Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua Copilului Dispărut, marcată la Oradea de polițiștii de prevenire bihoreni

25 mai

Ziua Copilului Dispărut, marcată la Oradea de polițiștii de prevenire bihoreni

Informații utile oferite de polițiștii de prevenire bihoreni copiilor, părinților și profesorilor din Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului Dispărut

În perioada 24 - 25 mai 2021, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au organizat o serie de activităţi preventive, menite să marcheze Ziua Internaţională a Copilului Dispărut - 25 mai.
Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare în rândul copiilor şi conştientizarea populaţiei reprezintă obiectivele principale ale activităţilor care au fost desfăşurate în acest context.
În acest context, poliţiştii de prevenire bihoreni, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea - Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, partenerii de campanie ai polițiștilor bihoreni, au organizat întâlniri în aer liber cu elevi, părinți şi profesori orădeni, ocazie cu care au fost prezentate recomandări adecvate, pe categorii de vârstă, au fost distribuite materiale cu caracter de informare şi mesaje preventive şi de sensibilizare.
Acțiunile preventive au fost derulate în Parcul I.C.Brătianu, în Parcul Salca și în Parcul Lotus din municipiul Oradea, iar temele abordate au vizat părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, paşi de urmat în cazul dispariţiei copilului de acasă, ce trebuie să ştie copiii pentru a fi pregătiţi în cazul în care se rătăcesc sau se pierd, atitudinea pe care trebuie să o adopte în prezența necunoscuților, care sunt consecințele plecării voluntare, fiind acordate recomandări părinților, pentru a preveni plecarea copiilor de acasă.
Totodată, elevii prezenți la aceste activități le-au împărtășit polițiștilor părerile lor referitoare la motivele care i-ar determina pe unii copii să plece de acasă. Vă prezentăm în continuare câteva din opiniile copiilor cu privire la acest aspect:
*„Încerc să îmi pun întrebarea: „De ce ar fugi un copil de acasă?"
 Primul răspuns care îmi vine în minte e acela că nu se simte iubit, că nu știe ce este a avea o familie".
*„Sunt multe motive pentru care un copil alege să plece de acasă, însă de cele mai multe ori eu cred că face asta pentru a fugi de un loc cu amintiri triste, de a pleca de lângă familia din partea căreia nu simte afecțiune".
*„Unii  adolescenți, prin fuga de acasă, vor să demonstreze că pot fi independenți, că pot să protesteze împotriva regulilor stricte ale părinților".
* „Deși sunt o grămadă de motive pentru care un copil ar alege să fugă de acasă, motivul profund care stă la baza celorlalte este lipsa atenției, a comunicării și a iubirii din partea celor dragi".
Poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă
Sfaturi pentru a preveni dispariţia copilului tău
Fii prietenul lui
*Învață-ți copilul să nu intre în discuție cu persoane străine;
*Să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaște;
*Să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, dosit;
*Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuşi ţii neapărat să le poarte, spune-i să nu le ţină la vedere;
*Învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită;
*Pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături;
*Spune-i că la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup împreună cu alţi colegi sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice.
Învaţă-l
*Adresa, numărul de telefon şi numele şi prenumele părinţilor;
*Să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă;
*Să ceară voie părinţilor dacă vrea să plece undeva după ore;
*Să nu deschidă uşa dacă este singur acasă şi nu aşteptă pe nimeni.
Dacă ți-a dispărut copilul...
Acționează imediat dacă crezi că ți-a dispărut copilul:
*Dacă copilul tău lipseşte de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivniţe, subsoluri sau în oricare alte locuri, unde copilul tău s-ar putea ascunde sau ar putea cădea;
*Dacă a dispărut în timp ce vă aflaţi într-un magazin, anunţă agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţă cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112;
*Când sesizezi evenimentul la Poliție, comunică numele copilului, data de naştere, înălţimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgenţă a copilului. Anunţă, de asemenea, momentul în care ai constatat dispariţia!
*Sună gratuit la numărul de urgență 112!
Nu uita!
*Câteva secunde din viaţa ta şi un dram de atenţie în plus pot salva viaţa unui copil!
*Accesează pagina www.politiaromana.ro, secţiunea copii dispăruţi pentru detalii și fotografii!
*Priveşte cu atenţie si chipurile copiilor pe lângă care treci pe stradă!
*Priveşte feţele copiilor singuri care trec pe lângă tine.
*Opreşte-te lângă ei, întreabă-i cum îi cheamă şi ce caută pe stradă.
*Apelează gratuit 112 - Apelul unic de urgenţă, dacă ai văzut aceşti copii!
Fii alături de Poliţia Română pentru a readuce un copil pierdut în sânul familiei!
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Copilului Dispărut, marcată la Oradea de polițiștii de prevenire bihoreni.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:07:22 Ora de vară a Europei de Est