Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Grădinița „Tărâmul magic” și Creșa „Căsuța prieteniei”

În Parcul Industrial I din Oradea, au fost inaugurate, miercuri, 30 iunie

Grădinița „Tărâmul magic” și Creșa „Căsuța prieteniei”

Proiectul de construire a celor două unități școlare în cadrul unui parc industrial este unicat în România, după cum avea să aprecieze domnul Marcel Boloș, director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prezent la inaugurare, alături de domnul primar Florin Birta și alte oficialități locale.

„Aș vrea să felicit Primăria Municipiului Oradea și pe domnul primar pentru că au reușit să finalizeze un proiect care este unicat în România, întrucât este într-un parc industrial. Este o locație special aleasă pentru ca părinții și cei care lucrează în parcul industrial să-și aducă copiii aici, să fie aproape unul de celălalt, părinte-copil, astfel încât activitățile lor la locul de muncă și cele educaţionale ale copiilor să se poată desfășura în bune condiții. Centrul are un amplasament deosebit, dar în același timp are și o arhitectură frumoasă. Celelalte primării din țară sunt îndemnate să urmeze acest exemplu, mai ales că în următoarea perioadă de programare proiectele de acest gen vor fi susținute și finanțate", a precizat directorul general Marcel Boloș.
În replică, primarul Oradiei, domnul Florin Birta, a mulțumit pentru investiție. ,,Îi mulțumesc domnului Boloș pentru prezență, pentru că toată această investiție a fost realizată prin A.D.R. Nord-Vest. Construirea, reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară și preșcolară la nivelul municipiului duce la creșterea egalității de șanse și de gen prin sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinților. De asemenea contribuie la prevenirea formelor de sărăcie accentuată prin scăderea numărului de gospodării cu venituri reduse, întrucât părinții au șansa să-şi lase copiii într-un mediu instituțional și să intre în câmpul muncii".
Grădinița și creșa sunt situate pe str. Gh. Mărdărescu nr.12, în aceeași clădire, dar având intrările și funcțiunile separate atât pe niveluri, cât și în cadrul aceluiași nivel. Creșa are acces separat față de grădiniță și se întinde doar pe parter, pe aproximativ o jumătate din suprafață, împreună cu spațiile conexe dedicate (cabinet medical și izolator). Grădinița se întinde atât pe parter cât și pe etaj, accesul făcându-se separat. Spațiile dedicate zonei administrative și de birouri sunt grupate și poziţionate în capătul holului principal, pentru a facilita accesul personalului grădiniței/creșei atât la sălile de grupă, cât și la spațiile de joacă exterioare.
Grădinița va dispune, din toamnă, de 80 de locuri, iar creșa de 40 de locuri.
Lucrarea a fost executată de asocierea formată din Drum Asfalt SRL (lider de asociere - 90%), Trameco SA (asociat - 8,36%) și SC Novartis SRL (asociat - 1,64%). Valoarea acestor lucrări a fost de 6.153.053,84 lei fără TVA.
Despre dotări și amenajări ne-a vorbit doamna Diana Ionescu, consilier superior în cadrul Direcției Patrimoniu Imobiliar a Primăriei Oradea.
,,Sălile sunt mobilate, oficiile de alimentare utilate, spațiile de joacă sunt amenajate cu tartan și echipamente de joacă, specifice vârstei, separat pentru grădiniță și separat pentru copiii de la creșă. Sălile sunt separate pentru grădiniță și pentru creșă, cu zone de joacă și dormitoare; copiii au la dispoziție o sală de sport pentru desfășurarea activităților sportive și o sală multifuncțională pentru desfășurarea serbărilor și evenimentelor din cadrul grădiniței, respectiv sala multifuncțională va fi utilizată și ca sală pentru servirea meselor".
În 18 iunie, a avut loc recepția noului local
Am participat cu bucurie la recepția noului local al Grădiniței cu Program Prelungit Eurobusiness și creșei, situat în Parcul Industrial nr. 1, pe str. General Gheorghe Mărdărescu nr. 12, constatând cu satisfacție edificarea unei grădinițe și creșe etalon, ce asigură comunitatea că, investiţia în educaţia timpurie este cea mai rentabilă investiţie în educaţie. O dată cu finalizarea acestui proiect, avem parte de una din cele mai moderne grădinițe, cu spații extrem de generoase, bine utilate, cu mobilier ergonomic, funcțional, care oferă condiții de educație și infrastructură la standarde europene, copiilor de vârstă preșcolară din municipiul Oradea. Ceea ce s-a realizat, este rodul fructuoasei munci a administrației publice locale, care a atras constant fonduri europene, iar dedicarea și investiția financiară consistentă au făcut ca, acest edificiu să fie finalizat înainte de debutul noului an școlar, asigurând funcționalitatea grădiniței în condiții de maximă siguranță și protecție pentru toți actorii ei. Apreciem deschiderea, implicarea și investiția în educație, în școală, în copiii comunității, și ne manifestăm încrederea că toți cei ce vor trece pragul acestei instituții, începând cu 1 septembrie 2021, vor  fi mulțumiți de condițiile create și îi vor da viață, picurând un strop de suflet, zi de zi, făcând-o caldă, primitoare, veselă.
Dacă în debutul acestui an școlar și al mandatului meu de inspector școlar pentru educație timpurie am inaugurat noul local al Grădiniței cu Program Normal din Sântandrei, locație construită de asemenea, pe fonduri europene, pe final de an școlar,  ne bucurăm să anunțăm că pe lângă Grădinița Eurobussines, alte două noi grădinițe, finalizate la nivelul județului Bihor, vor găzdui  din toamnă, în condiții optime  de funcționare, copiii de vârstă preșcolară: este vorba de Grădinița cu Program Prelungit din Nojorid (finalizată în luna aprilie) și Grădinița din Ceica (în curs de finalizare), construite din fonduri asigurate de Banca Mondială prin Ministerul Educației, având o infrastructură sănătoasă, modernă,  oferind servicii la standarde europene, prichindeilor ce vor alege să le treacă zilnic pragul. Bihorul devine astfel un județ care dovedește că investiția în educația timpurie este o prioritate.
Îmi exprim încrederea în corpul profesoral ce va fi asigurat în noile unități de învățământ preșcolar, în conducerea acestora și îi asigur pe părinți că suntem promotorii unei educații de calitate, încă de la acest segment de învățământ. Am certitudinea că, bucuria noului început, în noile locații, va fi dublată de încrederea în capacitatea școlii, a inspectoratului școlar și a  autorităților locale, de a gestiona situațiile ivite și că, toate acestea vor fi evidente în comunitățile în care există dascăli adevărați, care, alături de director și de primar, pun umărul și fac ca lucrurile frumoase să se întâmple, în folosul copiilor și al comunității!
Apreciez, de asemenea, că noul an școlar va debuta cu noua formulă a rețelei școlare, ce vizează arondarea pe orizontală a tuturor grădinițelor din municipiul Oradea, ceea ce va asigura o mai bună coordonare a acestora și o mai bună organizare și rezolvare a problemelor specifice nivelului de învățământ preșcolar.
Sunt mândră de ceea ce am realizat în acest an școlar, ca inspector școlar pentru educație timpurie și pot afirma cu satisfacție că „educația timpurie este iubire".
Inspector școlar Georgeta Bara
 
