii lirice...
Elevii din  clasele a VII-a B și C, a VIII-a A și B au urmărit în cadrul lecţiilor tematice materiale prezentate în PowerPoint de prof. Haidu Rodica şi Andru Cristina, imagini relevante şi informaţii prin care a fost subliniată  dimensiunea lingvistică, geografică și culturală a statelor francofone. ,,Francofonia reunește nu numai persoanele care au în comun limba franceză, ci reprezintă o comunitate internațională, astfel că francofonia, a devenit un simbol al unităţii în diversitate", a spus coordonatorul de proiect, doamna prof. Haidu Rodica.
Munca si talentul elevilor au fost apreciate de dascălii şcolii, de părinţi şi de comunitatea locală care au vizualizat imaginile pe site-ul şcolii. Machetele au fost realizate de elevii: Veseli Carina, Balaj Giulia, Jidoi Andreea, Ţoţa Anamaria, Pantiş Vanesa, Barna Andreea şi Laza Cătălin, Gruie Giorgia, Mândru Ana, Petris Maria, Popa Casandra, Sabău Andra, Tulvan Ionuţ (a VII-a C), Ştiole Iulia, Groza Clara, Nistor Anemarie, Georgescu Daria, Teaha Alexia, Bodan Raul, Mic Nicolo, Grămadă Maya, Zota Ema, Laslau Ane, Filip Iasmina şi Lupaş Paul (a VI-a B), Bidiga Sarah Maria, Moş Robert și Moş Andrei (a VII-a B). Au prezentat creaţii plastice: Paşca David, Purle Alex, Filip Abigail și Popa Sergiu (din a VIII-a A şi B), iar Tulbure Andreea  şi Cuc Yasmina (din a VII-a C), creații lirice.
,,Pentru români, limba franceză a reprezentat timp de aproape două secole nu doar o limbă internațională, limba diplomației sau a culturii, ci o limbă de suflet, România fiind adesea descrisă ca o insulă de latinitate într-o lume slavă. Apropierea lingvistică între cele două limbi de origine latină este incontestabilă, iar apartenența României la Francofonie are rădăcini istorice care explică atașamentul ei față de limba franceză" ( fragment din mesajul transmis de ministrul Învăţământului, Sorin Cîmpeanu, cu ocazia Zilei Francofoniei).
Ileana Tomescu
 
Francofonia
Noi suntem europeni,
Mândri de tot ce avem,
Noi astăzi cu bucurie,
 Sărbătorim ziua de francofonie.
 
Toate state adunate,
Ne bazăm pe libertate,
Mână-n mână cu egalitate,
Şi multă fraternitate.
 
Toţi suntem o unitate,
Credem în diversitate,
Şi sărbătorim cu încântare,
Marea zi de sărbătoare!
Tulbure Andreea, a VII-a C
Găsiți poze mai multe în Galeria foto: Sărbătoarea Francofoniei la Ștei.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:01:57 Ora de vară a Europei de Est