Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod” și o nouă treaptă în devenire!

Festivități la jumătate de drum, cu drag și dor!

Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod” și o nouă treaptă în devenire!

După grădiniță, absolvirea clasei a IV-a e un pas uriaș; după gimnaziu, vine greul în orientare, iar la finele liceului, alegerea se cristalizează, visele prind aripi, dacă alegerea e bună, inspirată, nimerită și norocoasă, dar fericirea nu ți-o dă automat realizarea profesională dacă aceasta nu e în concordanță cu ceea ce se spune, și e un mare adevăr: ,,Omul sfințește locul, dacă avem omul potrivit la locul potrivit"!

Vineri, 11 iunie 2021, cu pandemia în gând, cu restricțiile în față, elevii-absolvenți ai clasei a VIII-a s-au bucurat, pe jumătate, la festivitățile și ele pe jumătate, derulate în curtea școlii. S-au bucurat în felul lor ,rebel, de parcurgerea cu bine a unui drum de 9 ani de școală, generația aceasta fiind cea care a absolvit ciclul primar în cinci ani, având parte și de clasa pregătitoare, un an furat din copilăria frumoasă a anilor de grădiniță!
,,Suntem mândri de voi"!
Date fiind condițiile de pandemie, vinovată de toate relele, și la Școala Gimnazială ,,Dacia", bucuriile și îmbrățișările, firești în asemenea ocazii unice, au fost ținute sub control. De la microfon, doamna director Carmen Diana Cosman a transmis un impuls optimist, un mesaj de suflet, care a depășit granițele, ajungând la inima elevilor, părinților și colegilor, chiar dacă, prin construcție, domnia sa este un informatician, un om al codurilor și încifrărilor...
,,Suntem mândri de voi, de ceea ce sunteți azi, și sunt convinsă că veți avea cele mai bune rezultate la examenele ce vă așteaptă.
Vă doresc să fiți puternici în lumea dezlănțuită, să înfruntați cu același curaj furtunile, să arătați tuturor că sunteți cei mai buni! Să fiți oameni frumoși, să faceți bine celor din jurul vostru, să fiți oameni de caracter și de valoare! Fiți riguroși și judecați obiectiv, fiți cinstiți cu voi înșivă și cu ceilalți și nu uitați: ,,Limpede nu vezi decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi".
„Nimic din ceea ce este bun și valoros în viață nu se obține cu ușurință!"
Directorul adjunct, doamna profesor Diana Simina, un om al literelor și al metaforelor, la rândul său, a adresat felicitări și mulțumiri, elevilor-absolvenți și părinților, colegilor, pentru rezultate și pentru imaginea școlii, pentru competențe și pentru ceea ce fiecare lasă în urmă în calitatea sa...
,,Dragii noștri absolvenți, vă doresc ca vara aceasta să fie generoasă cu voi, să vă aducă tot ceea ce vă doriți și ați visat și să nu uitați că: „Nimic din ceea ce este bun și valoros în viață nu se obține cu ușurință!"
Cheia școlii e pe mâini bune, iar Briana e vocea de aur!  
Potrivit tradiției, atât elevii-absolvenți, cât și colegii lor din a VII-a (Ianceu Ariana, Bănică Diana, Ianc Antonia, Sabău Iulia și Floruța Mihnea (toți din a VIII-a), Fetea Vlad, Irimie Anastasia, Erdei George și Lenghel Antonio (din a VII-a), care au preluat cheia, au transmis mesaje de la microfon, absolvenților, profesorilor (diriginților) și părinților. Frumoasa și isteața Iulia Sabău, imaginea perfectă a tânărului frumos și neliniștit, a adresat mulțumiri speciale, inclusiv lui Cornel și Călin, care le-au făcut viața mai frumoasă, chiar și în pandemie, doamnelor de la secretariat, care și-au dat mereu silința ,,ca noi să avem parte doar de momente frumoase la această școală". Cireașa de pe tortul festivităților a fost, vineri, Magdas Briana, o voce de aur, care ne-a emoționat până la lacrimi cu momentul său artistic, demn de un show de televiziune a la ,,Tinere talente".
Premiile și mențiunile au curs în valuri!
Cei patru diriginți ai absolvenților (Curilă Diana, Voina Liliana, Rațiu Lavinia și Tarr Delia) au împărțit cu generozitate premii și mențiuni celor 97 de absolvenți, între care unii s-au încărcat pozitiv, ieșind învingători cu 10 în toți cei patru ani de gimnaziu, precum Mihnea Floruța din a VIII-a D, șef de promoție cu 10, iar Rareș Bulzan din B, e marele câștigător al concursului organizat pentru sigla școlii, Giulia Popa, la cei 12 ani ai săi e campioană națională la tenis (la dublu) și vicecampioană națională la simplu. Diana Verdeș (din a VIII-a A) e un fenomen în atletism la vârsta sa. ,,Practică atletismul de performanță din octombrie 2019, cu antrenorul Călin Laza de la L.P.S. Oradea, dar și până atunci a participat ca amator la diverse concursuri și competiții în România și Ungaria. Deține peste 100 de medalii care atestă motivația pentru sport, fie gimnastică ritmică, fie atletism. Pe lângă sportul de performanță, hobby-urile ei sunt călăria, tenisul și înotul. A practicat gimnastica ritmică de performanță de la 5 ani, la Clubul Sportiv Universitar Oradea din 2012, antrenoare Anca Sabău și Andrada Bulz, participând la nenumărate concursuri naționale", după cum am aflat de la mama sa, doamna Monica Verdeș.
Nu ne-am propus, astăzi, să vă prezentăm toți premianții, dar aceste nume am ținut să le subliniem. Și despre Briana, am fi dorit să vă spunem câteva cuvinte, revelația zile de vineri de la ,,Dacia", dar nu ne-au parvenit încă informațiile.
Am fi dorit ca vineri să avem parte de o explozie de bucurie, de trăiri puternice și de manifestarea plenară a tuturor simțirilor, dar nenorocita de pandemie a limitat, a îngrădit, a reprimat reacția firească și sinceră a unor suflete arzânde!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (146 de poze) în Galeria foto: Absolvirea clasei a VIII-a, un ,,cap de pod" și o nouă treaptă în devenire!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:17:19 Ora de vară a Europei de Est