Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

La Oradea se va construi cel mai modern spital de boli infecțioase din România

Dacă spune domnul primar... e ca și construit, iar domnul președinte Ilie Bolojan știe ce știe!

La Oradea se va construi cel mai modern spital de boli infecțioase din România

Oradea va avea cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țara noastră, care va costa nu mai puțin de 128.000.000 de euro, bani europeni.

Anunțul a fost făcut de către primarul Florin Birta în cadrul unei conferințe comune, la care au participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Oradea și arhitectul Abduraman Redin, care are o experiență de 18 ani în proiectarea de unități spitalicești, fiind implicat și în reabilitarea Maternității Oradea.
De altfel, tot joi (29 aprilie), în ședința de Consiliu Local s-au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, urmând ca obiectivul de investiții să fie depus spre finanțare din fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027.
Conform primarului Florin Birta, în prezent sunt trei locații (pe str. Izvorului, pe str. Republicii și pe Aleea Ștrandului) unde funcționează diferite spitale care nu mai corespund standardelor și cerințelor actuale de calitate, iar pentru secțiile de boli infecțioase și pneumologie infrastructura actuală este subdimensionată față de cea necesară. Prin construcția noului spital se urmărește gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor actuale de calitate.
„Acest spital este unul foarte necesar mai ales în contextul actualei pandemii și este un spital care demonstrează încă o dată că parteneriatul dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean funcționează și atâta timp cât acest parteneriat funcționează, lucrurile vor merge în direcția bună, atât pentru Oradea, cât și pentru județul Bihor. Anul trecut am început să discutăm și am ajuns la concluzia că va trebui să construim acest nou spital, care să reunească toate cele trei locații menționate. S-a realizat un studiu de prefezabilitate, iar acum suntem în situația în care aprobăm indicatorii tehnico-economici ai noului spital", a declarat primarul Florin Birta.
După cum s-a anunţat anul trecut, prin colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa urmează să fie construit un nou spital de boli infecţioase şi pneumologie. 
Spitalul va putea fi adaptat oricând cerinţelor unor epidemii
Detalii privind spitalul au fost prezentate de către dr. Gheorghe Carp. Acesta a precizat că spitalul va fi o construcție de patru etaje, cu o capacitate de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, locurile putând fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități. La aceasta se adaugă paturi în regim de spitalizare de zi și 11 de paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de 249 de paturi minim - 326 de paturi maxim.
„Cu toate că anul 2020 a fost un an de pandemie generat de coronavirus, a avut și efecte bune, de exemplu faptul că în Oradea se va realiza o astfel de investiție. Trebuie să avem un spital care să corespundă nevoilor secolului XXI, iar acest spital va fi cu siguranță cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România. Clădirea va fi în aşa fel construită încât oricând să se poată adapta cerinţelor unei epidemii, de asemenea va putea fi adaptată în situaţii pandemice inclusiv prin creşterea numărului de paturi de terapie intensivă. Este foarte important de menționat că în acest proiect sunt cuprinse toate dotările, inclusiv mobilier, pentru tot spitalul, astfel încât atunci când va fi gata, va fi complet dotat şi adaptat cerinţelor din zilele noastre", a precizat senatorul Carp.
Spitalul va fi o clădire care va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI: saloane de maximum două paturi, cu presiune negativă, în așa fel încât transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc și toate cele necesare ca actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Spitalul va avea și un compartiment de primiri urgențe, camere de tratament și monitorizare, trei izolatoare, un ambulatoriu integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialități, săli de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situații speciale.
De asemenea, noul spital va avea și o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu șase locuri pentru persoane cu dizabilități și 139 de locuri pentru biciclete. Aceste locuri vor fi distribuite între parcarea subterană și parcajele la sol. Suprafața totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafața desfășurată este de 40.334 mp. Conform studiului de fezabilitate aprobat în ședința CL, valoarea totală a investiției se ridică la 128.332.280 euro.
Arhitectul Abduraman Redin a menționat la rândul său că la baza realizării proiectului noului spital au stat trei criterii principale și anume flexibilitate, securitate și eficiență. Astfel că la realizarea studiului de fezabilitate, după consultări cu medici și epidemiologi, precum și arhitecți, au fost anunțate cerințele unui spital modern, care să îmbine concepte de securitate atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale şi care, totodată, să fie eficient atât economic, cât și prin utilizarea corectă a spațiilor.
Legat de acest subiect, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a anunțat că proiectul urmează să fie depus pentru finanțare din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar Primăria Oradea și Consiliul Județean vor demara împreună procedura de achiziție necesară, astfel încât în primăvara anului 2022 lucrările de construcție să fie începute, iar spitalul să fie gata până în 2025. (B.P.)

Trimite email

marţi, 11 mai 2021