  O grădiniță de poveste...
Noua Grădiniță Eurobussines își deschide larg porțile pentru cei mici începând din luna septembrie! Grădinița dispune de spații educaționale moderne și dotări la standarde europene (sală de sport, sala multifuncțională, dormitoare, cabinet medical etc.) și este situată în Parcul Industrial nr.1, pe strada General Gheorghe Mărdărescu nr. 12, Oradea, fiind o structură a Grădiníței cu Program Prelungit Nr .54, coordonată de doamna director Ioana Ruge. O noua locație modernă,cu săli spațioase și decoruri care te duc cu gândul la un tărâm de basm. Suntem încredințați că preșcolarii vor beneficia de un act educațional de calitate ,având în vedere dotările de ultimă generație și,desigur, un personal didactic specializat. Sala multifuncțională ultramodernă va asigura desfășurarea unor activități creative, iar sala de sport vine în sprijinul educației pentru sănătate, după cum apreciază doamna director Ioana Ruge.
În 7 iulie - Ziua porților deschise
Într-o locație de poveste și cu un design modern, echipa grădiniței vă așteaptă cu entuziasm la Ziua porților deschise în data de 7 iulie 2021, între orele 15.00 și 18.30 pentru a vă prezenta această lume magică! Înscrierile se fac la Grădinița Nr.54, pe B-dul Dacia nr.110 , telefon 0359.455.950, dar și on-line pe adresa gradinita54oradea@gmail.com.  
 
Mulțumim, doamnă inspector școlar Georgeta Bara!
Mulțumim, doamnă director Ioana Ruge!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (54 de poze) în Galeria foto: Grădinița „Tărâmul magic” și Creșa „Căsuța prieteniei”.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 18:59:33 Ora de vară a Europei de Est