Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Primăria Oradea pregătește mai multe evenimente surpriză cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau - 10 iunie

Dincolo de pandemie e viața și arta, care înving!

Primăria Oradea pregătește mai multe evenimente surpriză cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau - 10 iunie

Primăria Oradea organizează în zilele de 10, respectiv 12 și 13 iunie 2021, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Internațională Art Nouveau, menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor în stil Art Nouveau din municipiu.

Toate activitățile au loc în cadrul proiectului „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" (acronim proiect -  Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.
Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.
În conformitate cu abordarea de la nivel internaţional, Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat temei anului 2021, prin care se pun în valoare elementele decorative ce simbolizează fauna, tema fiind însă  adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural.
Ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia modele care transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti și arhitecți.
10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, este dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1980-1910 și reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecți reprezentanți ai stilului, Antoni Gaudi și Odon Lechner, această zi fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2013, la inițiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.
Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt „Art Nouveau European Routes" din Barcelona și „Réseau Art Nouveau Network" din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susținut de Alianța Patrimoniului European.
La fel ca și în celelalte țări, aniversarea acestei zile prin organizarea unor activități specifice are ca scop conștientizareaîn rândul publicului a patrimoniului Art Nouveau.
Activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 10 iunie
Activităţile dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau care se vor desfășura în 10 iunie în Oradea sunt următoarele:
*ora 10.00 - prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, care va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, ocazie prin care se va marca începerea lucrărilor de amenajare. Evenimentul este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de  Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea și Oradea Heritage.
*ora 12.00 - Casa Darvas - La Roche:vernisajul expoziţiei Glass Nouveau - Portaluri oglinzi vitrate, autor Cristian Florin Anghelescu. Evenimentul este organizat de Oradea Heritage.
*ora 13.00-16.00 - Casa Darvas - La Roche:conferinţa Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea. Activitatea este organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap.
*vizitarea gratuită a Casei Darvas - La Roche pe tot parcursul programului, între orele 10.00-13.00 și 14.00-18.00 (număr limitat la 20 de persoane într-un grup).
Evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 12 - 13 iunie (sâmbătă și duminică)
Evenimentele pregătite pentru zilele de 12 și 13 iunie se vor desfășura pe str. Vasile Alecsandri și în zona Pasajului Vulturul Negru, unde vor fi amplasate instalații 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe.
Activitățile au fost gândite atât pentru copii, cât și pentru publicul adult.
Evenimente pentru copii
10.00-12.00: ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen; întâlnire cu Prinţesa Fluture; jocuri cu baloane de săpun; alaiul copiilor în costume zoomorfe, alături de Dragonul (copiii de la Grădinița Nr. 53 din Oradea) - ZANO pe traseul - Casa Darvas - La Roche - strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri.
18.00-20.00: ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen; întâlnire cu Prinţesa Fluture; jocuri cu baloane de săpun; alaiul copiilor în costume zoomorfe alături de Dragonul (copiii de la Grădinița Nr. 53 din Oradea) - ZANO pe traseul - Casa Darvas - La Roche - strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri.
Evenimente pentru adulți
Evenimentele pentru adulți includ tururi ghidate - organizate de Municipiul Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage, dar și activități (expoziție și vizionare de film la Casa Darvas la Roche).
Tururile ghidate sunt limitate la 20 de persoane/grup, pe un traseu tematic care are loc în premieră despre decorațiuni zoomorfe Art Nouveau în Oradea.
Ghidajul va fi coordonat de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEA dventure și voluntarii Centrului de Tineret The Spot, participanți în cadrul proiectului „Vocabularul elevului turist."
Traseu va fi următorul: strada Vasile Alecsandri nr. 1 - Palatul Moskovits Adolf și Fii,  Piața Unirii - Palatul Vulturul Negru, strada Duiliu Zamfirescu - Casa dr. Nemes Aron, Piața Ferdinand - Casa Poynar, strada Iosif Vulcan nr. 7 - Casa Fodor şi Casa Darvas - La Roche.
Pornirea cu fiecare grup se va face din strada Vasile Alecsandri nr. 1 - Palatul Moskovits Adolf și Fii.
Înscrierea participanţilor la tururile ghidate se face on-line pe pagina de facebook Oradea Heritage, în perioada 8 - 11 iunie 2021, până la ora 12.00.
Tururile ghidate vor avea loc atât sâmbătă, 12 iunie, cât și duminică, 13 iunie, în limbile română (Ro), maghiară (Hu) și engleză (EN), la următoarele ore: ora 10, ora 11 (RO); ora 12, ora 13 (HU); ora 12 (EN); ora 17, ora 18 (RO); ora 18, ora 19 (HU); ora 20 (EN).
Evenimente găzduite de CasaDarvas - La Roche
CasaDarvas - La Roche va găzdui în 12 și 13 iulie expoziţia „Decoraţiuni zoomorfe" și vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe".
Intrarea în Casa Darvas - La Roche se va face din strada Libertăţii.
Programul activităților va fi următorul:
18.00-20.00: prezentarea expoziţiei - Decoraţiuni zoomorfe - Art Nouveau în România - alături de arhitect Vida Mara şi istoric Matei Flavia, masterand în „Patrimoniu cultural şi studii evreieşti" la CEU Viena. Eveniment organizat de Oradea Heritage, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe" (Art Nouveau Without Borders), 60 min. - trei reprezentaţii (acces limitat 20 persoane). (B.P.)

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 22:02:46 Ora de vară a Europei de Est