Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concert simfonic - eveniment online, în 2 aprilie

Filarmonica de Stat Oradea

Concert simfonic - eveniment online, în 2 aprilie

Înregistrarea concertului de joi, 1 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 2 aprilie.

Dirijor: IGNAT MIHNEA
Solist: SZÉKELY ATTILA - pian (Germania)
I. Ceaikovski: Concert nr. 1 pt. pian și orchestră în si bemol minor, op. 23
A. Mozart: Simfonia nr. 36 „Linzˮ în Do major, K. 425
IGNAT MIHNEA - dirijor
Născut la Craiova în 1980, Ignat Mihnea este unul dintre principalii dirijori români ai generației sale. În prezent este director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania) și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București. A fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universității din Alicante (Spania) între 2005 și 2017 și dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale din Republica Dominicană în stagiunea 2009/2010. În octombrie 2010, dirijorul a câștigat Premiul Special al Filarmonicii Toscanini în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „A. Toscanini" ce a avut loc la Parma (Italia). De asemenea, a fost semifinalist în cadrul concursurilor internaționale „D. Flick" (Londra, 2008) și „G. Solti" (Frankfurt, 2008). Între 2009 și 2014 a lucrat ca asistent al maestrului D. Kitajenko cu orchestre precum Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Filarmonica din München sau Filarmonica din Zagreb, printre altele. De asemenea, a fost asistent al dirijorilor Jesús López Cobos și al lui Josep Pons. Printre orchestrele cu care artistul a colaborat și continuă să colaboreze se numără Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii de Madrid (Spania), Orchestra Simfonică Națională a Irlandei (RTÉ), Orchestra Simfonică Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", Orchestra Filarmonică Zagreb, Filarmonica Toscanini (Parma, Italia), Orchestra Sinfonică Regală din Sevilla (Spania), Orchestra Simfonică din Castilia și Leon (Spania), Filarmonica Regală din Galicia (Spania), Orchestra Filarmonică din Málaga (Spania), Orchestra Simfonică din Murcia (Spania), Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania), Orchestra Filarmonică din Sarajevo (Bosnia), Orchestra Simfonică „Freixenet" a școlii de muzică „Reina Sofía" din Madrid și marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. Ignat Mihnea este o prezență constantă și pe scenele lirice fiind director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București unde dirijează în mod regulat titluri precum Nabucco, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, Otello, L'Elisir d'Amore, Il Trovatore sau Nozze di Figaro, printre altele. În septembrie 2018, sub conducerea sa muzicală, a avut loc premiera operei Otello de G. Verdi în regia lui Giancarlo del Mónaco. A colaborat pe scena de concert cu mari soliști precum: Juan Diego Flórez, Jerome Lowenthal, John O'Conor, Stefan Milenkovich, Ning Feng, Liviu Prunaru, Lina Tur Bonet, Renata Pokupic, Miguel Ángel Estrella, Viktor Derevianko, Alexandru Tomescu sau Erzhan Kulibaev printre alții. Ignat Mihnea este absolvent al secției de Dirijat Orchestră a Universității Naționale de Muzică din București (România), unde a studiat și compoziția.
SZÉKELY ATTILA - pian
Solistul invitat Székely Attila s-a născut în 1974 la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. dr. Adriana Bera. A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen (Germania), la clasa prof. Tomislav Baynov și Amirás Gábor. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). A urmat cursurile de perfecționare ale maeștrilor Arkadi Sevidov, Malcolm Bilson, Cordelia Höfer și Amirás Gábor. În 1999 a obținut premiul I al Concursului „Chopin" din București și premiul III al Concursului Internațional „Jeunesses Musicales". În calitate de solist concertist a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția, Italia, Marea Britanie, SUA, Franța și în Scandinavia, precum și cu orchestre importante din România. În cadrul Festivalul Internațional „Mozart" din Cluj-Napoca, susţine concerte alături de artişti internaţionali de renume, precum: Robert Levin, Jaap Schröder sau Malcolm Bilson. Din 2017 realizează la casa de discuri Centaur Label Inc. din SUA împreună cu violonistul Artur Kaganovskiy înregistrarea Sonatelor pentru vioară și pian de J. Brahms, C. Franck, Cl. Debussy, precum și a Sonatinelor de Fr. Schubert. Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin".

CONCERTUL URMĂTOR
Eveniment online
Înregistrarea concertului de joi, 8 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 9 aprilie.
CONCERT SUSȚINUT DE FORMAȚIILE CAMERALE DE SUFLĂTORI ALE FILARMONICII
G.Donizetti: Sinfonia în sol minor
C.Gounod: Mica simfonie
G.Mahler - J. F. Taillard: Kindertotenlieder nr. 1. „Nun will die Sohn' so hell aufgeh'nˮ 
J. S. Bach - J. F. Taillard: Concertul brandenburgic nr. 6

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 06:26:07 Ora de vară a Europei de Est