Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Am participat la sărbătoarea Sfinților români, la Mănăstirea Izbuc

Ieri, în Duminica a doua după Rusalii,

Am participat la sărbătoarea Sfinților români, la Mănăstirea Izbuc

Ieri (4 iulie 2021), în Duminica a doua după sfintele Rusalii, la sărbătoarea Sfinților români, am participat la sfânta Liturghie și la taina sfântului Maslu, săvârșite la Mănăstirea Izbuc de către starețul mănăstirii, părintele arhimandrit Mihail Tărău, dimpreună cu preoții slujitori ai Mănăstirii Izbuc.

,,Dăm slavă lui Dumnezeu și-i mulțumim că ne-a învrednicit pe noi, toți, să fim astăzi (duminică, 4 iulie 2021 - n.n.), la sfânta mănăstire, la Mănăstirea Izbuc, împreună, în prima duminică din luna iulie, la sfânta și dumnezeiasca Liturghie, la taina sfântului Maslu și la toate celelalte rânduieli sfințite și sfințitoare, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, aseară, azi noapte și astăzi (ieri - n.n.), încă de la ora 7.00, le-am săvârșit, împreună, cler și popor, călugări și mireni, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor noastre, dar și spre tămăduirea sufletelor, dar și a trupurilor fiecăruia dintre noi, a spus starețul Mănăstirii Izbuc, părintele arhimandrit Mihail Tărău, în cuvântul de învățătură.
Din mila lui Dumnezeu, ne aflăm în Duminica a doua după Rusalii, iar în această duminică, îi sărbătorim pe toți sfinții români... cei care în decursul celor 2000 de ani s-au sfințit și au sfințit viața lor și trupurile lor prin ascultare de Dumnezeu, prin împărtășirea cu harul Sfântului Duh și împlinind voile și poruncile lui Dumnezeu; pe toți sfinții știuți și neștiuți, canonizați sau necanonizați, pe toți înaintașii noștri, care lupta cea bună au luptat și acuma ei poartă cununa în Împărăția Cerurilor. Pe toți aceia care s-au mântuit și au ajuns acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspinare, ci viață fără de sfârșit. Acolo unde Domnul Iisus, înainte de slăvita sa Înălțare, le-a spus ucenicilor: Merg să vă pregătesc tuturor loc; că acolo unde sunt eu să fiți și voi... Scopul vieții omului pe pământ este mântuirea sufletului său. Deci, trebuie să ajungem la țărm, trebuie să ajungem la țărmul mântuirii, la limanul mântuirii", a mai spus părintele arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc.
În 6 și 15 august, avem Liturghie arhierească
Apoi, părintele stareț a anunțat programul sărbătorilor din iulie și august; în 20 iulie, de sfântul și slăvitul Proroc Ilie, se va săvârși slujbă la Schitul Vârtop, Schitul Mănăstirii Izbuc, iar la 1 august, în prima zi din lună, pe 6 august - Schimbarea la Față a Domnului și pe 15 august - Adormirea Maicii Domnului, se vor săvârși slujbe la mănăstire, ultimele două, cele din 6 și 15 august, vor fi slujbe arhierești, cu participarea și binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie.
Ne-a făcut cunoscute evenimente și proiecte viitoare: Târgul dedicat produselor meșteșugărești locale; construirea unui Centru Cultural, care va adăposti biblioteca și muzeul; lărgirea drumului pentru parcări; amenajarea a două noi case-muzeu, de 100 de ani, din Cărpinet și din Țara Moților, alături de casa-muzeu adusă din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud; s-a primit undelemn sfințit de la Sfântul Ierarh Spiridon din Insula Corfu, cu care au fost miruiți credincioșii duminică.
De 12 ani, părintele arhimandrit Mihail Tărău este starețul Mănăstirii Izbuc
Multe a înfăptuit părintele stareț dimpreună cu ceilalți slujitori ai Mănăstirii Izbuc în cei 12 ani, înmulțind zilnic talanții pe care i i-a dăruit bunul Dumnezeu. Ce înseamnă astăzi Mănăstirea Izbuc?
