Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Peste 60 de acțiuni de igienizare

În primele două săptămâni ale campaniei „Iunie - Luna curățeniei în județul Bihor

Peste 60 de acțiuni de igienizare

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut miercuri, 16 iunie 2021, o conferință de presă în care a prezentat stadiul campaniei „Iunie - Luna curățeniei în județul Bihor" și al celor două concursuri din cadrul campaniei, „Campionatul bihorean al curățeniei" și „Ecoprovocarea".

Până miercuri, primăriile au organizat în cadrul „Campionatului bihorean al curățeniei" 66 de acțiuni de igienizare în mai multe localități din județul Bihor, în care s-au implicat școlile, ONG-urile, bisericile, mediul de afaceri și cetățenii. Calendarul evenimentelor se actualizează pe măsură ce autoritățile locale anunță noi acțiuni, până la finalul lunii fiind deja programate alte 47 de astfel de activități. Organizarea a cel puțin o campanie de igienizare este una dintre condițiile de participare în competiție.
Mediul de afaceri a răspuns, de asemenea, invitației de a se implica în proiectul de curățenie derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group și Consiliul Județean Bihor, atât financiar, cât și prin voluntariat la acțiunile de colectare a deșeurilor. Firmele* au donat până acum 215.000 lei pentru fondul de premiere al concursului „Campionatul bihorean al curățeniei", în cadrul căruia primăriile din cele șase zone de colectare a deșeurilor se luptă pentru premiul I, de câte 100.000 de lei.
Prin acest proiect intenționăm să creștem gradul de colectare separată a deșeurilor, să realizăm o curățenie generală în județul nostru și, în esență, să contribuim la schimbarea mentalităților care ne vor ajuta să avem un comportament potrivit față de mediul înconjurător. Sunt convins că în cele două săptămâni care au mai rămas, acțiunile de igienizare vor fi și mai consistente, într-un număr mai mare. Această mobilizare generală nu s-ar fi întâmplat dacă nu am fi beneficiat de sprijinul, înțelegerea și ajutorul partenerilor noștri și se cuvine să le mulțumim tuturor celor care au înțeles cât este de important să conștientizăm nevoia de a avea un județ mai curat nu numai acum, ci pe termen lung, pentru că acesta nu va fi un proiect singular. Le mulțumim și operatorilor de salubritate, care au pus la dispoziția doritorilor mănuși și saci și au asigurat transportul deșeurilor strânse în acțiunile de igienizare. Evident, cantitățile de deșeuri colectate au crescut semnificativ în această perioadă. Unii operatori au strâns deja o cantitate dublă față de cât se colectează în același interval într-o lună obișnuită", a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al A.D.I. Ecolect, în conferința de presă.
În ceea ce privește concursul „Ecoprovocarea", destinat elevilor din clasele 0 - VIII din județ, termenul până la care pot realiza desene sau picturi a fost prelungit până pe 25 iunie, întrucât anul școlar se încheie mai târziu decât a fost preconizat. Profesorii și directorii școlilor pot trimite tabelele cu toți elevii participanți până în data de 30 iunie. Vor fi acordate 12 premii prin tragere la sorți (câte 2 elevi din fiecare zonă de colectare), premiile fiind asigurate de firma DECATHLON din Oradea. Câștigătorii vor primi câte un voucher de 1.000 de lei, din care își vor putea achiziționa produse din magazin.
Întrucât prețul fierului a crescut semnificativ, există o problemă pe piața producției de biciclete, așa că am regândit obiectul voucherului de 1.000 de lei pe care îl vom acorda celor 12 copii câștigători. DECATHLON s-a oferit să sponsorizeze acest concurs și am stabilit împreună să nu limităm elevii la a-și cumpăra biciclete, ci să poată să aleagă orice altceva dacă doresc. Credem că această idee e o îmbunătățire adusă proiectului", a adăugat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al A.D.I. Ecolect.
*Companiile care au sponsorizat până acum concursul „Campionatul bihorean al curățeniei" sunt: SC CESAL SA, DVI GRUP REAL ESTATE SRL, MEGA GLOBAL INVEST SRL, ASOCIAȚIA SELINA PLAZA CONSTRUCT, DESIGN ILICLADOR CONSTRUCT SRL, SC REMINA INTERNATIONAL SRL, BASARI SRL, ISC CRISTAN EXCAV SRL, FIROPRESTSERV CONSTRUCT SRL, SC INFRASTRUCTURA NACON, SC REDANHO SRL, SC REINERT KUNSTSTOFFTECHNIK srl, SC DELONA SRL, REVA TEHNIC CONSTRUCT SRL, SC DRUMURI ORASENESTI SRL, SC VERNICOLOR SA, SC DUMEXIM SRL, SC BENE INTERNATIONAL SRL, SC BENCOMP SRL, SC SAFE WASTE SRL.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Peste 60 de acțiuni de igienizare.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 11:14:33 Ora standard a Europei de Est