Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Maratonul lecturii independente la Eco-Școala ,,Avram Iancu” din Oradea

Campania națională ,,Toată școala citește”

Maratonul lecturii independente la Eco-Școala ,,Avram Iancu” din Oradea

Înainte de pandemie, elevii din clasele primare din școala noastră s-au alăturat campaniei naționale ,,Toată școala citește", inițiată de Anca Tîrcă (fost trainer național la Ministerul Educației).

Astfel, după întoarcerea la școală, am continuat fiecare clasă cititul, zilnic, într-un mod sau altul.
În lectură cele patru volume din colecția ,,Țup", ale lui Alex Donovici
După întâlnirea de pe Zoom, din semestrul întâi, cu scriitorul Alex Donovici, elevii casei a II-a C și-au achiziționat cu autograf la unison, cele patru volume din colecția ,,Țup" și au pornit într-un maraton organizat al lecturii independente.
Primul volum l-au citit în luna februarie, fiecare în ritm propriu. În ultima zi a lunii, a venit momentul discuțiilor pe baza conținutului cărții ,,Țup, imposibil e doar un cuvânt".
Am pornit de la vizionarea unor materiale video despre carte. Ne-am oprit asupra titlului, dedicației, cuprinsului, mesajelor desprinse. Apoi au completat enunțuri date cu informații din carte, au argumentat motivele pentru care le-a plăcut cartea, au găsit asemănări și deosebiri între ȚUP și fiecare dintre ei, au descoperit curiozități despre ciocârlie, au desenat ce momente au dorit din carte... și au dat startul volumului al doilea la citit pe luna martie.
Cu siguranță, fiecare a învățat câte ceva din primul volum și abia asteptăm să aflăm despre alte aventuri ale lui Țup și ale prietenilor săi!
Luna martie a fost luna în care elevii au citit volumul al doilea ,,Țup, salvatoarea iernii", al lui Alex Donovici.
 Fiecare a citit în ritm propriu cartea având și o fișă de monitorizare a lecturii independente (alt model față de luna anterioară). Folosindu-ne de tabla Jamboard, am pregătit o activitate integrată specială pentru fixarea și verificarea conținutului cărții.
Astfel:*au urmărit un booktrailer de pe youtube cu povestea *au enumerat elementele componente ale cărții (coperte, pagini, cuprins, ilustatii etc) *au citit împreună cinci minute *au rezolvat un rebus (pentru care îi mulțumim d-nei prof. Aurica Cozma!) *au completat ,,Harta textului" *au făcut câteva exerciții de vocabular *au compus un bilet de mulțumire lui Țup *au găsit 1-3 lucruri ce i-au impresionat mai mult *au enumerat cinci reguli eco de protejare a mediului înconjurător  *au comparat primele două volume, găsind asemănări și deosebiri.
Mulțumim pentru oportunitatea de a-l cunoaște pe autorul acestor cărți deoarece e vizibil impactul ce l-a avut asupra elevilor din clasa noastră plăcerea de a descoperi tainele cititului prinzând rădăcini... Dăm startul volumului al treilea ,,Țup și pădurea încremenită" pentru luna aprilie.
S-au molipsit până și florile!
Povestindu-le despre ce citim colegilor din clasa florilor, clasa a II-a A (prof. Cozma Aurica), le-am stârnit curiozitatea, și ni s-au alăturat acestui maraton al lecturii independente, procurându-și și ei cele patru volume pline de învățături, scrise și redactate grafic într-un mod atractiv, iar colaborarea în cadrul activităților ce s-au derulat după lecturarea primelor volume a fost una constructivă.
Prof. Monica Toader
 
Ce plăcută zăbavă v-ați mai găsit, stimată doamnă profesor!
Scriitorul Alex Donovici o fi aflând despre isprava voastră?
Nota 10 cu felicitări, clasei a II-a C, dimpreună cu Monica cea Grozavă, dar și celor care s-au molipsit, florilor din a II-a A și doamnei prof. Cozma Aurica!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Maratonul lecturii independente la Eco-Școala ,,Avram Iancu” din Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:41:53 Ora de vară a Europei de Est