Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului

În atenția pescarilor recreativi/sportivi

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021 este în vigoare de la 19 martie 2021.

Acesta prevede următoarele reglementări:
Prohibiția generală (pescuitul interzis, cu excepția păstrăvului) perioada 9 aprilie - 7 iunie inclusiv;
Șalăul și bibanul se află în prohibiție anul acesta între 20 martie - 7 iunie.
Din fericire pentru iubitorii pescuitului la salmonide am reușit să menținem sezonul de pescuit la păstrăv între 1 aprilie și 30 septembrie. Prelungirea sezonului cu o lună și jumătate realizată în premieră anul trecut și menținerea acestuia în 2021 nu sunt întâmplătoare, Asociația Aqua Crisius realizând demersurile necesare pe lângă autoritățile din domeniu în acest sens, întrucât perioada admisă la pescuitul păstrăvului în România era, în mod nejustificat, cea mai scurtă din Europa, fără a ține cont de nevoile de înmulțire ale păstrăvilor.
 Începând cu anul 2021, zona de pescuit Valea Iadului, administrată de R.N.P. Romsilva, Direcția Silvică Bihor în parteneriat cu A.P.S. Aqua Crisius are o nouă zonare, care prevede următoarele regimuri de pescuit:
De la izvoare până la baraj Leșu și de la Pod Pensiune Apuseni Wild - Baraj Munteni - cu eliberarea tuturor capturilor (sistem catch&release)
Între Baraj Leșu - Pod Pensiune Apuseni Wild și baraj Munteni - confluență cu Crișul Repede pescuitul recreativ/sportiv la păstrăv este permis numai cu reținerea a maximum trei exemplare pe zi, măsurând peste 25 cm lungime individuală.
 De asemenea, în Ordinul de prohibiție este prevăzută interzicerea pescuitului la mai puțin de 500 m de la podurile care au cel puțin un picior în albia minoră a cursurilor de apă în perioada 1 noiembrie 2021 - 15 martie 2022. Aceleași măsuri fiind valabile și în zonele de protecție pentru resursele acvatice vii, râul Crișul Repede zona aval golf Sântion 47°04'45.9"N 21°48'39.2"E până la localitatea Tărian, priza de captare canalul Crișurilor Tărian 47°5'17.16"N 21°47'2.01"E și râul Crișul Repede, comuna Sântandrei/localitatea Sântion, 500 m aval 47°4'53.38"N 21°50'16.25"E și amonte 47°4'47.13"N 21°50'49.84"E de priza de apă Stație sortare balastieră Aquaserv Sântion.
Amintim pe această cale că pescuitul în prohibiție constituie contravenție, sancționată cu amendă de la 600 la 1.000 de lei + suspendare permisului de pescuit timp de 90 de zile, iar în cazul în care există capturi, fapta poate reprezenta o INFRACȚIUNE (pescuitul reproducătorilor prin orice mijloace, în perioada de prohibiție), caz în care se poate deschide chiar dosar de urmărire penală.
Andrei Togor
Aqua Crisius

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:25:41 Ora de vară a Europei de Est