Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Nouă ne pasă”

,,Dincolo de curriculum”

,,Nouă ne pasă”

În cadrul proiectului educațional ,,Dincolo de curriculum”, elevii clasei a III-a A de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea au vizitat un copil bolnav de cancer dintr-o familie de romi, în cadrul acțiunii planificate pe luna martie, intitulată ,,Nouă ne pasă”.

„Am stat de vorbă cu copilul și cu familia sa și le-am dat câteva lucrușoare. În această acțiune am avut ca partener fundația Hospice Emanuel Oradea, ne-a declarat învățătoarea clasei, institutor Maria Donca.
  Întâmplarea face ca și școala noastră să inițieze o campanie de întrajutorare a celor care locuiesc la groapa de gunoi a orașului, așa că am fost cu copiii și acolo, împreună cu clasa doamnei inst. Rodica Panti, precum și reprezentanți ai fundației „Don Orione”.
 Reporterii au cuvântul
 Ceea ce au gândit și au simțit copiii în timpul celor două acțiuni, putem afla chiar din compunerile lor.
 Dăruind, vom câștiga!
  La fel ca și în anii trecuți, în Postul Sfintelor Paști, am vrut să aducem o rază de lumină și speranță în sufletele unor copii ca și noi.
 În data de 26 martie 2009, am vizitat un copil bolnav de vârsta noastră. Acest copil face parte dintr-o familie de romi alcătuită din opt copii și doi adulți. Fiecare elev din clasa a III-a A am pregătit câte un pachet cu dulciuri, fructe și chiar hăinuțe, pe care le-am dăruit din suflet.
 A doua zi, ne-am deplasat la groapa de gunoi a orașului. Și aici am întâlnit multe persoane fără adăpost, printre care foarte mulți copii care trăiesc în condiții mizere. Și acestora le-am dăruit din suflet alimente și haine.
  Am rămas foarte impresionați de ceea ce am văzut. Ne-am bucurat sincer că am putut și noi ajuta cu puțin niște oameni sărmani. Am promis că vor mai face asemenea acțiuni. (Dalia Merje)
 Și nouă ne pasă!
 Joi, 26 martie 2009, noi, clasa a III-a A, de la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan” din Oradea, ne-am dus să vizităm o familie sărmană de la marginea orașului. Fiecare a pregătit un pachet cu haine, alimente și jucării.
 Ei trăiesc într-o locuință dată de primărie. Locuința avea doar o singură cameră în care locuiesc toți: o fetiță, șapte băieți, mama și tatăl lor. Ne-a fost foarte milă de ei, mai ales de fetița care ținea în brațe o păpușă adevărată, adică un bebeluș de doar o lună.
 Băiatul cel mare, de doar 10 ani, este bolnav de cancer osos, fiindu-i afectat un picior. A fost operat, iar pentru a se putea vindeca i s-a montat un aparat special. Soarta a fost foarte crudă cu el!
 Din această vizită, am învățat să mă mulțumesc cu ce am, văzându-i pe cei care nu au și sunt atât de necăjiți!
 Vineri, am plecat cu autocarul, împreună cu clasa a II-a B, să vizităm groapa de gunoi a orașului. Lângă groapa de gunoi trăiesc oameni în colibe care își câștigă existența scormonind prin gunoaiele pe care le aduc acolo mașinile.
 Am trecut pe la trei colibe în care locuiau adulți și copii, din care numai una avea pereți, celelalte două erau făcute numai din cartoane și covoare. Acolo am zărit un biet cățeluș care nu avea un picior. Pe jos erau cârpe și pleduri care formau, cât de cât, un pat. Doamna învățătoare ne-a spus că ei dorm aici și vara și iarna.
 Fiecare dintre noi a pregătit un pachet în care erau haine, jucării și mâncare, pe care le-am dat copiilor care trăiau acolo. Copiii s-au bucurat foarte mult de cadourile primite, iar eu am fost mulțumită că am făcut o faptă bună! (Ruzsa Antonia)
 Și ei sunt ca noi
 Elevii clasei a III-a A, împreună cu doamna învățătoare Maria Donca, ne-am hotărât să întindăm o mână de ajutor unor semeni de-ai noștri.
 Dacă anul trecut am fost în vizită la azilul de bătrâni, și am renunțat la câte o jucărie pentru a o dărui copiilor orfani, acum, în Postul Paștelui, am făcut o vizită unui copil rom, bolnav, care provine dintr-o familie numeroasă de zece membri.
 Ajutați de părinți, am pregătit pachete cu alimente, dulciuri, haine și jucării pe care le-am dăruit cu drag băiețelului bolnav și fraților lui.
 În ziua următoare, împreună cu ,,vecinii” noștri, elevii clasei a II-a B (inst. Panti Rodica), am mers la groapa de gunoi a orașului Oradea pentru a-i ajuta pe cei care locuiesc acolo în condiții neplăcute. Și acestora le-au pregătit mâncare și haine.
 În urma acestor acțiuni, am rămas surprinși de felul în care trăiesc alți oameni și ne-am hotărât să mai desfășurăm astfel de activități. (Merje Andra)
 Bucurii pentru cei triști
 Împreună cu doamna învățătoare Donca Maria, am plecat la o familie cu șapte băieți și o fetiță. Într-o odaie mică locuiesc zece persoane: copii și părinți. Cel mai mare băiat are o problemă la piciorul stâng. Are un aparat la acest picior și nu se poate deplasa. Le-am dus mâncare, haine și mici cadouri.
 Au fost bucuroși de vizita noastră, iar noi le-am promis că îi vom căuta și la vară.
  A doua zi, cu toții am plecat la groapa de gunoi a orașului unde trăiesc mai multe familii. Le-am dus mâncare și haine. Totul în jurul nostru era ca în altă lume: piramide de gunoi, sticle, flacoane și pene. O lume a murdăriei, în care cei care trăiesc se luptă zilnic pentru supraviețuire.
 Toți ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu că avem o familie, o casă și o viață frumoasă! (Șandor Antonia Cristina)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:47:24 Ora de vară a Europei de Est