Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Invitatul întâlnirii: dna comisar de poliție Lavinia Papp, psiholog principal, specialist criminalist

Joi, la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră ,,Agora”

Invitatul întâlnirii: dna comisar de poliție Lavinia Papp, psiholog principal, specialist criminalist

Joi, 6 mai 2021, la nivelul C.C.O.C. din cadrul Universității ,,Agora" s-a desfășurat, o dezbatere online pe probleme de interes pentru studenții de la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Domeniul Drept, Domeniul Științe administrative, Programul de studii: Poliție locală și programul de studii: Științe penale și criminalistică (SPC).

Dezbaterea a vizat aspecte de natură practică, exemplificări, spețe, iar demersul face parte din acțiunea intreprinsă de către Universitatea ,,Agora", prin C.C.O.C., la recomandarea unor angajatori care au specificat în întâlnirile cu reprezentanții Universității, că aceste întâlniri sunt benefice pentru viitorii absolvenți.
Studenții interesați au participat la această întâlnire la care a fost invitată dna comisar de poliție Lavinia Papp, psiholog principal, specialist criminalist, expert poligraf, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Dna Lavinia Papp le-a vorbit studenților despre organizarea profesiei de psiholog criminalist și despre aparatul poligraf. Aceasta a arătat că poligraful este un aparat medical care înregistrează modificările psihofiziologice ale persoanei examinate pe parcursul adresării unui set de întrebări. Aparatul monitorizează ritmul cardiac, pulsul, tensiunea arterială, respirația etc. La baza folosirii tehnicii poligraf stă faptul că o minciună spusă conștient, pe lângă efortul mintal pe care îl necesită, produce și o anumită stare de tensiune emoțională (teamă). Producerea tensiunii emoționale își are originea în declanșările involuntare ale sistemului neurovegetativ concomitent conștientizării pericolului și în întârzierea prin aceasta a instinctului de autoconservare.
Ca rezultat apare un întreg cortegiu de reacții fiziologice ce pregătesc organismul pentru a face față situației.
Poligraful  NU înregistrează minciuna ca atare, ci modificările fiziologice ale organismului în timpul variatelor stări emoționale care însoțesc simularea.
Conform teoriei „reacției determinate de infracțiune", persoana vinovată reacționează când minte, deoarece întrebările provoacă emoții sau trăiri care au existat în momentul comiterii infracțiunii (Barland, 1988).
Astfel, la finalul examinării, se obțin diagrame pe baza cărora specialiștii se pot pronunța cu privire la existența sau inexistența caracteristicilor specifice comportamentului simulat în raport cu fapta cercetată.
De asemenea, dna comisar le-a vorbit studenților despre originile poligrafului, care datează din anul 1895, pe când cunoscutul antropolog italian Caesare Lambroso (primul care stabilește, pe baza unui șir lung de observații, stigmatele corporale după care pot fi recunoscuți răufăcătorii) experimenta un aparat primitiv ce măsura variațiile de puls cu ajutorul unui cilindru pe care era aplicat negru de fum, acesta fiind învârtit de un mecanism de ceasornic.  Apoi, în 1917, William Moulton Marston, absolvent al Facultății de psihologie în cadrul Universității Harvard și ulterior profesor de psihologie în cadrul Universității Americane din Washington D.C., este cel care a utilizat pentru prima dată valoarea presiunii sistolice ca metodă de detectare a minciunilor.
Chirurgul cardiovascular de origine scoțiană, Lewis MacKenzie, (1853-1925) în cercetările sale efectuate pe diverse patologii cardiace, a dezvoltat aparatul numit de către el the ink polygraph, poligraful cu cerneală. Scopul acestuia a fost de a înregistra simultan diferențele de puls arterial și venos, adică aritmiile.
Evenimentul s-a desfășurat online pe durata a două ore, iar întrebările adresate invitatei dovedesc interesul și dorința studenților noștri de a acumula cunoștințe din acest domeniu de activitate.
Mulțumim tuturor specialiștilor care sunt implicați în diseminarea informațiilor privind profesiile pe care le exercită, care se străduiesc, de fiecare dată, să împărtășească studenților noștri din experiența lor și afirmăm, fără tăgadă, că fără știința și implicarea lor, munca noastră ar fi mult mai grea.
Mulțumim și suntem recunoscători dlui Florin Lăzău, șef Serviciu Criminalistic în cadrul I.P.J. Bihor, pentru profesionalism și implicare.
Laura Boșca

Trimite email

luni, 21 iunie 2021