Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități și consiliere pentru tinerii din centrul Dignitas

În vederea îmbunătățirii relațiilor sociale

Activități și consiliere pentru tinerii din centrul Dignitas

La Centrul Social Dignitas din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea a avut loc o activitate de grup cu beneficiarii centrului, cu scopul îmbunătățirii relațiilor sociale.

Dacă în urmă cu câteva zile au gătit gogoși, pe care le-au savurat împreună la o mică ,,șuetă" cu mult entuziasm, la inițiativa psihologului centrului, d-na Ioana Cîmpan, au participat la activități de dezvoltare a imaginii de sine.
Centrul social cu destinaţie multifuncţională ,,Dignitas" este o unitate de asistenţă socială destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, nu au locuinţă şi nu dispun de mijloacele financiare necesare închirierii sau cumpărării unei locuinţe.
Clădirea centrului Dignitas este proprietatea municipiului Oradea și are o capacitate optimă de cazare de 28 de persoane, fiind structurată pe două unităţi de cazare, oferind condiţii de trai la standarde europene, fiind dotată și utilată corespunzător nevoilor tinerilor.
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea oferă prin personalul specializat servicii sociale beneficiarilor centrului, în mod gratuit: programe de integrare socială, profesională şi consiliere de diferite tipuri, urmărind pregătirea tinerilor pentru o viaţă independentă, acumularea deprinderilor şi elementelor necesare autogospodăririi, autoîntreţinerii, împlinirea nevoilor sociale urgente şi permanente, suport în găsirea şi menținerea unui loc de muncă, stimulare pentru a-şi continua studiile, clarificarea situaţiei juridice (acte de identitate, studii) şi medicale (prin medicul de familie).
Din 2014, de la începutul proiectului şi până în prezent, au fost cazaţi un număr de 50 de beneficiari. În urma pregătirii cu succes a tinerilor pentru o viaţă independentă, prin învăţarea deprinderilor sociale de bază, cum ar fi: managementul banilor, dezvoltarea deprinderilor de luare personală a deciziilor, identificare, obţinerea şi păstrarea unei locuinţe, îngrijire personală, stabilirea şi planificarea viitorului, 36 de beneficiari au părăsit Centrul ,,Dignitas" pentru a începe o viaţă independentă, fără a mai avea nevoie de asistenţă socială. În prezent sunt cazați un număr de 14 beneficiari, 11 dintre aceștia fiind angajați, iar trei tineri, care au lucrat în domeniul horeca, grav afectat de pandemie, sunt în prezent în căutarea unui loc de muncă.
,,Scopul funcționării Centrului social cu destinație multifuncțională ,,Dignitas" este dobândirea deprinderilor pentru o viaţă independentă, dobândirea unor abilități psihosociale care să le permită tinerilor să ducă o existenţă fără a depinde de asistenţă din partea societăţii. Alături de colegii din D.A.S.O. și din cadrul centrului încercăm să îi îndrumăm și să îi integrăm pe tinerii noștri, ne bucurăm pentru fiecare reușită a lor, atât profesională cât și personală, și suntem încrezători că vor deveni oameni de bază în societatea noastră", a declarat Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.
Până în luna februarie 2021 a funcționat și Centrul Social Candeo, pentru tinerele provenind din sistemul de protecție a copilului, centru care s-a desființat pentru că beneficiarele, cu sprijinul asistenților sociali din centru, au reușit să se integreze în societate și au părăsit centrul.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Activități și consiliere pentru tinerii din centrul Dignitas.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:10:59 Ora de vară a Europei de Est