Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Actorul Eugen Țugulea împlinește 90 de ani

Sâmbătă, 10 aprilie,

Actorul Eugen Țugulea împlinește 90 de ani

Pentru mine, familia şi profesia sunt pe același plan. Le-am tratat cu aceeași dragoste şi răspundere. Am încercat să nu trișez cu niciuna dintre ele.(Eugen Țugulea - UNITER)

Teatrul ,,Regina Maria" îl sărbătorește sâmbătă, 10 aprilie 2021, pe actorul Eugen Țugulea, care împlinește respectabila vârstă de 90 de ani, dintre care 66 i-a petrecut pe scenă, locul de unde încă se adresează publicului spicuind versuri din Antologia lirică românească și universală.
Domnul Eugen Țugulea a jucat pe parcursul carierei sale de actor dramatic peste 140 de roluri, toate pe scena Teatrului din Oradea, la conducerea căruia s-a și aflat timp de aproape 14 ani, cu două mandate de director, între anii1960-1968, 1972-1977. Ca actor a debutat imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din București, cu rolul Popescu în O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, în anul 1955, an în care s-a înființat secția română a Teatrului de Stat Oradea. Pentru activitatea sa dramatică și lirică a fost răsplătit în cadrul Galei Premiilor UNITER cu Premiului special pentru o viață dedicată teatrului și poeziei în anul 2016.
A fost profesor de actorie la Școala Populară de Artă din Oradea și profesor de expresivitatea vorbirii scenice la Secția de Actorie a Facultății de Muzică din Oradea, iar după 1990 a contribuit, cu dedicare și mândrie, la înființarea trupei de teatru școlar la Liceul „Nicolae Bălcescu" din Gyula (Ungaria). Este și autorul unei cărți cu caracter autobiografic Unele mărturisiri (ale lui Chiț-Chiț-Roade-Tot) despre sine, despre alții și... altele.
Dintre rolurile cele mai importante,interpretate de către domnul Țugulea cu implicare și corectitudine, atribute observate deseori și de critica de specialitate, amintim David Mărian din spectacolul Horia de Mihail Davidoglu, rolul principal în spectacolul Mihai Viteazul (de Octav Dessila), Mircea (Io, Mircea Voievod de Dan Tărchilă), Greenwald - un avocat versat, în Revolta de pe Caine (de Herman Wouk) și Un Ioviţă (Cartea lui Ioviţă de Paul Everac). Unul dintre rolurile considerate de referință este rolul Farfuridi (O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale).
Deși a ieșit de mulți ani la pensie, Eugen Țugulea susține încă recitaluri de poezie, reușind fie să trezească, fie să întrețină în rândul spectatorilor dragostea pentru universul liric creator de emoție și reverie.
Din păcate, din cauza restricțiilor, nu îl putem sărbători pe domnul Țugulea așa cum i se cuvine unui actor, pe scenă, în sală, ci ne vom întâlni on-line, mai întâi joi, 8 aprilie, de la ora 18.30, cu un interviu la TVR Cluj, în cadrul emisiunii „Actual Regional", unde se va vorbi despre artă, responsabilități și echilibru, urmând ca vineri, 9 aprilie, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Teatrului ,,Regina Maria", să fie difuzat spectacolul Rapsodii, parodii, un buchet de poezii, spectacol care îmbracă forma celor patru anotimpuri, în grupaje care sugerează stări și situații proprii acestora, în care poezia originală se întâlnește cu parodia versurilor altor poeți de rezonanță ai epocii parodiați de pana subtilă și ironia fină a autorului. Spectacolul a avut premiera în anul 2014 și are durata de 70 de minute (fără pauză).
Sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 20.00, tot pe pagina de Facebook a Teatrului ,,Regina Maria" va fi difuzat spectacolul Cu mâne zilele-ți adaogi, recital a cărui premieră a fost dedicată comemorării a 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. Recitalul cuprinde cele mai importante poeme ale poetului nepereche, Luceafărul şi Scrisoarea III, alături de poeziile Odă în metrul antic şi Cu mîne zilele-ţi adaogi. Spectacolul a avut premiera online în data de 15 iunie 2020, iar durata acestuia este de o oră.
Vă invităm să-l sărbătorim împreună pe omul și actorul Eugen Țugulea, cu o adâncă reverență, pentru 90 de ani de viață, pentru 66 de ani de teatru și cât mai mulți în continuare, sănătoși și inspirați! Accesul la evenimente este gratuit.
Ramona Gabriela Nemeș
 
La mulți ani, cu sănătate și cu respectul cuvenit, distinse domnule director Eugen Țugulea!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email

marţi, 20 aprilie 2021