Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Maratonul lecturii independente la Eco-Școala ,,Avram Iancu” din Oradea

Campania națională ,,Toată școala citește”

Maratonul lecturii independente la Eco-Școala ,,Avram Iancu” din Oradea

Înainte de pandemie, elevii din clasele primare din școala noastră s-au alăturat campaniei naționale ,,Toată școala citește", inițiată de Anca Tîrcă (fost trainer național la Ministerul Educației).

Astfel, după întoarcerea la școală, am continuat fiecare clasă cititul, zilnic, într-un mod sau altul.
În lectură cele patru volume din colecția ,,Țup", ale lui Alex Donovici
După întâlnirea de pe Zoom, din semestrul întâi, cu scriitorul Alex Donovici, elevii casei a II-a C și-au achiziționat cu autograf la unison, cele patru volume din colecția ,,Țup" și au pornit într-un maraton organizat al lecturii independente.
Primul volum l-au citit în luna februarie, fiecare în ritm propriu. În ultima zi a lunii, a venit momentul discuțiilor pe baza conținutului cărții ,,Țup, imposibil e doar un cuvânt".
Am pornit de la vizionarea unor materiale video despre carte. Ne-am oprit asupra titlului, dedicației, cuprinsului, mesajelor desprinse. Apoi au completat enunțuri date cu informații din carte, au argumentat motivele pentru care le-a plăcut cartea, au găsit asemănări și deosebiri între ȚUP și fiecare dintre ei, au descoperit curiozități despre ciocârlie, au desenat ce momente au dorit din carte... și au dat startul volumului al doilea la citit pe luna martie.
Cu siguranță, fiecare a învățat câte ceva din primul volum și abia asteptăm să aflăm despre alte aventuri ale lui Țup și ale prietenilor săi!
Luna martie a fost luna în care elevii au citit volumul al doilea ,,Țup, salvatoarea iernii", al lui Alex Donovici.
 Fiecare a citit în ritm propriu cartea având și o fișă de monitorizare a lecturii independente (alt model față de luna anterioară). Folosindu-ne de tabla Jamboard, am pregătit o activitate integrată specială pentru fixarea și verificarea conținutului cărții.
Astfel:*au urmărit un booktrailer de pe youtube cu povestea *au enumerat elementele componente ale cărții (coperte, pagini, cuprins, ilustatii etc) *au citit împreună cinci minute *au rezolvat un rebus (pentru care îi mulțumim d-nei prof. Aurica Cozma!) *au completat ,,Harta textului" *au făcut câteva exerciții de vocabular *au compus un bilet de mulțumire lui Țup *au găsit 1-3 lucruri ce i-au impresionat mai mult *au enumerat cinci reguli eco de protejare a mediului înconjurător  *au comparat primele două volume, găsind asemănări și deosebiri.
Mulțumim pentru oportunitatea de a-l cunoaște pe autorul acestor cărți deoarece e vizibil impactul ce l-a avut asupra elevilor din clasa noastră plăcerea de a descoperi tainele cititului prinzând rădăcini... Dăm startul volumului al treilea ,,Țup și pădurea încremenită" pentru luna aprilie.
S-au molipsit până și florile!
Povestindu-le despre ce citim colegilor din clasa florilor, clasa a II-a A (prof. Cozma Aurica), le-am stârnit curiozitatea, și ni s-au alăturat acestui maraton al lecturii independente, procurându-și și ei cele patru volume pline de învățături, scrise și redactate grafic într-un mod atractiv, iar colaborarea în cadrul activităților ce s-au derulat după lecturarea primelor volume a fost una constructivă.
Prof. Monica Toader
 
Ce plăcută zăbavă v-ați mai găsit, stimată doamnă profesor!
Scriitorul Alex Donovici o fi aflând despre isprava voastră?
Nota 10 cu felicitări, clasei a II-a C, dimpreună cu Monica cea Grozavă, dar și celor care s-au molipsit, florilor din a II-a A și doamnei prof. Cozma Aurica!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Maratonul lecturii independente la Eco-Școala ,,Avram Iancu” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 20 aprilie 2021