Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Zece ani, toți pentru mediu, educație pentru toți!

O ediție aniversară și un nou concurs național

Zece ani, toți pentru mediu, educație pentru toți!

Patrula de Reciclare aniversează 10 ani de la lansare, adăugând performanțelor naționale în educația de mediu o activitate remarcabilă în mișcări internaționale importante dedicate combaterii crizei climatice.

Cea mai recentă recunoaștere în acest sens o reprezintă faptul că Patrula de Reciclare se numără printre primele programe de educație de mediu invitate să își ofere experiența pentru fondarea Coaliției Europene pentru Educație de Mediu. Patrula de Reciclare continuă cu o ediție aniversară, susținută de UniCredit Leasing și lansează un nou concurs național pentru școlile din toată țara.
 Platformă de excelență în educația de mediu, instrument de mobilizare a comunităților și model de educație incluzivă
La începutul lunii aprilie se împlinesc 10 ani de când lansam, la Timișoara, Patrula de Reciclare. Ceea ce a început ca un proiect pilot într-un oraș, s-a extins, chiar mai curând decât sperasem, în sute de comunități din toate județele și în București. În următorii opt ani, acest program a bătut record după record, la creativitate, impact și colectare. Până la finalul anului 2019, când a fost preluată de Asociația Volens, Patrula de Reciclare câștigase premiul „Cel mai bun Program al Anului" - Gala Societății Civile 2015 și contribuise la colectarea a peste 8.000.000 kg de deșeuri electrice, în România", spune Andreea Idriceanu Calev, manager comunicare al Asociației RoRec.
Patrula a implicat 4300 de profesori și peste 118.000 de copii și tineri, până în prezent. Ei au avut șansa să încurajeze adoptarea obiceiurilor responsabile în sute de comunități din toată țara, dar și să-și dezvolte abilități esențiale pentru viitor. Lucrând împreună, ei au învățat, au creat și s-au susținut reciproc pentru a atinge un țel comun. Patrula a însemnat o experiență de integrare reușită pentru copii cu dizabilități, în situație de abandon școlar sau defavorizați din punct de vedere material.
„Ambasadori" ai României în mișcări europene și internaționale de mediu
În ultimii ani, Patrula include mai multe teme de mediu de actualitate. În plus, a însemnat, pentru școlile, profesorii și tinerii implicați și oportunitatea de a-și pune în valoare participarea la unele dintre cele mai importante mișcări internaționale de mediu.
Patrula de Reciclare are deja o tradiție în marcarea marilor sărbători legate de mediu. Timp de ani de zile au fost desfășurate activități de educare și informare de Ziua Internațională a Mediului. Echipele de voluntari organizează acțiuni creative în fiecare an, în luna martie, de Ora Pământului și s-au remarcat și în cadrul Săptămânii Verzi în Uniunea Europeană (EU Green Week), care are loc anual, în luna mai. 
Patrula de Reciclare face parte din „nucleul" a două inițiative dedicate protejării mediului și luptei contra încălzirii globale.
„Este extraordinar că am fost acolo, la „momentul 0", când s-au lansat Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day) și Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu. Am fost invitați de Comisia Europeană să fim printre primele proiecte consultate la crearea Coaliției Europene pentru Educație de Mediu, Patrula fiind considerată un reper în rândul programelor de educație în lupta contra crizei climatice", spune Ada Lungu, președintele Asociației Volens.
O ediție aniversară și un nou concurs național
Ediția a X-a Patrulei de Reciclare este în plină desfășurare și a putut fi lansată, la finalul anului 2020, în condiții extrem de dificile, datorită sprijinului acordat Asociației Volens de către UniCredit Leasing.
,,La UniCredit Leasing, considerăm că educația și protecția mediului sunt două zone-cheie pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Suntem încântați să ne alăturăm, în calitate de susținători, proiectului Patrula de Reciclare, o inițiativă care îmbină elemente din ambele zone. Considerăm că este un proiect cu impact imediat mulțumită acțiunilor de colectare și reciclare, dar și cu un efect pe termen lung, datorită componentei sale educative", declară Daniela Bodîrcă, CEO UniCredit Leasing.
Ediția abordează 10 teme de mediu de actualitate, stabilite cu ajutorul profesorilor coordonatori. Subiectele ediției includ economia resurselor naturale, colectarea responsabilă a diferitelor tipuri de deșeuri reciclabile, reducerea poluării cu plastic, alternative pentru reducerea cantității de gunoi, contribuții la protejarea și refacerea ecosistemului.
Rămânem fideli misiunii noastre și continuăm să „reciclăm" obiceiuri greșite față de mediu și să le transformăm într-o colecție de soluții și de bune practici pentru comunități", anunță Alexandra Arnăutu, directorul programului.
„Nicio baterie la gunoi - 2021"
 Cu ocazia aniversării, Patrula de Reciclare lansează concursul național „Nicio baterie la gunoi - 2021", cu sprijinul E-Recycling Services (ERS). Grădinițe, școli din toată țara pot participa la competiție, colectând baterii și acumulatori uzați. Cele șase premii vor fi acordate în luna iunie echipelor care au predat la reciclare cele mai mari cantități de baterii consumate. Profesorii interesați se pot înscrie la office@patruladereciclare.ro
Nu doar sportivii, artiștii și olimpicii ne reprezintă în lume, ci și copiii și profesorii voluntari în programul Patrula de Reciclare ! Prin recordurile de impact și continuitate, Patrula a devenit o platformă de excelență și bune practici pentru cadrele didactice din toată țara, un model de educație incluzivă și o șansă de afirmare în mișcările globale de combatere a crizei climatice.
Ada Lungu,
președinte Asociația Volens

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 12:40:55 Ora standard a Europei de Est