Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Adoptă un copac!”

În cadrul proiectului educațional “Natura, prietena mea”

„Adoptă un copac!”

„Fiecare cu copacul său. Prin acești paltini pe care îi plantăm astăzi (joi –n.n.), copiii se vor simți legați de acest loc, de acest parc din curtea grădiniței, care este cel mai mare parc și spațiu de joacă din cartierul Nufărul.”

 „ Zilnic, vom trece să-i vedem și să-i îngrijim. Le vom veghea creșterea. Acesta este și scopul proiectului „Natura, prietena mea”, un proiect de educație ecologică prin care dorim ca preșcolarii să-și însușească un comportament ecologic, să cunoască importanța copacilor în viața planetei și a omului. În acțiunea de față, am dorit să implicăm și părinții copiilor”, ne-a declarat educatoarea inst. Ionela Vancu, coordonatorul de proiect.
 „Parada” mămicilor și tăticilor... la plantat de paltini
 Joi (2 aprilie 2009), în parcul din curtea Grădiniței nr. 28 – „Nufărul” din Oradea era mare animație. Copiii grupei mari „B” își convinseseră părinții, bunicii și frații de importanța prezenței lor la acțiunea de plantare a unui copac, iar cei ai casei au răspuns cu mult drag. În multe cazuri din familie au venit mama, tata, bunicul și fratele mai mare (precum familia Moț). Mămicile cu copii mici (în vârstă de o lună și mai bine) și-au adus bebelușii cu căruciorul...
 Soarele se bucura de tot ce vedea. Cei mari cu hârlețe, lopeți, târnacoape și găleți, cei mici cu lopățele și găletușe. Cu toții preocupați de plantarea paltinului său care nu mai era de mult timp un copăcel. Părea mai degrabă un copac tânăr și voinic, de doi-trei ani, bine crescut (de 2-3 metri)...
 În flancul stâng, acționau alți părinți și alți copii (din grupa mijlocie „A”), împreună cu educatoarele institutoare Maria Cioară și Neli Krajcsi, pentru că paltini erau destui, primăria le-a dat 50 de paltini, plus vreo 20 de arbuști. Prin urmare, „marfă” era pentru toată lumea.
 Ca să fie sigură de copacul său, părinții Dariei i-au scris numele pe paltinul pe care l-au plantat, iar Dan Strungar era mândru pentru că avea doi copaci plantați, vrând să dețină, astfel, recordul pe grădiniță. Având aparatele foto la îndemână, unii chiar se credeau la o ședință foto, iar soarele le zâmbea cu bunătate. Era plăcut să vezi o primăvară atât de frumoasă, cu verdeață și pomi în floare, cu arbuști înverziți și copii fericiți, cu mămici și tătici harnici și bucuroși, veniți parcă la o „paradă”, chiar dacă ținutele nu erau decoltate și provocatoare, dar atrăgeau atenția. Prin mulțimea de copii și părinți, am zărit-o și pe directoarea Cornelia Româneac, dar și pe alte educatoare (pe doamna Silvia Guler...).
Când munca s-a sfârșit, cei mici au trecut pe la „comandament” să-și potolească setea cu un pahar de apă sau suc (după preferință).
 O ieșire la pădure de Ziua Pământului
 Noi ne-am retras să mai povestim cu coordonatorul de proiect, inst. Ionela Vancu. Astfel am aflat că aceasta este cea de-a doua acțiune din cadrul proiectului. Prima s-a derulat în noiembrie 2008, având ca temă reciclarea deșeurilor plastice. Următoarea este planificată pe 22 aprilie, în și de Ziua Pământului, când se intenționează o ieșire la pădure, la iarbă verde, probabil la Hidișelu de Jos, scopul acțiunii fiind legat de igienizarea unui spațiu în care vin mulți să-și petreacă, dar uită să facă curat la plecare. Ca o ultimă acțiune, prin iunie, probabil, se are în vedere lipirea unor afișe pe tomberoane spre a atrage atenția celor certați cu civilizația să arunce gunoiul în tomberon și nu alături.
 Tot de Ziua Pământului, Neli a ținut să ne invite la un lanț uman care se va realiza pe strada Republicii (în zona pietonală), în colaborare cu fundația d’Art.
Revenind la proiectul „Natura, prietena mea”, Ionela ne-a spicuit din activitățile planificate pentru anul viitor, când va avea loc și evaluarea proiectului (excursii la Padiș, Pădurea Neagră și Poiana Florilor, acțiuni de recuperare a hârtiei și de reciclare a peturilor, ocrotirea și îngrijirea animalelor mici...).
 Nu putem să ne despărțim fără să nu vă spunem un „fapt divers”: ca să fie siguri de reușită, unii copii (precum Daria și alți colegi de grupă) i-au descântat copacului și l-au implorat să prindă rădăcini, chiar dacă este atât de mare (de vreo trei-patru ori înălțimea preșcolarilor).
 Dragi copii, cu siguranță, paltinii v-au înțeles mesajul și vă vor asculta, iar dacă se va întâmpla, totuși, să nu înverzească, vina o vor purta cei mari care trebuiau să vă dăruiască spre plantat copăcei sau pomișori, după vârsta și puterile voastre! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Adoptă un copac!”

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 07:19:38 Ora de vară a Europei de Est