Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș

,,Este vorba despre întreținere, nu despre asfaltare”!

O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș

Cu tristețe, o să le dăm vestea celor care au jubilat crezând că se asfaltează strada Gheorghe Doja mai sus de Spitalul Județean de Urgență până la pădurea Borș, că nu este vorba despre asfaltare, ci despre întreținere, așa după cum am aflat ieri (14 iunie 2021) de la domnul Florian Bârda, mecanic pe un cilindru compactor de 22 de tone, care ne-a dat informațiile necesare din partea echipei care lucrează în această zonă.

Drumul care urcă de pe Gheorghe Doja pe lângă Spitalul Județean de Urgență până la pădurea Borș și mai departe, este foarte circulat. Iar în weekend, traficul se triplează, cu cei care, cu bicicletele, cu autoturismele, dar și pe jos, ies la pădure. Se vorbește prin târg că pe vremea vrednicului nostru primar ing. Ilie Bolojan, s-ar fi purtat discuții cu cei din Borș pentru această oază de frumusețe și oxigen; cică gospodarul nostru ar fi transformat zona într-un parc sau într-o stațiune ,,geamănă" cu Felixul, chiar și fără apă, deocamdată, dar nu s-a vrut! Ceea ce înseamnă o imensă pierdere și o mare oportunitate ratată!
Acum, locuitorii din zonă au crezut că noul primar, domnul Florin Birta, le va asfalta drumul! Aș! Povești nemuritoare! Iordanul nu-și mai întoarce cursul. Am dat doar idei unor întreprinzători. Cine are urechi și mintea limpede și ascuțită să audă!
,,Lăsați-o mai moale cu cilindrul acela greu că-mi dărâmați casa"!
După câte am văzut și am aflat, aici se lucrează la meserie și cu responsabilitate, în sensul că ,,mai întâi, s-a decopertat până la fundație, să vedem pe ce clădim. Am găsit zone cu nămol în vârful dealului, iar spre pădure, unii cetățeni iresponsabili au depozitat moloz și chiar gunoi de tot felul ca să astupe gropile. Vă dați seama că a trebuit să săpăm, să decopertăm circa 20 de centimetri ca să avem pe ce să clădim; am adus piatră, balast de Criș, pe care l-am depus în straturi, pe care l-am tasat bine, circa 20 de centimetri grosime, am venit apoi cu piatră spartă de carieră în dimensiune de 40-63 milimetri, piatră de la Dobrești și Urviș, iar deasupra, am ,,împănat", cum se spune plastic (metaforic), cu zavură de Poieni (județul Cluj); această zavură, în contact cu apa, leagă, cimentează, fixează totul".
Dl Florin vorbește ... ca din ,,Biblie", un interlocutor simpatic, sincer și agreabil. Preț de câteva zeci de minute i-am urmărit la lucru: cei doi cilindri grei de 22 de tone fiecare vibrau de se cutremura pământul (mânuiți de dl Florin Bârda și Zghibouț Florin); ,,Lăsați-o mai moale cu cilindrul acela greu că-mi dărâmați casa" (vorba domnului Ioan Maghiar), iar cel de-al treilea, mai mic (de două tone), condus de Coita Ioan, tasa pe poduri și pe lângă gard, excavatorul Buldo al lui Boțiu Florian săpa șanțul într-o parte, iar în cealaltă parte mânca pământul celălalt Buldo, stârnit de Gati Șandor. Camioanele descărcau zavura, iar Buhaș Viorel, Balint Gavril, Vereș Dan, Bălănescu Mihai și Antoneanu Călin o împrăștiau cu lopețile. Pentru a ușura cimentarea zavurei în fața cilindrilor, Găvruța Viorel, cu cisterna sa, o ,,sfințea" cu mult apă.
Domnule director Biț Alin, domnule inginer șef Trifa Adrian, până să urcați dealul spre pădure să vedeți cum muncesc drumarii firmei ,,Drumuri Orășenești", vă invităm să vă delectați cu aceste imagini, spre a vedea cum se mișcă echipa dumneavoastră pe teren, în frunte cu domnul Florian Bârda, minunatul nostru interlocutor.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: O echipă de la Drumuri Orășenești lucrează la întreținerea drumului care duce la pădurea Borș.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 28 iulie 2021