,,Mănăstirea Izbuc a fost atestată documentar în sec.XI-XII, fiind cea mai veche așezare monahală din Eparhia Oradiei; a fost singura mănăstire care a funcționat în Episcopia Oradiei până în 1989. Episcopia avea pe atunci trei județe: Bihor, Sălaj și Satu Mare, iar singura mănăstire care funcționa era Mănăstirea de la Izbuc". Când vorbim despre Mănăstirea Izbuc ne gândim la biserica monument istoric de la 1733, biserică de lemn; biserica din piatră, construită în 1989, utilizată ca paraclis de iarnă, ,,când suntem doar noi, călugării, dar în cursul anului, aici săvârșim Liturghia de la miezul nopții (la noi se săvârșesc zilnic două Liturghii); biserica nouă (despre care vom face vorbire la sfârșit); ,,biserica provizorie, paraclis (din lemn) în care am slujit 10 ani, până am construit noua biserică; în timp o vom muta pentru că în spatele ei se construiește Centrul Cultural, pe fonduri europene, fundația este turnată de un an; avem apoi o biserică de lemn ridicată în cimitir, în 2016. Tot de Mănăstirea Izbuc țin trei schituri, de la Vârtop și Valea lui Mihai, care sunt în directa administrare a Mănăstirii Izbuc, iar Schitul de la Coada Lacului are conducere independentă". În continuare, părintele stareț ne-a reținut atenția cu lucrurile sacre care se află în patrimoniul mănăstirii: ,,Izvorul, unic în Europa, monument al naturii, care are puteri miraculoase, tămăduitoare. Izvorul izbucnește la intervale de mai multe minute, depinde și de vreme, poate izbucni foarte des sau chiar deloc, dar curge, fiind singura sursă de apă pe care o avem"; Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului; Icoana pictată de părintele Arsenie Boca la vârsta de 19 ani, care poartă în partea dreaptă semnătura părintelui Zian Boca, 1928.
,,Pictura ne-a fost dăruită de nepoata părintelui Arsenie, doamna Zoe Maria Dăian, care are peste 90 de ani; doamna din Atena, care este prezentă astăzi alături de noi, este fiica doamnei Zoe; Racla cu sfintele moaște în biserica mare; o icoană cu un fragment din Sfânta Cruce; Icoana Maicii Domnului Milostiva; o raclă cu fragmente de la mai mulți sfinți; papucul Sfântului Spiridon; papucii Sf. Gherasim din Kefalonia; moaște de la Sf. Gheorghe și Sf. Nicolae; ,,Casa-muzeu adusă din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, de prof.Dănilă Filipoi, interpret de muzică populară, cu care am fost coleg la Seminar, în urmă cu 30 de ani, la Cluj-Napoca. Am adus casa-muzeu în 2018, casă ridicată în 1918; tinda și cele două camere au fost împodobite de trei interpreți din localitatea Șanț: domnul prof. Dănilă Filipoi, doamna prof. Viorica Hojda și Lucreția Pomohaci (pură coincidență de nume), ține să precizeze părintele stareț, pentru a nu da unora apă la moară și gânduri necugetate!
Biserica nouă - Catedrala Munților Codru Moma
Biserica nouă, așa cum se spune: o adevărată catedrală, a fost construită la inițiativa și cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec; piatra de temelie a fost pusă în 16 mai 2010, dar construirea a început în 2011, iar în 2020 a fost finalizată și sfințită în 19 septembrie 2020 de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, preafericitul părinte patriarh Daniel, împreună cu 15 ierarhi ai sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Liturghia a fost săvârșită dimineața de către preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec, care a purtat mitra lui Roman Ciorogariu, cel care a reactivat Mănăstirea Izbuc în 1928, în urmă cu 93 de ani. Catedrala Munților Codru Moma, cum se specifică în actul de sfințire, are hramul principal ,,Adormirea Maicii Domnului" (și încă două hramuri). Părintele stareț a ținut să ne mai ofere câteva curiozități: candelabrul e din bronz aurit; biserica este acoperită cu tablă din cupru; afară, este placată în piatră românească de la Băștioi, pusă pe biserică de un grec din Corint cu echipa sa; cei peste 100 de metri pătrați de mozaic din pridvor cuprinde scene alese de preasfințitul părinte episcop Sofronie...
Aceasta este Mănăstirea Izbuc!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (123 de poze) în Galeria foto: Am participat la sărbătoarea Sfinților români, la Mănăstirea Izbuc.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 07:22:24 Ora standard a Europei de Est