Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod” și o nouă treaptă în devenire!

Festivități la jumătate de drum, cu drag și dor!

Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod” și o nouă treaptă în devenire!

După grădiniță, absolvirea clasei a IV-a e un pas uriaș; după gimnaziu, vine greul în orientare, iar la finele liceului, alegerea se cristalizează, visele prind aripi, dacă alegerea e bună, inspirată, nimerită și norocoasă, dar fericirea nu ți-o dă automat realizarea profesională dacă aceasta nu e în concordanță cu ceea ce se spune, și e un mare adevăr: ,,Omul sfințește locul, dacă avem omul potrivit la locul potrivit"!

Vineri, 11 iunie 2021, cu pandemia în gând, cu restricțiile în față, elevii-absolvenți ai clasei a VIII-a s-au bucurat, pe jumătate, la festivitățile și ele pe jumătate, derulate în curtea școlii. S-au bucurat în felul lor ,rebel, de parcurgerea cu bine a unui drum de 9 ani de școală, generația aceasta fiind cea care a absolvit ciclul primar în cinci ani, având parte și de clasa pregătitoare, un an furat din copilăria frumoasă a anilor de grădiniță!
,,Suntem mândri de voi"!
Date fiind condițiile de pandemie, vinovată de toate relele, și la Școala Gimnazială ,,Dacia", bucuriile și îmbrățișările, firești în asemenea ocazii unice, au fost ținute sub control. De la microfon, doamna director Carmen Diana Cosman a transmis un impuls optimist, un mesaj de suflet, care a depășit granițele, ajungând la inima elevilor, părinților și colegilor, chiar dacă, prin construcție, domnia sa este un informatician, un om al codurilor și încifrărilor...
,,Suntem mândri de voi, de ceea ce sunteți azi, și sunt convinsă că veți avea cele mai bune rezultate la examenele ce vă așteaptă.
Vă doresc să fiți puternici în lumea dezlănțuită, să înfruntați cu același curaj furtunile, să arătați tuturor că sunteți cei mai buni! Să fiți oameni frumoși, să faceți bine celor din jurul vostru, să fiți oameni de caracter și de valoare! Fiți riguroși și judecați obiectiv, fiți cinstiți cu voi înșivă și cu ceilalți și nu uitați: ,,Limpede nu vezi decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi".
„Nimic din ceea ce este bun și valoros în viață nu se obține cu ușurință!"
Directorul adjunct, doamna profesor Diana Simina, un om al literelor și al metaforelor, la rândul său, a adresat felicitări și mulțumiri, elevilor-absolvenți și părinților, colegilor, pentru rezultate și pentru imaginea școlii, pentru competențe și pentru ceea ce fiecare lasă în urmă în calitatea sa...
,,Dragii noștri absolvenți, vă doresc ca vara aceasta să fie generoasă cu voi, să vă aducă tot ceea ce vă doriți și ați visat și să nu uitați că: „Nimic din ceea ce este bun și valoros în viață nu se obține cu ușurință!"
Cheia școlii e pe mâini bune, iar Briana e vocea de aur!  
Potrivit tradiției, atât elevii-absolvenți, cât și colegii lor din a VII-a (Ianceu Ariana, Bănică Diana, Ianc Antonia, Sabău Iulia și Floruța Mihnea (toți din a VIII-a), Fetea Vlad, Irimie Anastasia, Erdei George și Lenghel Antonio (din a VII-a), care au preluat cheia, au transmis mesaje de la microfon, absolvenților, profesorilor (diriginților) și părinților. Frumoasa și isteața Iulia Sabău, imaginea perfectă a tânărului frumos și neliniștit, a adresat mulțumiri speciale, inclusiv lui Cornel și Călin, care le-au făcut viața mai frumoasă, chiar și în pandemie, doamnelor de la secretariat, care și-au dat mereu silința ,,ca noi să avem parte doar de momente frumoase la această școală". Cireașa de pe tortul festivităților a fost, vineri, Magdas Briana, o voce de aur, care ne-a emoționat până la lacrimi cu momentul său artistic, demn de un show de televiziune a la ,,Tinere talente".
Premiile și mențiunile au curs în valuri!
Cei patru diriginți ai absolvenților (Curilă Diana, Voina Liliana, Rațiu Lavinia și Tarr Delia) au împărțit cu generozitate premii și mențiuni celor 97 de absolvenți, între care unii s-au încărcat pozitiv, ieșind învingători cu 10 în toți cei patru ani de gimnaziu, precum Mihnea Floruța din a VIII-a D, șef de promoție cu 10, iar Rareș Bulzan din B, e marele câștigător al concursului organizat pentru sigla școlii, Giulia Popa, la cei 12 ani ai săi e campioană națională la tenis (la dublu) și vicecampioană națională la simplu. Diana Verdeș (din a VIII-a A) e un fenomen în atletism la vârsta sa. ,,Practică atletismul de performanță din octombrie 2019, cu antrenorul Călin Laza de la L.P.S. Oradea, dar și până atunci a participat ca amator la diverse concursuri și competiții în România și Ungaria. Deține peste 100 de medalii care atestă motivația pentru sport, fie gimnastică ritmică, fie atletism. Pe lângă sportul de performanță, hobby-urile ei sunt călăria, tenisul și înotul. A practicat gimnastica ritmică de performanță de la 5 ani, la Clubul Sportiv Universitar Oradea din 2012, antrenoare Anca Sabău și Andrada Bulz, participând la nenumărate concursuri naționale", după cum am aflat de la mama sa, doamna Monica Verdeș.
Nu ne-am propus, astăzi, să vă prezentăm toți premianții, dar aceste nume am ținut să le subliniem. Și despre Briana, am fi dorit să vă spunem câteva cuvinte, revelația zile de vineri de la ,,Dacia", dar nu ne-au parvenit încă informațiile.
Am fi dorit ca vineri să avem parte de o explozie de bucurie, de trăiri puternice și de manifestarea plenară a tuturor simțirilor, dar nenorocita de pandemie a limitat, a îngrădit, a reprimat reacția firească și sinceră a unor suflete arzânde!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (146 de poze) în Galeria foto: Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod" și o nouă treaptă în devenire!

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 10:47:31 Ora de vară a Europei de Est