Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 11 sunt într-un stadiu avansat de execuție

Modernizarea acestei unități de învățământ se realizează prin fonduri europene

Lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 11 sunt într-un stadiu avansat de execuție

Lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 11 se află într-un stadiu avansat, reabilitarea Corpului B și C fiind finalizată, în timp ce acum se lucrează la terminarea lucrărilor și la Corpul A.

Modernizarea acestei unități de învățământ se realizează prin fonduri europene prin Program Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 10: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.
Lucrările de reabilitare fațade și amenajări interioare, reabilitări instalații sanitare și electrice la Școala Gimnazială Nr. 11, de pe str. Moscovei, nr. 55 au început la sfârșitul lunii mai a anului trecut.
Executantul lucrărilor este asocierea formată din DRUM ASFALT S.R.L - lider de asociere, TRAMECO S.A. - asociat 1 și S.C LEMACONS S.R.L - asociat 2. Prețul contractului este de 11.481.787,64  lei (fără TVA), iar durata de execuție 18 luni.
,,Școala Gimnazială Nr. 11 este una dintre unitățile de învățământ obligatoriu cu capacitate școlară ridicată, care a înregistrat în ultimii ani consumuri mari de energie și cheltuieli cu utilitățile pe măsură, raportat la consumurile din clădiri de dimensiuni similare, dar eficientizate din punct de vedere energetic. Aceste lucruri au făcut ca reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 11 să devină prioritate de investiții, fiind inclusă în portofoliul de proiecte prioritare ale municipiului", a precizat primarul Florin Birta
Imobilul în care funcționează Școala Gimnazială Nr. 11 este alcătuit din patru corpuri de clădire: Corp A - cinci nivele (S + P+  3 E), Corpul B -  două nivele (P + 1 E), Corpul  C -  trei nivele (P + 2 E şi un nivel sală sport) și Corpul de legătură cu patru nivele (S + P + 2 E). Aceste corpuri găzduiesc atât învățământul primar, gimnazial, cât și programul Școala după școală (activitățile aferente acestuia).
Principalele lucrări executate corpurilor de clădire A, B și C, până în prezent, sunt următoarele: reabilitarea instalațiilor  electrice  și sanitare interioare; montarea sistemului de detecție si alarmare incendiu; montarea sistemului de supraveghere video; montarea instalației electrice de curenți slabi pentru rețea calculatoare; finisaje interioare (înlocuirea pardoselilor interioare în sălile de clasă și spații administrative cu pardoseli din parchet masiv din lemn, iar la grupurile sanitare și coridoare pardoseli din gresie antiderapantă,  zugrăveli interioare, înlocuirea tâmplăriei vechi cu tâmplărie nouă din PVC); reabilitarea fațadelor prin montarea de termosistem și finisaje exterioare cu tencuieli decorative; înlocuirea balustradelor din casele de scară cu balustrade din confecții metalice și placarea treptelor cu gresie.
La Corpul B și Corpul C lucrările enumerate mai sus sunt finalizate, iar la Corpul A acestea sunt în curs de finalizare, fiind realizate într-un procent de până la 70%.
În plus, la Corpul C s-a realizat și extinderea acestuia în zona sălii de sport în vederea amenajării vestiarelor și grupurilor sanitare aferente sălii de sport.
După finalizarea lucrărilor și la Corpul A, va începe reabilitarea corpului de legătură.
În continuare, se vor executa lucrările de amenajare și asfaltare a curții, amenajarea de trotuare și zone verzi, amenajarea terenului multi sport (baschet, handbal, mese ping-pong) și a unui teren de tartan, dar și refacerea împrejmuirii. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:21 Ora de vară a Europei de Est