Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Ocrotind natura, ne îmbunătățim viața”

Proiectul de parteneriat internațional

„Ocrotind natura, ne îmbunătățim viața”

Marți (31 martie 2009), în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, a avut loc un spectacol prilejuit de o nouă întâlnire a partenerilor din cadrul proiectului educațional internațional „Ocrotind natura, ne îmbunătățim viața”. Din 20 octombrie 2008 (și până la 1 iunie 2009), elevi și dascăli din trei școli, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea (clasele a II-a F și G, înv. Iosif Româneac și Marioara Pantea, a IV-a A, înv. inst. Aurelia Vesa), Școala Bilingvă din Micherechi – Ungaria (prof. Ruzsa Zoltan – directorul școlii, Ruzsa Floare, Maria Martin și Eva Pătcaș) și Școala cu clasele I-IV din Bicaci, comuna Gepiu (înv. Anda Piscoi), derulează proiectul educațional internațional „Ocrotind natura, ne îmbunătățim viața

  "Fenomenele de poluare nu cunosc distanțe și nu țin seama de frontiere”
 „Protejarea planetei Pământ, casa noastră a tuturor, este o problemă care trebuie să ne preocupe pe toți, adulți și copii, deoarece fenomenele de poluare nu cunosc distanțe și nu țin seama de frontiere. Ignorarea măsurilor ecologice de apărare a mediului poate declanșa  o criză ecologică având consecințe grave. De aceea este necesară  formarea conștiinței și conduitei ecologice prin orice demers educativ, școlar sau extrașcolar. Copiii percep ceea ce este în jurul lor, dispun de reprezentări despre mediul natural în care trăiesc și admiră  ccea ce îi înconjoară. Școala trebuie să transforme sentimentele de admirație față de frumusețile naturii în convingeri și deprinderi de protejare a mediului înconjurător. Iar scopul acestui proiect tocmai acest lucru urmărește formarea unei atitudini responsabile și active pentru gestionarea și ocrotirea mediului înconjurător, în vederea menținerii echilibrului ecologic”.
 Astfel ne-a argumentat învățătoarea Marioara Pantea mobilul nașterii acestui proiect  de parteneriat internațional, inclusiv scopul pe care îl urmăresc cadrele didactice implicate în derularea proiectului.
 Pe agenda întâlnirii de ieri, au figurat mai multe activități: vizionarea unui spectacol de teatru în limba română la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, vizitarea principalelor obiective și monumente cultural-istorice din centrul municipiului Oradea, prezentarea și vizitarea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, plantarea a doi arbuști ornamentali în grădinița școlii, spectacolul artistic, precum și o „incursiune” în stațiunea cu nuferi – o ieșire la Băile Felix.
 De la „Cărticica de colinde” la regalul artistic
 În decembrie 2008, la prima întâlnire de proiect, care s-a desfășurat la Micherechi (în Ungaria), au participat membrii echipei de proiect și un grup restrâns de elevi din Oradea. Atunci, partenerii orădeni le-au făcut cadou gazdelor (elevilor și dascălilor parteneri) câteo „Cărtică de colinde”. Acum, i-a primit cu o expoziție și un regal artistic de toată pomina, cuprinzând dansuri populare, dans sportiv, dans de societate, un grupaj de cântece despre natură și un grupaj de cântece din repertoriul internațional, în mai multe limbi europene. La final, gazdele le-au dăruit partenerilor de proiect din Ungaria câteo felicitare și un coșuleț în formă de iepuraș cu un ou de ciocolată, ca simbol a prieteniei și un dar de Sfintele Paști care se apropie.
 În cadrul expoziției (care poartă chiar numele proiectului), au fost expuse desene și lucrări realizate de elevii orădeni implicați în proiect pe tema ocrotirii naturii.
Următoarea întâlnire de proiect va avea loc  în luna mai, la Micherechi, care se va solda cu vizitarea renumitei sere din localitate. Dar până atunci, elevii orădeni vor mai desfășura și alte activități ecologice în curtea și grădinița școlii.
 Să mai spunem că la spectacolul din sala festivă, artiștii și echipa de proiect au fost onorați de prezența unor reprezentanți ai Casei Corpului Didactic Bihor (inst. Rodica Popa, profesor metodist al C.C.D. Bihor) și conducerea liceului gazdă (director – prof. Mihai Vesa, director adjunct – prof. Ioan Pirtea ) care au salutat distinșii oaspeți, au felicitat artiștii pentru minunatul spectacol oferit și au urat succes în derularea proiectului de parteneriat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ocrotind natura, ne îmbunătățim viața”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 27 mai 2020