Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Am participat la sărbătoarea Sfinților români, la Mănăstirea Izbuc

Ieri, în Duminica a doua după Rusalii,

Am participat la sărbătoarea Sfinților români, la Mănăstirea Izbuc

Ieri (4 iulie 2021), în Duminica a doua după sfintele Rusalii, la sărbătoarea Sfinților români, am participat la sfânta Liturghie și la taina sfântului Maslu, săvârșite la Mănăstirea Izbuc de către starețul mănăstirii, părintele arhimandrit Mihail Tărău, dimpreună cu preoții slujitori ai Mănăstirii Izbuc.

,,Dăm slavă lui Dumnezeu și-i mulțumim că ne-a învrednicit pe noi, toți, să fim astăzi (duminică, 4 iulie 2021 - n.n.), la sfânta mănăstire, la Mănăstirea Izbuc, împreună, în prima duminică din luna iulie, la sfânta și dumnezeiasca Liturghie, la taina sfântului Maslu și la toate celelalte rânduieli sfințite și sfințitoare, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, aseară, azi noapte și astăzi (ieri - n.n.), încă de la ora 7.00, le-am săvârșit, împreună, cler și popor, călugări și mireni, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor noastre, dar și spre tămăduirea sufletelor, dar și a trupurilor fiecăruia dintre noi, a spus starețul Mănăstirii Izbuc, părintele arhimandrit Mihail Tărău, în cuvântul de învățătură.
Din mila lui Dumnezeu, ne aflăm în Duminica a doua după Rusalii, iar în această duminică, îi sărbătorim pe toți sfinții români... cei care în decursul celor 2000 de ani s-au sfințit și au sfințit viața lor și trupurile lor prin ascultare de Dumnezeu, prin împărtășirea cu harul Sfântului Duh și împlinind voile și poruncile lui Dumnezeu; pe toți sfinții știuți și neștiuți, canonizați sau necanonizați, pe toți înaintașii noștri, care lupta cea bună au luptat și acuma ei poartă cununa în Împărăția Cerurilor. Pe toți aceia care s-au mântuit și au ajuns acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspinare, ci viață fără de sfârșit. Acolo unde Domnul Iisus, înainte de slăvita sa Înălțare, le-a spus ucenicilor: Merg să vă pregătesc tuturor loc; că acolo unde sunt eu să fiți și voi... Scopul vieții omului pe pământ este mântuirea sufletului său. Deci, trebuie să ajungem la țărm, trebuie să ajungem la țărmul mântuirii, la limanul mântuirii", a mai spus părintele arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc.
În 6 și 15 august, avem Liturghie arhierească
Apoi, părintele stareț a anunțat programul sărbătorilor din iulie și august; în 20 iulie, de sfântul și slăvitul Proroc Ilie, se va săvârși slujbă la Schitul Vârtop, Schitul Mănăstirii Izbuc, iar la 1 august, în prima zi din lună, pe 6 august - Schimbarea la Față a Domnului și pe 15 august - Adormirea Maicii Domnului, se vor săvârși slujbe la mănăstire, ultimele două, cele din 6 și 15 august, vor fi slujbe arhierești, cu participarea și binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie.
Ne-a făcut cunoscute evenimente și proiecte viitoare: Târgul dedicat produselor meșteșugărești locale; construirea unui Centru Cultural, care va adăposti biblioteca și muzeul; lărgirea drumului pentru parcări; amenajarea a două noi case-muzeu, de 100 de ani, din Cărpinet și din Țara Moților, alături de casa-muzeu adusă din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud; s-a primit undelemn sfințit de la Sfântul Ierarh Spiridon din Insula Corfu, cu care au fost miruiți credincioșii duminică.
De 12 ani, părintele arhimandrit Mihail Tărău este starețul Mănăstirii Izbuc
Multe a înfăptuit părintele stareț dimpreună cu ceilalți slujitori ai Mănăstirii Izbuc în cei 12 ani, înmulțind zilnic talanții pe care i i-a dăruit bunul Dumnezeu. Ce înseamnă astăzi Mănăstirea Izbuc?
