Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria Oradea pregătește mai multe evenimente surpriză cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau - 10 iunie

Dincolo de pandemie e viața și arta, care înving!

Primăria Oradea pregătește mai multe evenimente surpriză cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau - 10 iunie

Primăria Oradea organizează în zilele de 10, respectiv 12 și 13 iunie 2021, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Internațională Art Nouveau, menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor în stil Art Nouveau din municipiu.

Toate activitățile au loc în cadrul proiectului „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" (acronim proiect -  Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.
Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.
În conformitate cu abordarea de la nivel internaţional, Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat temei anului 2021, prin care se pun în valoare elementele decorative ce simbolizează fauna, tema fiind însă  adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural.
Ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia modele care transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti și arhitecți.
10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, este dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1980-1910 și reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecți reprezentanți ai stilului, Antoni Gaudi și Odon Lechner, această zi fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2013, la inițiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.
Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt „Art Nouveau European Routes" din Barcelona și „Réseau Art Nouveau Network" din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susținut de Alianța Patrimoniului European.
La fel ca și în celelalte țări, aniversarea acestei zile prin organizarea unor activități specifice are ca scop conștientizareaîn rândul publicului a patrimoniului Art Nouveau.
Activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 10 iunie
Activităţile dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau care se vor desfășura în 10 iunie în Oradea sunt următoarele:
*ora 10.00 - prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, care va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, ocazie prin care se va marca începerea lucrărilor de amenajare. Evenimentul este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de  Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea și Oradea Heritage.
*ora 12.00 - Casa Darvas - La Roche:vernisajul expoziţiei Glass Nouveau - Portaluri oglinzi vitrate, autor Cristian Florin Anghelescu. Evenimentul este organizat de Oradea Heritage.
*ora 13.00-16.00 - Casa Darvas - La Roche:conferinţa Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea. Activitatea este organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap.
*vizitarea gratuită a Casei Darvas - La Roche pe tot parcursul programului, între orele 10.00-13.00 și 14.00-18.00 (număr limitat la 20 de persoane într-un grup).
Evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 12 - 13 iunie (sâmbătă și duminică)
Evenimentele pregătite pentru zilele de 12 și 13 iunie se vor desfășura pe str. Vasile Alecsandri și în zona Pasajului Vulturul Negru, unde vor fi amplasate instalații 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe.
Activitățile au fost gândite atât pentru copii, cât și pentru publicul adult.
Evenimente pentru copii
10.00-12.00: ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen; întâlnire cu Prinţesa Fluture; jocuri cu baloane de săpun; alaiul copiilor în costume zoomorfe, alături de Dragonul (copiii de la Grădinița Nr. 53 din Oradea) - ZANO pe traseul - Casa Darvas - La Roche - strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri.
18.00-20.00: ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen; întâlnire cu Prinţesa Fluture; jocuri cu baloane de săpun; alaiul copiilor în costume zoomorfe alături de Dragonul (copiii de la Grădinița Nr. 53 din Oradea) - ZANO pe traseul - Casa Darvas - La Roche - strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri.
Evenimente pentru adulți
Evenimentele pentru adulți includ tururi ghidate - organizate de Municipiul Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage, dar și activități (expoziție și vizionare de film la Casa Darvas la Roche).
Tururile ghidate sunt limitate la 20 de persoane/grup, pe un traseu tematic care are loc în premieră despre decorațiuni zoomorfe Art Nouveau în Oradea.
Ghidajul va fi coordonat de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEA dventure și voluntarii Centrului de Tineret The Spot, participanți în cadrul proiectului „Vocabularul elevului turist."
Traseu va fi următorul: strada Vasile Alecsandri nr. 1 - Palatul Moskovits Adolf și Fii,  Piața Unirii - Palatul Vulturul Negru, strada Duiliu Zamfirescu - Casa dr. Nemes Aron, Piața Ferdinand - Casa Poynar, strada Iosif Vulcan nr. 7 - Casa Fodor şi Casa Darvas - La Roche.
Pornirea cu fiecare grup se va face din strada Vasile Alecsandri nr. 1 - Palatul Moskovits Adolf și Fii.
Înscrierea participanţilor la tururile ghidate se face on-line pe pagina de facebook Oradea Heritage, în perioada 8 - 11 iunie 2021, până la ora 12.00.
Tururile ghidate vor avea loc atât sâmbătă, 12 iunie, cât și duminică, 13 iunie, în limbile română (Ro), maghiară (Hu) și engleză (EN), la următoarele ore: ora 10, ora 11 (RO); ora 12, ora 13 (HU); ora 12 (EN); ora 17, ora 18 (RO); ora 18, ora 19 (HU); ora 20 (EN).
Evenimente găzduite de CasaDarvas - La Roche
CasaDarvas - La Roche va găzdui în 12 și 13 iulie expoziţia „Decoraţiuni zoomorfe" și vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe".
Intrarea în Casa Darvas - La Roche se va face din strada Libertăţii.
Programul activităților va fi următorul:
18.00-20.00: prezentarea expoziţiei - Decoraţiuni zoomorfe - Art Nouveau în România - alături de arhitect Vida Mara şi istoric Matei Flavia, masterand în „Patrimoniu cultural şi studii evreieşti" la CEU Viena. Eveniment organizat de Oradea Heritage, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe" (Art Nouveau Without Borders), 60 min. - trei reprezentaţii (acces limitat 20 persoane). (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:05:11 Ora de vară a Europei de Est