Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au început înscrierile la creșă

D.A.S.O. vă aduce la cunoştinţă că

Au început înscrierile la creșă

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea vă aduce la cunoştinţă că au început înscrierile la creșe pentru anul școlar 2021 - 2022.

 Sesiunea de înscriere se desfășoară pe tot parcursul lunii iunie, până la data de 30.06.2021 inclusiv.
Venind în sprijinul părinților, dorim să facem unele precizări:
Astfel, pentru a evita staționarea la Serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială din cadrul D.A.S. Oradea, aveți posibilitatea să trimiteți cererea și actele necesare înscrierii copilului la creșă pe aplicația pe care am dezvoltat-o special pentru dumneavoastră, accesând acest link: https://das.hform.ro/
Depunerea dosarului se poate face și la sediul instituției după următorul program: luni, marţi şi miercuri: 7.30 - 16.30, joi: 7.30 - 18.30, vineri: 7.30 - 16.00.
De serviciile acordate în creșe beneficiază copiii cu vârsta cuprinsă între 10 luni și 3 ani, ai căror părinți au domiciliul în municipiul Oradea.
Având în vedere că înscrierile se pot face pe toată durata lunii iunie, data depunerii dosarului nu va fi punctată, ci criteriile de departajare sunt următoarele: 
a. Domiciliul părinţilor, cel mai apropiat de creşa la care se solicită înscrierea (dovedit prin copia după actul de identitate) - cinci puncte pentru fiecare părinte. Se punctează pentru creșa cea mai aproape de domiciliul părinților. În cazul reşedinţei în municipiul Oradea, în apropierea creşei solicitate, se vor acorda două puncte.
 b. Locul de muncă al părinţilor/reprezentanţilor legali (care au raportul de muncă/serviciu nesuspendat, dovedit prin adeverinţă de la locul de muncă) - cinci puncte pentru fiecare părinte.
c. Locul de muncă al părinţilor care optează pentru Creşa nr. 15 - Căsuţa prieteniei, în Parcul industrial din zona Calea Borşului - 10 puncte pentru fiecare părinte.
d. Adeverinţă de la unitatea de învăţământ frecventată de către părinte la forma de zi (dacă este cazul ) - cinci puncte.
e. Copii aflaţi în plasament în vederea adopţiei - cinci puncte.
f. Fraţi sau surori care frecventează grădiniţă care funcţionează în aceeaşi clădire cu creşa (se ataşează o adeverinţă de la grădiniţă) - cinci puncte.
g. Copii gemeni/tripleţi (se va completa câte un dosar pentru fiecare copil) - cinci puncte pentru fiecare copil.
h. Familie cu mai mulţi copii minori (se vor ataşa copii după certificatele de naştere ale copiilor) - două puncte pentru fiecare copil.
 i. Familie cu părinte unic (se va ataşa un act notarial/sentinţă prin care se încredinţează minorul, care să demonstreze faptul că are în întreţinere copilul) -12 puncte.
Adeverinţele de la serviciu se vor puncta în funcţie de luna în care îşi reiau activitatea părinţii aflaţi în concediu pentru îngrijirea copilului, astfel: a. celor care îşi reiau activitatea înainte de luna septembrie li se vor acorda cinci puncte; b. celor care îşi vor relua activitatea din luna septembrie - patru puncte; octombrie - trei puncte; noiembrie - două puncte; decembrie - un punct.
De asemenea, cazurilor sociale li se vor aloca cinci puncte (se va ataşa ancheta socială): a. Copil/frate/soră/părinte cu dizabilităţi;
b. copii aflaţi în tutela altor persoane din familie conform prevederilor legale în vigoare; c. copii luaţi în plasament în familie;
d. copii aflaţi în situaţii de risc de separare de părinţi
Pentru a putea beneficia de punctajul alocat fiecărui criteriu de departajare, se vor anexa la cererea de înscriere toate actele doveditoare necesare.
Pentru anul școlar 2021 - 2022 în cele 15 creșe din Oradea sunt 380 de locuri disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:20:53 Ora de vară a Europei de Est