,,Mănăstirea Izbuc a fost atestată documentar în sec.XI-XII, fiind cea mai veche așezare monahală din Eparhia Oradiei; a fost singura mănăstire care a funcționat în Episcopia Oradiei până în 1989. Episcopia avea pe atunci trei județe: Bihor, Sălaj și Satu Mare, iar singura mănăstire care funcționa era Mănăstirea de la Izbuc". Când vorbim despre Mănăstirea Izbuc ne gândim la biserica monument istoric de la 1733, biserică de lemn; biserica din piatră, construită în 1989, utilizată ca paraclis de iarnă, ,,când suntem doar noi, călugării, dar în cursul anului, aici săvârșim Liturghia de la miezul nopții (la noi se săvârșesc zilnic două Liturghii); biserica nouă (despre care vom face vorbire la sfârșit); ,,biserica provizorie, paraclis (din lemn) în care am slujit 10 ani, până am construit noua biserică; în timp o vom muta pentru că în spatele ei se construiește Centrul Cultural, pe fonduri europene, fundația este turnată de un an; avem apoi o biserică de lemn ridicată în cimitir, în 2016. Tot de Mănăstirea Izbuc țin trei schituri, de la Vârtop și Valea lui Mihai, care sunt în directa administrare a Mănăstirii Izbuc, iar Schitul de la Coada Lacului are conducere independentă". În continuare, părintele stareț ne-a reținut atenția cu lucrurile sacre care se află în patrimoniul mănăstirii: ,,Izvorul, unic în Europa, monument al naturii, care are puteri miraculoase, tămăduitoare. Izvorul izbucnește la intervale de mai multe minute, depinde și de vreme, poate izbucni foarte des sau chiar deloc, dar curge, fiind singura sursă de apă pe care o avem"; Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului; Icoana pictată de părintele Arsenie Boca la vârsta de 19 ani, care poartă în partea dreaptă semnătura părintelui Zian Boca, 1928.
,,Pictura ne-a fost dăruită de nepoata părintelui Arsenie, doamna Zoe Maria Dăian, care are peste 90 de ani; doamna din Atena, care este prezentă astăzi alături de noi, este fiica doamnei Zoe; Racla cu sfintele moaște în biserica mare; o icoană cu un fragment din Sfânta Cruce; Icoana Maicii Domnului Milostiva; o raclă cu fragmente de la mai mulți sfinți; papucul Sfântului Spiridon; papucii Sf. Gherasim din Kefalonia; moaște de la Sf. Gheorghe și Sf. Nicolae; ,,Casa-muzeu adusă din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, de prof.Dănilă Filipoi, interpret de muzică populară, cu care am fost coleg la Seminar, în urmă cu 30 de ani, la Cluj-Napoca. Am adus casa-muzeu în 2018, casă ridicată în 1918; tinda și cele două camere au fost împodobite de trei interpreți din localitatea Șanț: domnul prof. Dănilă Filipoi, doamna prof. Viorica Hojda și Lucreția Pomohaci (pură coincidență de nume), ține să precizeze părintele stareț, pentru a nu da unora apă la moară și gânduri necugetate!
Biserica nouă - Catedrala Munților Codru Moma
Biserica nouă, așa cum se spune: o adevărată catedrală, a fost construită la inițiativa și cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec; piatra de temelie a fost pusă în 16 mai 2010, dar construirea a început în 2011, iar în 2020 a fost finalizată și sfințită în 19 septembrie 2020 de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, preafericitul părinte patriarh Daniel, împreună cu 15 ierarhi ai sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Liturghia a fost săvârșită dimineața de către preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec, care a purtat mitra lui Roman Ciorogariu, cel care a reactivat Mănăstirea Izbuc în 1928, în urmă cu 93 de ani. Catedrala Munților Codru Moma, cum se specifică în actul de sfințire, are hramul principal ,,Adormirea Maicii Domnului" (și încă două hramuri). Părintele stareț a ținut să ne mai ofere câteva curiozități: candelabrul e din bronz aurit; biserica este acoperită cu tablă din cupru; afară, este placată în piatră românească de la Băștioi, pusă pe biserică de un grec din Corint cu echipa sa; cei peste 100 de metri pătrați de mozaic din pridvor cuprinde scene alese de preasfințitul părinte episcop Sofronie...
Aceasta este Mănăstirea Izbuc!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (123 de poze) în Galeria foto: Am participat la sărbătoarea Sfinților români, la Mănăstirea Izbuc.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 mai 2022